ODBACILA SVE SPEKULACIJE: Kristin Lagard negirala da evrozona ide ka recesiji

Tanjug

24. 05. 2022. u 12:31

PREDSEDNICA Evropske centralne banke Kristin Lagard odbacila je danas spekulacije da evrozona ide ka recesiji.

ОДБАЦИЛА СВЕ СПЕКУЛАЦИЈЕ: Кристин Лагард негирала да еврозона иде ка рецесији

Foto: Tanjug/AP

- U ovom trenutku ne vidimo recesiju u evrozoni. Ne razmatramo to kao najniže polazište u našim scenarijima - rekla je Lagardova za TV "Blumberg" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ona je nabrojala "najnižu stopu" nezaposlenosti u zoni jedinstvene valute, veliku štednju domaćinstava i izglede za snažnu letnju sezonu turističke industrije kao sile koje će ublažiti negativne uticaje rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Evro je nakon emitovanja njene izjave neutralisao pad prema američkom dolaru zabeležen na ranom trgovanju i dostigao najviši nivo od 1,0724 dolara, a ojačao je i u odnosu na druge valute, uključujući švajcarski franak i britansku funtu.

Lagardova je u ponedeljak iznela svoju viziju narednih koraka ECB-a u blogu objavljenom na veb-sajtu centralne banke evrozone, najavljujući da će do kraja trećeg kvartala banka verovatno napustiti politiku negativnih kamata i povećati stope. Prvo povećanje kamatne stope trebalo bi da se dogodi u julu, navela je ona. Odbila je da kaže da li ECB možda razmišlja o povećanju kamate za 50 baznih poena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MIGRANTSKI JURIŠ NA MELILJU: Haos na granici Španije i Maroka, povređene desetine graničara (VIDEO)