NEMAČKA: Ukidanje sankcija Rusiji može se razmatrati samo posle mirovnog sporazuma Kijeva i Moskve

Novosti online

02. 05. 2022. u 14:55

PITANjE o eventualnom ukidanju sankcija Rusiji može se razmatrati samo pošto Rusija i Ukrajina sklope mirovni sporazum. U doglednoj budućnosti to pitanje nije na dnevnom redu, saopštio je portparol Vlade Nemačke Štefen Hebeštrajt.

НЕМАЧКА: Укидање санкција Русији може се разматрати само после мировног споразума Кијева и Москве

Foto AP

Ranije je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila da Rusiji mogu biti ukinute sankcije samo u slučaju povlačenja ruske vojske s teritorije Ukrajine.

Heberštajt je, odgovarajući na pitanje da li reči Berbokove znače da je Rusija dužna da povuče vojsku i s Krima, izjavio da je to „izlazak na vrlo spekulativno polje“, te da je u ovom trenutku „teško zamisliti kako bi sankcije mogle biti ukinute“ dok ne bude rešeno pitanje onoga što se događa u Ukrajini.

Heberštajt je podsetio na izjavu kancelara Nemačke Olafa Šolca u vezi s očekivanjima Berlina u vezi s pregovorima Moskve i Kijeva.

- Očekivanje se zasniva na tome da Ukrajina pregovara s Rusijom i samo Ukrajina može sama za sebe da reši kakav joj je mirovni sporazum prihvatljiv. Posle takvog mirovnog sporazuma može se odlučivati na koji način će se razvijati sankcioni režim - izjavio je Heberštajt.

On je naveo da ne vidi vezu između pitanja povlačenja vojske i ukidanja sankcija.

- Jasno je da odluka o ukidanju sankcija podrazumeva sporazum u okviru mirovnih pregovora. Toga u ovom trenutku nema... Zbog toga pitanje u doglednoj budućnosti nije na mestu - izjavio je Heberštrajt.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!