RAT U UKRAJINI: U toku čišćenje Severodonjecka, Ukrajinci hapse zbog "proruske propagande" (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

31. 05. 2022. u 07:30 >> 22:48

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 97. dan. Najžešće borbe se vode u području Severodonjecka. Ruska vojska se kreće u pravcu Slavjanska.

РАТ У УКРАЈИНИ: У току чишћење Северодоњецка, Украјинци хапсе због проруске пропаганде (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kadirov: Završeno čišćenje Severodonjecka

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je završeno čišćenje grada Severodonjecka od ukrajinskih trupa, piše RIA Novosti.

- Borci su prešli na sledeću fazu – temeljitu proveru pojedinačnih gradskih objekata - napisao je on.

Kadirov je takođe dodao da je "neprijatelj u gradu poražen", i da ruske oružane snage kontrolišu situaciju.

O izvozu žitarica iz Rusije

Visoka zvaničnica UN imala je u Moskvi „konstruktivne razgovore” sa prvim potpredsednikom ruske vlade Andrejem Belousovim o olakšavanju ruskog izvoza žitarica i đubriva na svetska tržišta, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Zvaničnica UN Rebeka Grinspan sada je u Vašingtonu na daljim razgovorima sa američkom stranom, dodao je Dižarik, prenosi Rojters.

Uhapšen inženjer Antonova zbog proruske propagande

Vodeći inženjer i konstruktor u ukrajinskom preduzeću za proizvodnju aviona Antonov priveden je zbog podrške vojnoj operaciji Rusije, saopštilo je danas tužilaštvo Kijevske oblasti.

Tužilaštvo navodi još da je on priveden zbog "širenja sadržaja na internetu koji opravdava oružanu agresiju Rusije i glorifikuje oružane snage zemlje agresora", prenosi TASS.

Dodaje se i da osumnjičenom preti kazna od pet godina zatvora uz moguće oduzimanje imovine

Rusi kontrolišu Severodonjeck

Ruske snage trenutno kontrolišu većinu Severodonjecka, grada na istoku Ukrajine, ali ga nisu opkolile, saopštio je danas gubernator Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

Gajdaj tvrdi da je isporuka humanitarne pomoći ili evakuacija ljudi nemoguća zbog ruskog granatiranja, prenosi Rojters.

Makron: Ne treba otpisati nove sankcije 

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas nakon dogovora lidera Evropske unije o šestom paketu sankcija Rusiji da ne treba otpisivati ni dodatne sankcije narednih nedelja, preneo je Rojters.

On je novinarima nakon samita u Briselu rekao da se nada da će narednih dana i nedelja biti postignut dogovor sa Rusijom o ukrajinskom izvozu hrane, navodeći da su nedavni razgovori sa ruskim i turskim predsednikom po tom pitanju bili pozitivan znak.

Rusija pozdravila odluku Južne Osetije

Moskva veruje da ima mnogo smisla to što je predsednik Južne Osetije Alan Gaglojev suspendovao dekret svog prethodnika Anatolija Bibilova o održavanju referenduma za priključenje Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- S obzirom na to da inicijativa bivšeg predsednika Anatolija Bibilova nije bila dogovorena s nama, ocenjujemo kao razmumnu odluku novog šefa države da suspenduje navedenu uredbu od 13. maja o raspisivanju referenduma Republike Južne Osetije - rekla je Zaharova.

Belorusija uručila nagrade agentima KGB-a

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uručio je državne nagrade lokalnim agentima KGB-a za njihovu ulogu u, kako je rekao, operaciji spasavanja beloruskih vozača kamiona koji su se "zaglavili" u Ukrajini nakon ruske invazije.

Foto: Sergey Shelega/BelTA Pool Photo via AP

Lukašenko je na državnoj televiziji kazao da je nakon početka "ruske specijalne vojne operacije" nekoliko desetina vozača završilo kao taoci i da su beloruske bezbednosne službe morale da ih vrate kući. Rekao je da su pritom poginula dvojica vozača.

Ukrajinci granatirali Aleksandrovku i Jasinovatu

Ukrajinske trupe granatirale su Aleksandrovku i Jasinovatu, ispalivši sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Jasinovata se nalazi oko 25 kilometara severno od Donjecka i u njoj se nalazi najveća železnička stanica u bivšem SSSR-u.

Zapadno od grada, koji od 2014. godine kontroliše DNR, u pravcu Avdejevke, već skoro osam godina postoji linija dodira sa borbenim položajima ukrajinskih trupa.

Čavušoglu: Turska otkazala niz vojnih vežbi NATO

Turska je otkazala niz vojnih vežbi NATO zbog odredbi Konvencije iz Montrea o zabrani vojnih brodova u Crnom moru, izjavio je danas turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

On je rekao da Turska teži da bude posrednik između Rusije i Ukrajine i da zato ne namerava da se priključuje sankcijama protiv Rusije, prenosi list Izvestija pozivajući se na agenciju Anadolija.

Konvencija iz Montrea usvojena je 1936. godine, a reguliše prolaz i boravak vojnih brodova zemalja koje nisu crnomorske u Crnom moru.

U vanrednim situacijama Turska ima pravo da zabrani prolazak vojnih brodova kroz Bosfor i Dardaneli.

Rusi proterali crnogorskog diplomatu

Rusija je proglasila za personu non grata jednog službenika crnogorske ambasade u Moskvi, kao odgovor na odluku Podgorice od 7. aprila da protera niz diplomata iz ruske ambasade u Podgorici.

Crnogorski ambasador u Moskvi danas je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota o tome, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Podgorica je 7. aprila proglasila četvoro ruskih diplomata za persone non garta.

Zapad pritiska Tursku

Zapad ima niz pitanja za Tursku zbog njenog nepridruživanja sankcijama protiv Rusije, ali Ankara namerava da ostane pri svom principijelnom stavu, rekao je ministar spoljnih poslova Mehmet Čavušoglu, prenosi Sputnjik.

EU lideri pozvali zemlje da se usklade sa sankcijama prema Rusiji

Lideri EU 27 sa samita u Briselu ponovili su osudu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i pozvali da odmah prekine napade na civile i civilnu infrastrukturu i da povuče svoje trupe sa teritorije čitave Ukrajine.

U zaključima EU lideri su pozdravili hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda i rukovodstva u odbrani zemlje, naglasili posvećenost intenziviranju pritiska na Rusiju i Belorusiju i pozvali sve zemlje da se usklade sa sankcijama EU.

- Mora biti zaustavljen svaki pokušaji da se zaobiđu sankcije ili da se pomogne Rusiji na drugi način - navodi se u zaključima Evropskog saveta.

 

"EU nema više šta da zabrani"

Evropska unija se približila granicama mogućeg pri uvođenju antiruskih sankcija i na temu mogućeg gasnog embarga treba očekivati velike protivrečnosti, rekao je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU.

- Evropska unija se već približila granicama mogućeg u smislu sankcija protiv Ruske Federacije i nema više šta da zabrani. Ostaje samo gas. Ali sa gasom će, naravno, imati mnogo ozbiljnije probleme i unutrašnje protivrečnosti, nego sa naftom - kaže Čižov.

Foto: Printscreen

 

Poljska kreće u zauzimanje teritorije Ukrajine?

Poljska, po svemu sudeći, već kreće u zauzimanje teritorije u zapadnoj Ukrajini, izjavio je u utorak u Kazanju sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev, prenosi Sputnjik.

- Takozvani „zapadni partneri“ kijevskog režima nemaju ništa protiv da trenutnu situaciju iskoriste za svoje interese i imaju posebne planove za ukrajinsku teritoriju. Dobra potvrda toga bila je poseta poljskog predsednika (Andžeja Dude) Kijevu kao i njegove izjave da će uskoro poljsko-ukrajinska granica prestati da postoji - rekao je Patrušev na sastanku o nacionalnoj bezbednosti u Privolžju.

 

Litvanija namerava da kupi Bajraktare od Turske

Litvanija namerava da kupi Bajraktare od Turske, saopštio je načelnik republičkog Ministarstva odbrane Arvidas Anusauskas, ali je istakao da detalje posla neće otkrivati.

Prema njegovim rečima, Litvanija redovno ažurira svoje planove vojnih nabavki „uzimajući u obzir pouke iz ukrajinskog rata“.

 

Konašenkov: "Ukrajinci minirali kombi s telima vojnika u Azovstalju"

Ukrajinske snage su, povlačeći se, ostavile kombi s telima 152 militanta u podzemnim kompleksima čeličane u Azovstalju, postavivši ispod njega mine u nameri da za to bude optužena Rusija, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je na redovnom brifingu da je ruska vojska pronašla četiri mine ispod kombija i da je na osnovu rezultata ispitivanja zarobljenih azovskih militanata utvrđeno da su tela poginulih minirana po direktnom naredenju Kijeva kako bi se optužila Rusija da namerno uništava posmrtne ostatke i sprecava njihovo odnošenje radi predavanja rođacima.

 

POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Zelenski tražio od Erdogana da mu organizuje sastanak sa Putinom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom telefonskog razgovora s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da želi da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

- Bukvalno juče tokom razgovora Zelenski je rekao da želi da se sastane s Putinom. Turska nastavlja da ulaže napore - rekao je Čavušoglu.

 

U katakombama ispod „Azovstalja“ pronađen kamion sa telima 152 poginula ukrajinska vojnika

- Oružane snage Rusije su tokom provere katakombi ispod metalurškog kombinata „Azovstalj“ pronašli kamion sa 152 minirana leša ukrajinskih vojnika, a cilj je bio da se Rusija optuži za namerno uništavanje tela - saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

 

"Embargo na ruski gas se neće razmatrati"

Embargo na gas iz Rusije neće se razmatrati u okviru sledećeg paketa sankcija, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

- Već juče je bilo jasno, a ponavljam i danas – embargo na gas se neće razmatrati, to je jasno stavio do znanja i nemački kancelar Olaf Šolc - rekao je Nehamer po dolasku na samit Evropske unije u Briselu.

 

DNR: "U ukrajinskom granatiranju ubijeno šest civila"

U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u protekla 24 sata u ukrajinskom granatiranju poginulo je šest civila, među kojima i jedan tinejdžer, a ranjeno je 19 osoba, saopštile su danas vlasti DNR, a prenosi TASS.

- Prijavljena su 42 napada ukrajinskih snaga u protekla 24 sata i u njima je ubijeno šest civila, uključujući tinejdžera rođenog 2009. godine, a 19 civila, uključujući dvoje dece, zadobilo je povrede - saopštila je DNR misija u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre na svom Telegram kanalu.

 

Mark Mili: "Situacija u Ukrajini može postati ozbiljnija"

Američke vlasti smatraju da situacija u Ukrajini može postati još ozbiljnija i zato preduzimaju korake da spreče eskalaciju vojnog konflikta, saopštio je predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili u intervjuu Foks njuzu.

Po njegovim rečima, pregovori, između ostalih i američkih i ruskih vojnih zvaničnika bili bi logično rešenje konflikta u Ukrajini.

 

"Kontrolišemo trećinu Severodonjecka"

Trećina Severodonjecka pod kontrolom je ruskih snaga, izjavio je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik u intervjuu za rusku novinsku agenciju TASS.

 

Granatiran Petrovski okrug Donjecka

Ukrajinske trupe su u utorak ujutro ponovo pucale na Petrovski okrug grada Donjecka, ispalivši šest granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, javljaju RIA Novosti.

 

Dron NATO pokušao da izvrši izviđanje iznad Crnog mora

Sistem za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije ometao je rad drona NATO-a koji je pokušavao da izvrši izviđanje za Ukrajinu iznad Crnog mora, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor.

Kako je naveo, kompleksi za elektronsko ratovanje, kao rezultat kombinovanog ometanja radio-tehničkih senzora aparata, obesmislili su njegovu misiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva