LONDON SE NADA OSLOBAĐANJU Liz Tras: Radimo na slučaju Britanaca osuđenih na smrt u Donbasu

Tanjug

14. 06. 2022. u 10:28

BRITANSKA ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da će učiniti sve što je potrebno da obezbedi oslobađanje dvojice britanskih državljana koje su ruske vlasti u Donbasu osudile na smrt.

ЛОНДОН СЕ НАДА ОСЛОБАЂАЊУ Лиз Трас: Радимо на случају Британаца осуђених на смрт у Донбасу

Foto Tanjug/AP

Na pitanje da li je spremna da direktno pregovara sa samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom, Trasova je odbila izričito da odgovori, i za Bi-Bi-Si (BBC) je izjavila da će "učiniti sve što je potrebno da obezbedi njihovo oslobađanje", prenosi Rojters.

- Uverila sam porodice da ću učiniti ono što je najefikasnije da obezbedim njihovo oslobađanje i ne bih uživo u programu ulazila u našu strategiju... Najbolji put je preko Ukrajinaca - naglasila je britanska ministarka.

Dvojica Britanaca, koji su se borili na ukrajinskoj strani, osuđena su na smrt u istočnoj Ukrajini, kako je Trasova nazvala, na "lažnom suđenju", a navela je i da su oni ratni zarobljenici i da predstavnici Rusije krše Ženevsku konvenciju.

- Dvojica ljudi su se borila za ukrajinsku vojsku. Stalno su nastanjeni u Ukrajini i ratni su zarobljenici. A slučaj preuzimaju Ukrajinci i ukrajinski ministar spoljnih poslova - rekla je Trasova.

Dvojicu državljana Velike Britanije Ejdena Aslina i Šona Pinera, kao i državljanina Maroka Saduna Brahima, koji su se borili na strani ukrajinskih oružanih snaga, Vrhovni sud samoproglašene DNR osudio je na smrt 9. jun zbog "plaćeničkih aktivnosti i akcija s ciljem preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR".

BONUS VIDEO: BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju