DŽONSON PORUČIO: Nije vreme da se priča o referendumu u Škotskoj

Tanjug

14. 06. 2022. u 15:38

PREMIJER Velike Britanije Boris Džonson ne veruje da je sada vreme da se govori o još jednom referendumu o nezavisnosti Škotske, izjavio je danas njegov portparol.

ЏОНСОН ПОРУЧИО: Није време да се прича о референдуму у Шкотској

Foto: Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

- To nije nešto za šta premijer veruje da javnost želi da bilo koja vlada bude fokusirana u trenutku kada postoje značajni izazovi koji ih trenutno pogađaju - poručio je on, prenosi Rojters.

Premijerka Škotske: Uskoro više detalja o novom referendumu

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon izjavila je danas da će uskoro izneti više detalja o tome kako bi nacionalni parlament mogao da nastavi sa organizovanjem novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Ona je rekla da na osnovu rezultata prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Škotskoj postoji "neosporan demokratski mandat" za glasanje, koji namerava da ispoštuje, iako je britanski premijer Boris Džonson odbio da izda naredbu da se to dozvoli, prenosi Rojters.

- Ako želimo da podržimo demokratiju ovde u Škotskoj, moramo da napravimo put napred, ako je potrebno bez naredbe iz odeljka 30 - poručila je ona i dodala da je u toku rad na tome kako dalje, s obzirom na to da britanski parlament ima ovlašćenje da ospori škotskom parlamentu da sprovede referendum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere