PRITISAK NATO SADA I NA TURSKU: Ankara prepreka članstvu Finske i Švedske u alijansu jer smatra da je Skandinavija utočište terorista

I. STANOJEVIĆ

16. 05. 2022. u 21:33

SEVERNOATLANTSKA alijansa mogla bi uskoro da dobije dve nove članice, Finsku koja je već podnela zahtev za prijem i Švedsku, gde je vladajuća Socijaldemokratska stranka najavila u ponedeljak isti potez. Glavna prepreka za to, rezerve koje je ispoljila Turska, nisu nepremostive.

ПРИТИСАК НАТО САДА И НА ТУРСКУ: Анкара препрека чланству Финске и Шведске у алијансу јер сматра да је Скандинавија уточиште терориста

Šefovi diplomatija SAD Blinken i Turske Čavušoglu / Foto AP

Ovo je, u najkraćem, zaključak vrha NATO i najveće članice SAD, koji su u ponedeljak nagovestili da će obe zemlje biti prihvaćene u vojni savez Zapada, i da bi kruti stav zvanične Ankare mogao da bude prevaziđen.

Posle poteza vladajućih socijaldemokrata u Švedskoj, jasno je da je ova zemlja odustala od protivljenja ulasku u NATO, dugog 73 godine, i višedecenijske vojne neutralnosti. Bilo je najavljeno i podnošenje zvaničnog zahteva za pristupanje Švedske 30-članom zapadnom vojnom savezu.

Turska je, međutim, iznenadila saveznike iz NATO, rekavši da neće pozitivno gledati na prijave Finske i Švedske, a predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su "skandinavske zemlje utočište za terorističke organizacije". Švedska zbog toga šalje svoje diplomate u Tursku da pokušaju da prevaziđu protivljenje Ankare, rekao je u ponedeljak švedski ministar odbrane Peter Hultkvist.

Švedska i Finska, takođe, nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe koje je Turska tražila zbog navodnih veza sa grupama koje smatra teroristima. Turska je saopštila da su ljudi koje traži imali veze sa ekstremistima Radničke partije Kurdistana (PKK) ili muslimanskim sveštenikom Fetulanom Gulenom, koga Ankara optužuje da je organizovao pokušaj puča 2016. godine. Dve nordijske zemlje odbile su 19 zahteva i ostavile pet bez odgovora, dok je devet zahteva u fazi procene.

S druge strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da pristupanje Švedske i Finske NATO izaziva zabrinutost Rusije, koja će veoma pažljivo pratiti kakve će biti posledice pristupanja dve zemlje Alijansi.

- Bilo je izjava Švedske da neće imati nijednu stranu vojnu bazu ili sistem naoružanja na svojoj teritoriji, čak i ako bude članica Alijanse - podsetio je Peskov.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ocenio je da će ulazak Švedske i Finske u NATO dovesti do radikalne promene situacije u svetu i naglasio "da niko ne treba da gaji iluzije da će Rusija to prosto prihvatiti".

ŠTIT I PRE ČLANSTVA

NORVEŠKA, Danska i Island su u zajedničkom saopštenju najavili podršku kandidatima za NATO, Švedskoj i Finskoj, u slučaju da ih neko napadne, izjavio je u ponedeljak norveški premijer Jonas Gar Stere. "Pomoći ćemo svim sredstvima našim nordijskim susedima ako postanu žrtva agresije na svojoj teritoriji pre nego što uđu u NATO", kazao je Gar Stere u ime ove tri države, inače članice Alijanse.

MANEVRI ALIJANSE U ESTONIJI

U Estoniji su počeli vojni manevri NATO kodnog imena "Jež", među najvećim ikada održanim u istoriji Baltika. Tokom naredne dve nedelje u njima će učestvovati 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući britanske, američke, finske i švedske. Ovi manevri su veoma simbolični za baltičke države u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini jer imaju za cilj da testiraju sposobnost tih zemalja da odgovore na sličan upad neprijateljskih snaga, ocenjuju analitičari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna