KIJEV NAPRAVIO DRUGI MARIJUPOLJ: Ukrajinska vojska se utvrdila u Kramatorsku i Slavjansku – krije se iza 90.000 civila

Novosti online

11. 05. 2022. u 22:12

UKRAJINSKA vojska utvrdila je položaje u širem području Kramatorsk – Slavjansk, kao ranije u Marijupolju.

КИЈЕВ НАПРАВИО ДРУГИ МАРИЈУПОЉ: Украјинска војска се утврдила у Краматорску и Славјанску – крије се иза 90.000 цивила

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tamo je raspoređeno teško naoružanje i tehnika, a 90.000 ljudi je blokirano kao „živi štit“, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

-U aglomeraciji Kramatorsk – Slavjansk, isto kao ranije u Marijupolju, jedinice Oružanih snaga Ukrajine opremile su utvrđeno područje površine preko 170 kvadratnih kilometara i stvorile neophodne zalihe oružja, municije, goriva, hrane i lekova. U gusto naseljenim mestima militanti su rasporedili teško naoružanje i tehniku, u kućama su opremili položaje, a lokalne stanovnike drže u podrumima pod izgovorom navodnog osiguravanja njihove bezbednosti. Na zidovima zgrada su ispisali: 'Pažnja! Deca'. 'Ovde su deca. Ne pucajte!, saopštio je general.

Po njegovim rečima, u stambenim naseljima i na teritorijama više od 10 velikih industrijskih preduzeća u Kramatorsku i Slavjansku ekstremisti su blokirali preko 90.000 civila koje koriste kao „živi štit“. Pripadnici nacionalnih bataljona oštro sprečavaju pokušaje civila da se evakuišu na bezbedno, kako u pravcu Rusije, tako i na teritorije koje su pod kontrolom vlasti u Kijevu.

Mizincev primećuje poseban cinizam u tome što je „kijevski režim spreman da žrtvuje živote hiljada svojih građana za postizanje svojih zločinačkih ciljeva, što u potpunosti kopira metode koje su koristili nacisti tokom Drugog svetskog rata kada su pravili 'gradove-tvrđave'“.

Ministarstvo odbrane Rusije ponovo skreće pažnju svetske zajednice na to da je takvo postupanje ukrajinskih neonacista prema civilnom stanovništvu u suprotnosti sa svim opšteprihvaćenim normama međunarodnog humanitarnog prava i da faktički predstavlja zločin protiv čovečnosti i terorizam, dok su zvaničnici kijevskog režima i neposredni izvršioci – ratni zločinci i teroristi.

-Svesni stvarne opasnosti od nastajanja katastrofalne humanitarne situacije i stradanja velikog broja civila u gradovima Kramatorsk i Slavjansk, pozivamo svetsku zajednicu, UN, OEBS, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije da odmah preduzmu sve mere u cilju hitne bezbedne evakuacije civila iz tih gradova koji su pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, poručio je ruski general.

Borbe za Marijupolj počele su 25. februara, a tokom borbi grad je bio potpuno blokiran. Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je 16. aprila saopštio da je cela gradska teritorija očišćena od ukrajinske armije, stranih plaćenika i neonacista iz „Azova“, a da su preostali pripadnici ukrajinskih snaga blokirani u metalurškom kombinatu „Azovstalj“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - Pogledajte: Ovako izgleda grad pod zemljom u "Azovstalju" koji su opkolili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024