SVE OČI NATO UPRTE U TURSKU: Predsednik Erdogan u subotu sa zvaničnicima kandidata čijem se članstvu u Alijansi protivi

D. SAVIĆ

20. 05. 2022. u 21:24

Predsednik jedne od vodećih zemalja Severnoatlantske alijanse, Turske, Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će u subotu razgovarati sa zvaničnicima Finske, dok i dalje izražava protivljenje kandidaturi ove zemlje, kao i Švedske, za članstvo u NATO.

СВЕ ОЧИ НАТО УПРТЕ У ТУРСКУ: Председник Ердоган у суботу са званичницима кандидата чијем се чланству у Алијанси противи

Foto AP

Turski predsednik se protivi članstvu dve nordijske zemlje jer tvrdi da Švedska i Finska skrivaju i finansiraju "teroriste" i da podržavaju PKK i miliciju sirijskih Kurda (IPG). Oči preostalih 29 članica NATO uperene su Erdogana, jer žele da Helsinki i Stokholm, zbog rata u Ukrajini, što pre dođu pod okrilje Alijanse.

Dve nordijske zemlje su, s druge strane, dan pošto su podnele zahteve da budu deo Severnoatlantske alijanse u Beloj kući od predsednika vodeće članice NATO, SAD, Džozefa Bajdena dobile "punu, totalnu podršku" u odluci da se prijave za članstvo.Američka ambasadorka u NATO Džulijen Smit rekla je da bi se Švedska i Finska mogle pridružiti NATO u "sledećih nekoliko meseci" i da veruje da će te zemlje "dati veliki doprinos NATO".

Kako bi dobile članstvo u NATO, međutim, Švedska i Finska će morati da dobiju podršku svih 30 zemalja članica Alijanse, +va njihov ulazak. Erdoganu se, izgleda, ne žuri. On je u petak novinarima rekao da je o tom pitanju razgovarao sa holandskim premijerom Markom Ruteom, a da će razgovarati i sa britanskim zvaničnicima. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da je Vašington spreman da podrži taj proces.

- Verujemo da se turska zabrinutost oko pristupanja Švedske i Finske koju su izrazili predsednik Erdogan i drugi može rešiti - rekao je Saliven, ali upitan da li postoje planovi da predsednik SAD Džozef Bajden direktno stupi u kontakt sa Erdoganom po tom pitanju, rekao je: "Ne u ovom trenutku".

U međuvremenu, švedska ministarka spoljnih poslova En Linde okarakterisala je optužbe Turske da Švedska podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom, i optužuje Stokholm, kao dezinformacije.

- Zbog široko rasprostranjenih dezinformacija o odnosu Švedske i PKK, želimo da podsetimo da je švedska vlada Olofa Palmea, već 1984. godine, odmah posle Turske, okarakterisala PKK kao terorističku organizaciju i da ta pozicija ostaje nepromenjena - objavila je Linde na "Tviteru".

Rusija je ponovila da vidi NATO kao pretnju i upozorila je na "posledice" ako zapadni vojni blok nastavi sa planom širenja. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ponovio da Moskva posebno prati kako će NATO da koristi teritorije Finske i Švedske.

RUSIJA OBUSTAVILA GAS FINCIMA

DOTOK ruskog gasa u susednu Finsku prestaje u subotu, saopštio je finski državni veletrgovac gasom "Gasum". Iz te kompanije su poručili da će nastaviti da snabdevaju finske kupce gasom iz drugih izvora preko gasovoda "Baltik konektor". "Brižljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne bude poremećaja u mreži za prenos gasa, moći ćemo da snabdevamo sve naše kupce gasom u narednim mesecima", rekao je generalni direktor "Gasuma", Mika Viljanen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri