AMERIKA NEĆE RUSKE DOLARE: Od 25. maja Vašington zabranjuje servisiranje ruskog duga u dolarima

Novosti online

18. 05. 2022. u 17:11

LICENCA, koja omogućava servisiranje državnog duga Rusije u dolarima u uslovima sankcija, verovatno, neće biti obnovljena, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore.

АМЕРИКА НЕЋЕ РУСКЕ ДОЛАРЕ: Од 25. маја Вашингтон забрањује сервисирање руског дуга у доларима

Foto: AP

Licenca OFAS važi od 2. marta 2022. godine. Ona omogućava transakcije koje su neophodne za refinansiranje državnih obveznica, ali licenca ističe 25. maja. Rusija će već 27. maja morati da plati dva kupona za evroobveznice.

Prema podacima sagovornika Blumberga, neki činovnici američkog Ministarstva finansija, čiji je deo i OFAS, predlažu da se licenca produži, kako bi Rusija nastavila da plaća dugove trošeći valutu koja se nalazi u zemlji. Međutim, administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena se priklonila oštrijim merama.

Jedan od sagovornika agencije navodi da konačna odluka nije doneta. Predstavnici Bele kuće i Ministarstva finansija SAD nisu želeli da daju komentar.

Bez obzira što je ova licenca izdata odmah nakon što su sankcije uvedene, o potencijalnom neplaćanju državnog duga Rusije aktivno se raspravlja već od početka aprila. Tada je američko Ministarstvo finansija izjavilo da neće dozvoliti servisiranje ruskog državnog duga u dolarima sa računa u američkim bankama.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije Rusiju kojim se zabranjuje američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.

Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, Zapad je intenzivirao sankcioni pritisak na Moskvu. Restrikcije su usmerene pre svega protiv bankarskog sektora i isporuka visoke tehnologije. Mnoge zemlje su objavile da zamrzavaju rusku imovinu. Prema rečima ministra finansija Rusije Antona Siluanova, radi se o oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina zlatnih i deviznih rezervi Rusije.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVAKAV HOTEL SVI SANJAMO: Sklad sa prirodom pretočen u najfiniji luksuz