ZAHAROVA O OSUĐENIM BRITANSKIM PLAĆENICIMA: Reakcija Londona histerična, neka se obrate vlastima DNR

Srna

10. 06. 2022. u 14:28

RUSIJA je danas saopštila da Britanija treba da se obrati vlastima Donjecke Narodne Republike u vezi sa dva britanska državljanina koji su pred sudom u Donjecku osuđeni na smrt.

ЗАХАРОВА О ОСУЂЕНИМ БРИТАНСКИМ ПЛАЋЕНИЦИМА: Реакција Лондона хистерична, нека се обрате властима ДНР

Foto: EPA

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je na kanalu "Telegram" da je reakcija Britanije na takve slučajeve "često histerična".

Rusija je saopštila da su dva Britanca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni na istoku Ukrajine, strani plaćenici.

Britanska Vlada tvrdi da su oni ratni zarobljenici i da imaju pravo na zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da presude protiv dvojice Britanaca osuđenih na smrt na istoku Ukrajine predstavljaju kršenje Ženevske konvencije.

- Presuda protiv njih je grubo kršenje Ženevske konvencije - navela je Trasova na Tviteru posle razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, preneo je Rojters.

Ona je razgovarala na temu kako da se pojačaju napori za oslobađanje ratnih zarobljenika na proruskim teritorijama u Ukrajini.

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je juče na smrt dvojicu državljana Velike Britanije i jednog državljanina Maroka, koji su se borili na strani Ukrajine kao strani plaćenici.

Britanski državljani Šon Piner i Ejden Aslin, kao i Marokanac Sadun Brahim izjasnili su se krivim za dela nasilnog pokušaja preuzimanja vlasti, za koja je prema Krivičnom zakoniku Donjecke Narodne Republike /DNR/ predviđena smrtna kazna.

BONUS VIDEO: BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024