TURSKI USLOVI ZA ULAZAK U NATO: Ako hoćete da vas branimo ispunite zahteve

P. Z. S. / ria.ru

18. 05. 2022. u 17:52

ŠVEDSKA neće moći da se pridruži NATO-u dok se ne reše legitimni problemi Turske, napisao je Fahretin Altun, šef odeljenja za komunikacije administracije turskog predsednika, u članku za švedski list Ekspresen.

ТУРСКИ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У НАТО: Ако хоћете да вас бранимо испуните захтеве

Ministri odbrane NATO juče u Briselu, Foto AP

Finska i Švedska su u sredu predale generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijave za pridruživanje alijansi.

-Zemlje kao što je Turska, koje su na meti terorizma, naporno rade na eliminisanju ovih dvostrukih standarda. S obzirom na ovu istoriju, bilo bi neprihvatljivo da Turska gleda kako Švedska pokušava da se pridruži NATO-u bez preispitivanja svoje pozicije. Sa tačke gledišta Turske, borba sa takvim ljudima koji se predstavljaju kao politički tražioci azila za švedski narod, uprkos činjenici da su bili umešani u zločine nad nevinim ljudima u Turskoj, je sine kva non saveza, piše Altun u svom članku.

On je izrazio uverenje da bi se „švedski narod osećao isto što i Turci danas kada bi turska vlada krila terorističku organizaciju odgovornu za napad u Stortorgetu“.

-Svakako nam je drago što Švedskoj ne preti takva teroristička pretnja, ali želim da budem vrlo jasan da Švedska neće moći da uđe u NATO dok se ne reše pravedni problemi Turske. Ako Švedska očekuje da će druga najveća armija NATO doći u odbranu u slučaju napada, mora prihvatiti ovu činjenicu“, navodi se u članku.

Ranije je Fajnenšel tajms preneo da je Turska blokirala početak procesa razmatranja aplikacije za ulazak Finske i Švedske u NATO. Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da Ankara ne može da kaže da članstvu Finske i Švedske u NATO jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o vezama sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj. Ako Turska pristane, NATO, prema Erdoganu, „neće biti bezbednosna organizacija, već će postati mesto gde će biti mnogo predstavnika terorista“.

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna