KIJEVU STIŽE JOŠ VIŠE VOJNE POMOĆI Ministri G7 podržali predlog, Berlin: "Snažan znak jedinstva"

Tanjug

13. 05. 2022. u 16:14

MINISTRI spoljnih poslova Grupe sedam (G7) bogatih zemalja sveta podržali su danas davanje veće pomoći i oružja Kijevu na sastanku Nemačkoj, a zvanični Berlin je to ocenio kao "snažan znak jedinstva” da se još više pojača globalna izolacija Rusije.

КИЈЕВУ СТИЖЕ ЈОШ ВИШЕ ВОЈНЕ ПОМОЋИ Министри Г7 подржали предлог, Берлин: Снажан знак јединства

Foto: Profimedia/Ilustracija

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnu vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, dodajući da je uveren da bi embargo EU na rusku naftu mogao biti dogovoren narednih dana, izveštava Rojters.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus takođe je najavila nove sankcije usmerene na finansijsku mrežu i uži krug ljudi oko ruskog predsednika Vladimira Putina, uključujući njegovu bivšu ženu i rođake, i pozvala na povećanje isporuka oružja Ukrajini.

Prošlog vikenda najavljeno postepeno ukidanje kupovine ruske nafte

Godišnji sastanak G7, koji će trajati do sutra, okupio je najviše diplomate iz Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i EU, na imanju dvorca starog 400 godina u nemačkom letovalištu Vajzenhaus na Baltičkom moru.

Skup se održava nakon što su lideti G7 najavili prošlog vikenda zabranu ili postepeno ukidanje kupovina ruske nafte, napominje Rojters.

Na sastanku, kojem prisustvuju ministri spoljnih poslova Ukrajine i Moldavije, takođe će biti ukazano na probleme prehambene sigurnosti i strahovanja da bi rat u Ukrajini mogao da se prelije na njenog manjeg suseda - Moldaviju.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je rekla uoči sastanka da će skup pružiti otpor ruskim pokušajima da podeli svet oko Ukrajine.

- Nikad od kraja Hladnog rata mi, partneri iz G7, nismo bili ovako ozbiljno izazvani. Nikada ranije nismo bili ujedinjeniji - napisala je ona u tvitu.

"Nova podrška Ukrajini će se fokusirati na teško naoružanje"

Borelj je naveo da će se nova vojna podrška EU odnositi na teško naoružanje kao što su tenkovi i artiljerija, što će povećati pomoć bloka na oko dve milijarde evra.

- Povećaće se pritisak na Rusiju ekonomskim sankcijama, nastavljanjem međunarodne izolacije Rusije i šprečavanjem dezinformacija - rekao je on.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka, ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba pozvao je EU da uvede embargo na naftu, dodajući da će "Putin slaviti ako taj predlog propadne".

- Ne mešamo se u njihovu (EU) diskusiju, ali je ovo kritičan trenutak da vidimo da li će jedinstvo EU opstati ili će biti razbijeno - rekao je Kuleba, aludirajući na protivljenje Mađarske za uvođenje naftnog embarga.

On je takođe pozvao saveznike da zaplene rusku imovinu i da se tim sredstvima finansira obnova Ukrajine, a taj predlog je, podseća Rojters, podržao nemački ministar finansija Kristijan Lindner u intervjuu koji je u petak objavio nedeljnik Špigl.

Nemačka će ovog vikenda biti domaćin ministrima iz NATO-a, pošto se Švedska i Finska pripremaju da podnesu zahtev za članstvo u transatlantskom vojnom savezu, što je potez koji je izazvao pretnje zvanične Moskva, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO:

POSLEDICE ŽESTOKIH BORBI: Pogledajte kako izgleda razoreni grad Popasnaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri