PEKING "ZARATIO" SA GRUPOM G7: Kina - Dosta nelegalnih sankcija i obojenih revolucija po svetu

I. STANOJEVIĆ

18. 05. 2022. u 09:20

KINA je prelomila i bez ograda stala uz Moskvu, ostavljajući na suprotnoj strani grupu sedam najrazvijenijih zemalja (G7).

ПЕКИНГ ЗАРАТИО СА ГРУПОМ Г7: Кина - Доста нелегалних санкција и обојених револуција по свету

Foto: AP

Peking neće dozvoliti da se Moskva sama bori sa zapadnom poluloptom. Podrška će, pre svega, najavljuje se, biti ekonomska, pa se, tako, već pišu ugovori o snabdevanju gasom i naftom. Kina već aktivno pomaže Rusiji odbijanjem da uvede sankcije i održavanjem trgovinskih tokova.

Najmnogoljudnija država ocenjuje da je u njenom interesu da podrži Rusiju u konfrontaciji sa zapadnim zemljama i osudi sankcije koje uvode. Peking smatra da je embargo koji, nizom paketa, nameće Zapad, nelegitiman i ne doprinosi rešavanju problema, već produbljivanju konflikata. Kina je, međutim, neutralna i vojno ne pomaže Moskvi, iako su SAD bezuspešno pokušale da iznesu takve optužbe.

Peking, zato, poziva zemlje G7 da se fokusiraju na mir, "prestanu sa uvođenjem nelegalnih sankcija i izazivanjem obojenih revolucija u drugim zemljama". Kina apeluje na zemlje G7 da prestanu da primenjuju dvostruke i višestruke standarde i da, bez razloga, šalju vojne avione i brodove na prag drugih zemalja da bi demonstrirale snagu.

Šefovi diplomatija G7 - SAD, Nemačke, Italije, Kanade, Velike Britanije, Francuske i Japana - izdali su prethodno saopštenje u kome apeluju na Peking "da odlučno pozove Rusiju da prestane sa ratom u Ukrajini i da se uzdrži od pružanja ekonomske i vojne pomoći Kremlju". G7 insistira da Kina podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

NE MEŠAJTE SE U UNUTRAŠNjE STVARI!

GRUPA 7 je izrazila zabrinutost zbog umešanosti Kine u situaciju u i oko Istočnog i Južnog kineskog mora, što Peking smatra grubim mešanjem u svoje unutrašnje stvari. Kina ističe da su izjave G7 "ozbiljno prekršile osnovne norme međunarodnih odnosa" i poručila da su "poslovi vezani za Tajvan, Sinđang, Tibet i Hongkong, čisto unutrašnje stvari Kine i ne trpe mešanje bilo kakvih spoljnih sila".

Kina, međutim, poručuje da sama odlučuje o svojoj politici i da G7 prestane da uvodi sankcije suverenim zemljama koristeći "eksteritorijalnu jurisdikciju". Kineski državni vrh ocenjuje da "će pristupanje Finske NATO doneti nove faktore u, uvek prijateljske, odnose Pekinga i Helsinkija" i da je na pomolu novo prestrojavanje.

Navodno, još je pre intervencije u Ukrajini, postojao tajni plan Moskve i Pekinga, sa preciznim redosledom poteza u Evropi. Indikativno je da su najviši zvaničnici Rusije javno konstatovali da "je cilj specijalne operacije u Ukrajini rušenje dosadašnjeg svetskog poretka i kraj dominacije SAD".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!