KAO MAKRONOV "FOTO-ROBOT": Nova premijerka Elizabet Born skroz po „ukusu“ francuskog predsednika

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

18. 05. 2022. u 08:12

PROFIL Elizabet Born (61) odgovara "foto-robotu" premijera koji je u izbornoj noći iscrtao francuski predsednik Emanuel Makron.

КАО МАКРОНОВ ФОТО-РОБОТ: Нова премијерка Елизабет Борн скроз по „укусу“ француског председника

Foto: AP

Najavio je da će novi stanar Matinjonske palate morati da se usredsredi na ravnopravnije društvo, ekološku tranziciju, nezavisniju Francusku i jaču Evropu.

Pred Elizabet Born su zadaci jačanja bezbednosti, povećanja kupovne moći, regulisanja imigracije, izlaska iz pandemije. Moraće da očuva socijalni model, izvrši reformu obrazovanja, podstakne naučni razvoj. NJena obaveza će biti i da povrati poverenje mladih u vlast, pokuša da ublaži uspon krajnje desnice. Naravno, tu su i gorući problemi nastali oko rata u Ukrajini.

Očekivalo se, inače, da premijer bude žena, 30 godina posle Edit Kreson, ali i koliko-toliko bliska levici. Bornova je bila ministar saobraćaja, ekološke tranzicije i solidarnosti i, do preuzimanja nove funkcije, rada i zapošljavanja. Po struci je inženjer. Izvršila je reformu francuske železnice i kase biroa rada, vodila pregovore sa sindikatima, bila na čelu pariskog gradskog saobraćaja, vodila urbanističke projekte, bila prefekt, upravljala sanitarnim protokolom u preduzećima. Visoki je funkcioner, zbog čega joj je prišivena etiketa da je "tehnokrata".

Mali nedostatak joj je to što nikada nije prošla narodnu volju na izborima. A to je upravo čeka 12. i 19. juna, ukoliko ne želi da bude premijerka kratkog veka. Bila je udata za univerzitetskog profesora Olivjea Aliksa, a iz tog braka ima sina Natana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ONI PREDVODE RUSE NA ISTOKU UKRAJINE: Od Kadirovaca do padobranaca i oklopnih jedinica