ŠPANIJA SE SPREMA ZA TOPLOTNI TALAS U MAJU: Sutra se očekuju temperature do 42 stepena, mogući šumski požari

Tanjug

20. 05. 2022. u 12:49

TEMPERATURE u delovima južne Španije će sutra preći 42 stepena, dok će toplotni talas "izuzetnog intenziteta" doneti prašnjavo nebo, povećan rizik od šumskih požara i vrele uslove kakvi se češće viđaju na polovini leta, nego na polovini maja.

ШПАНИЈА СЕ СПРЕМА ЗА ТОПЛОТНИ ТАЛАС У МАЈУ: Сутра се очекују температуре до 42 степена, могући шумски пожари

Foto: EPA

Španska vlada pokrenula je nacionalni plan za ekstremne temperature, nakon što je meteorološka agencija Aemet upozorila da će ovaj maj u Španiji biti jedan od najvrelijih u proteklih nekoliko godina, preneo je "Gardijan".

Aemet je dodao da vazdušna masa toplog, suvog vazduha stiže iz Afrike, noseći sa sobom prašinu iz Sahare i "izuzetno visoke" dnevne temperature, koje su za 10 do 15 stepeni iznad sezonskog proseka.

- Poslednji podaci meteoroloških modela potvrđuju snažan intenzitet ovog toplotnog talasa - kazao je portparol Aemeta Ruben del Kampo.

On je dodao da bi za Španiju ovo mogao da bude najintenzivniji toplotni talas u maju u prethodnih 20 godina. Petak i subota će biti najtopliji, pa će onda uslediti veliki pad temperature u nedelju.

Meteorolog je rekao da bi temeprature u andaluzijskoj dolini danas mogle da pređu 40 stepeni, a sutra 42.

- Čak i da se toplotni talas negde ublaži, opet bi mogle da se izmere temperature od 40 stepeni ili više u severoistočnoj dolini Ebro. To je nešto što nije viđeno u ovom periodu - dodao je Del Kampo.

Španija je zabeležila najtopliju temperaturu ikada u avgustu, kada je živa u termometru u gradu Montoro u Andaluziji dostigla 47,4 stepena.

Del Kampo je upozorio građane na "ekstreman rizik" od šumskih požara u južnim, centralnim i severoistočnim oblastima, a rekao je i da očekuju još jedan nalet oblaka sa prašinom.

- Čeka nas ekstremna epizoda i rizik koji sa sobom nose visoke temperature će biti izražen u mnogim oblastima - kazao je Del Kampo.


 

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE RUSKE TENKOVE U AKCIJI: Snimci DNR prikazuju napade na položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KANADA ŠALJE TRUPE U LETONIJU: Učestvuje u formiranju borbene brigade