HAOS U PARIZU: Policija bacala suzavac, razbijani izlozi, uhapšeno 45 demonstranata (FOTO/VIDEO)

Tanjug

01. 05. 2022. u 23:30

POLICIJA je bacila suzavac kako bi rasterala anarhiste iz organizacije "Crni blok" koji su danas u Parizu opljačkali poslovne prostorije pojedinih kompanija tokom prvomajskih protesta, a uhapšeno je više desetina ljudi.

ХАОС У ПАРИЗУ: Полиција бацала сузавац, разбијани излози, ухапшено 45 демонстраната (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: EPA

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen objavio je na Tviteru da je uhapšeno 45 osoba. Prethodno je Mond javio da je hiljade ljudi učestvovalo u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata.

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters. Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz "Crnog bloka" pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.

Anarhisti su opljačkali restoran Mekdonaldsa na trgu Leon Blum i razbili nekoliko agencija za nekretnine. Dodaje se da su aktivisti čak napali i vatrogasce, koji su pokušavali da ugase požar, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Dermanen je na Tviteru istakao da ovi akti nasilja u Parizu "nisu prihvatljivi".

U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova. U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz levice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promena.

Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo "Penzionisanje pre artritisa", "Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cena" i "Makron, izlazi napolje".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024