ŠAMAR ZELENSKOM Makron: Prijem Ukrajine u EU trajaće godinama, a možda i decenijama

Novosti online

09. 05. 2022. u 17:41

PROCES prijema Ukrajine u Evropsku uniju mogao bi da traje nekoliko godina, pa čak i decenija, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

ШАМАР ЗЕЛЕНСКОМ Макрон: Пријем Украјине у ЕУ трајаће годинама, а можда и деценијама

Foto Tanjug/AP

-Odlično znamo da će proces koji omogućava stupanje Ukrajine u EU trajati nekoliko godina, pa čak, iskreno govoreći, i decenija, ukoliko ne odlučimo da snizimo standarde za stupanje u Evropsku uniju, rekao je Makron nastupajući na zatvaranju konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Predsednik Francuske je predložio da se stvori „nova evropska politička zajednica“, koja bi mogla da primi Ukrajinu u svoje redove.

-Da razjasnimo, Evropska unija ne može da bude jedino sredstvo za strukturisanje evropskog kontinenta u kratkoročnoj perspektivi... Neophodno je stvoriti ono što bih ja nazvao 'evropskom političkom zajednicom'. Ta nova evropska organizacija bi oomgućila evropskim, demokratskim nacijama da nađu novo mesto za političku saradnju, saradnju u oblasti bezbednosti, energetsku saradnju, rekao je Makron i dodao da je takva struktura neophodna za zemlje poput Ukrajine koje čekaju razmatranje prijema u članstvo.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom posete Kijevu u aprilu predala predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom upitnik za početak pregovora o stupanju u EU. Ona je naglasila da je taj dokument „osnova za diskusije u narednim mesecima“.

Zelenski je kasnije saopštio da je ambasadoru EU u Ukrajini Matiju Masikasu predao ispunjeni prvi deo odgovora na upitnik i dodao da će Ukrajina uskoro predati Evropskoj uniji i drugi deo tog dokumenta.

Zelenski je 28. februara potpisao prijavu za prijem Ukrajine u EU, a sledećeg dana Evropski parlament je podržao rezoluciju o davanju Ukrajini statusa zemlje-kandidata.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - 200 RUSKIH SPECIJALACA U AKCIJI: Sleteli i preuzeli kontrolu nad aerodromom kod Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati