KOVID 19 U RUSIJI USKORO SEZONSKA EPIDEMIJA: Pandemija se završava, ali virus nije nestao

Srna

20. 05. 2022. u 07:48

INFEKCIJA virusom korona sada bi mogla biti kategorizovana kao sezonska akutna respiratorna virusna zaraza, izjavila je direktorka Agencije za zaštitu zdravlja potrošača "Rospotrebnadzor" Ana Popova.

КОВИД 19 У РУСИЈИ УСКОРО СЕЗОНСКА ЕПИДЕМИЈА: Пандемија се завршава, али вирус није нестао

Foto: KP.RU

- Zaista se nadamo da ćemo moći da kažemo – a nemamo osnova za bilo šta drugo – da se sezona akutnih respiratornih infekcija, koje do sada uključuju i novi virus korona, približava kraju, rekla je Popova za TASS.

Prema njenim rečima, "Rospotrebnadzor" će formulisati svoj konačni stav o rezultatima sezone epidemije u roku od sedam dana.

Ona je napomenula da se situacija sa virusom korona u Rusiji stabilizuje, te da je 13 sedmica zaredom primećen pad incidencije kovida 19.

- Veoma pažljivo pratimo situaciju, naročito nakon praznika kada ima puno kontakata i kada je veliki obim migracije, istakla je Popova.

Popova je navela da bi pandemija kovida 19 mogla uskoro biti završena, ali da sam virus neće nestati i da će se uskoro govoriti o epidemiji umesto pandemije.

- Ovo bi upravo mogao biti kraj pandemije, mada virus neće nestati. Virus će ostati, on postoji i prisutan je upravo sada. I danas neki od onih koji nas vide i čuju imaju poznanike i rođake koji su bolesni, tako da ne možemo govoriti o tome da virus nestaje, naglasila je Popova.

Popova je ponovila da se, kao dodatak lekovima i vakcinama, treba pridržavati higijenskih preventivnih mera, kao što su pranje ruku, nošenje maske, čišćenje uređaja i prostora oko nas.

- Ova jednostavna higijenska pravila bez sumnje pomažu da se ostane zdrav kod bilo koje respiratorne infekcije, dodala je ona. 

BONUS VIDEO: Korona napada "plavu krv" i najmoćnije ljude sveta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)