TRAMP SPREMAO UBISTVO ASANŽA? Bela kuća i CIA planirali otmicu, španski sud pozvao Majkla Pompea kao svedoka

Srna

03. 06. 2022. u 15:45

Španski sud je pozvao Majka Pompea, bivšeg američkog državnog sekretara i istovremeno bivšeg šefa Centralne obaveštajne agencije CIA, kao svedoka u slučaju u vezi sa navodnim planom Vašingtona da ubije osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, piše danas španski list ABC.

ТРАМП СПРЕМАО УБИСТВО АСАНЖА? Бела кућа и ЦИА планирали отмицу, шпански суд позвао Мајкла Помпеа као сведока

Foto: AP

Prošle godine mediji su izvestili da su američki zvaničnici navodno razgovarali o mogućnosti Asanžovog ubistva tokom njegovog boravka u ambasadi Ekvadora u Londonu 2017. godine. Plan je, navodno, bio da se Asanž otme iz diplomatske misije ili uhapsi ako pokuša da pobegne.

Sudija španskog nacionalnog suda odlučio je da pozove Pompea da objasni da li su američka vlada i CIA nameravale da kidnapuju i ubiju Asanža za vreme mandata predsednika Donalda Trampa, navodi list.

Španski sud je, navodno, poslao Pompeu sudski poziv ranije u junu. Američkom zvaničniku je ponuđena prilika da svedoči putem video-konferencije, navodi list. Osim Pompea, sličan sudski poziv je poslat i bivšem direktoru američkog Nacionalnog centra za kontraobaveštajnu i bezbednosnu službu Vilijamu Evaninu.

Kako prenosi ABC, odluka je doneta nakon što je španski tužilac Karlos Bautista podržao zahtev Asanžovog advokata Aitora Martineza.

U aprilu je Vestminsterski sud Velike Britanije zvanično odobrio izručenje Asanža SAD, gde mu preti moguća kazna do 175 godina zatvora. U maju je Asanžova odbrana podnela zahtev ministru unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Priti Patel da blokira njegovo izručenje.

Asanž je osnovao "Vikiliks" 4. oktobra 2006. godine, ali je postao poznat 2010. kada je počeo da objavljuje velika curenja poverljivih vladinih informacija, posebno iz SAD.

Asanža traže SAD zbog optužbi za špijunažu nakon što je "Vikiliks" objavio hiljade poverljivih dokumenata koji rasvetljavaju ratne zločine koje su počinile američke trupe u Iraku i Avganistanu.

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju