NEBENZJA NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: "Ukrajinskim vojnicima bilo naređeno da pucaju na civile"

Novosti onlajn

25. 05. 2022. u 18:51

ZAROBLJENI ukrajinski vojnici priznali su da im je bilo naređeno da pucaju na civile i da ne uzimaju u zarobljenike ruske vojnike, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN na temu zaštite civila u konfliktnim situacijama.

НЕБЕНЗЈА НА СЕДНИЦИ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Украјинским војницима било наређено да пуцају на цивиле

Foto: AP Photo/Richard Drew

- Posebno, želim da skrenem pažnju na torturu i zlostavljanja ukrajinskih ekstremista i Oružanih snaga Ukrajine nad ruskim ratnim zarobljenicima. Brojna su priznanja zarobljenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine da su imali naređenja da pucaju na civile i da ne zarobljavaju ruske vojnike“, rekao je on.

Svi ukrajinski vojnici koji su počinili zločine suočiće se sa zakonom, smatra Nebenzja, samo je pitanje vremena.

- Specijalna operacija je jasno pokazala koliko cinični i zločinački mogu biti postupci predstavnika kijevskih vlasti, njihovih Oružanih snaga i posebno ekstremističkih formacija. Ruska strana i ugledne nevladine organizacije pažljivo beleže zločine Kijeva. Pitanje odgovornosti je samo je pitanje vremena - istakao je on.

- Svi oni koji su odgovorni za ciljani napad na civile, ili njihovu smrt kao rezultat neselektivne i nesrazmerne upotrebe sile kršeći zahteve međunarodnog humanitarnog prava, biće izvedeni pred lice pravde - dodao je Nebenzja.

On je takođe napomenuo da Ukrajina koristi američke haubice za granatiranje gradova Donbasa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

VOJSKA DNR U "AZOVSTALJU": Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Veliki povratak Donalda Trampa u Belu kuću – ovo se dešava jednom u 130 godina!