KINA ŽELI DA PROŠIRI BRIKS: Najmnogoljudnija zemlja suprotstavlja se politici moći i blokovskoj konfrontaciji na svetskom planu

D. D. S.

20. 05. 2022. u 20:39

U SENCI rata u Ukrajini najmnogoljudnija zemlja sveta i druga najveća ekonomija "kroji" poredak po novim merilima. Suština poruke predsednika Kine Si Đinpinga tokom onlajn sastanka zemalja BRIKS, koje čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, bila je otklon od hladnoratovskog mentaliteta. Kina predlaže da se započne proces proširenja BRIKS-a, istraže kriterijumi i procedure za proširenje i postepeno se formira konsenzus.

КИНА ЖЕЛИ ДА ПРОШИРИ БРИКС: Најмногољуднија земља супротставља се политици моћи и блоковској конфронтацији на светском плану

Foto AP

Si smatra da zemlje BRIKS-a treba da sarađuju u domenu globalne bezbednosti i udruže napore da se na svetskom planu suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji.

- Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na izgradnji globalne bezbednosne zajednice, te da ojačaju politiku međusobnog poverenja i bezbednosnu saradnju, da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju po glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima - rekao je Si.

Šef kineske diplomatije Vang Ji je tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a ocenio da napori da se potpuno samostalno postigne apsolutna bezbednost neće uspeti u savremenom svetu.

- U savremenim uslovima međuzavisnosti zemalja nastojanja da sami postignete apsolutnu bezbednost neće funkcionisati - citiralo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova reči Vang Jia.

Brazil, Rusija, Indija i Kina su prvobitno formirale blok 2009. godine, a Južna Afrika mu se pridružila 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)