GENERAL POSTAJE PREDSEDNIK ALBANIJE? Rama podržao načelnika generalštaba, da li će konačno preseći izborni čvor

Tanjug

03. 06. 2022. u 21:36

ALBANSKI premijer Edi Rama saopštio je da njegova Socijalistička partija na današnjem sastanku odlučila da za predsednika države predloži načelnika Generalštaba Bajrama Begaja, javljaju albanski mediji.

ГЕНЕРАЛ ПОСТАЈЕ ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ? Рама подржао начелника генералштаба, да ли ће коначно пресећи изборни чвор

Foto: NATO

Albanski parlament će se o Begaju izjasniti u subotu, nakon što je propao pokušaj da se do kandidata za šefa države dođe konsenzusom sa opozicijom.

Rama je rekao da je njegova stranka raspravljala o 26 imena, ali da je na kraju odlučila da je "Begaj prava osoba da bude predsednik Albanije u narednih pet godina".

General-major Bajram Begaj postao je nacelnik Generalštaba albanskih oružanih snaga 2020. godine nakon što je obavljao različite funkcije u vojsci, uglavnom u oblasti medicine.

Izbor novog predsednika već je propao tokom tri kruga u kojima su bile potrebne tri petine glasova u parlamentu koji ima 140 mesta, navodi Rojters.

U poslednja dva kruga potrebna je prosta većina, a Ramina stranka ima 74 mandata.

Uloga predsednika je uglavnom simbolična, iako ima određena ovlašćenja nad pravosuđem i vojskom. 

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

STRANI PLAĆENICI ZA KOMANDAMA UKRAJINSKIH F-16? Rusi uništavaju aerodrome na kojima bi mogli biti bazirani američki lovci (VIDEO)