BUGARSKA I POLJSKA NISU JEDINE: Hrvatska, Danska, Holandija i Francuska uskoro ostaju bez ruskog gasa?

M.Đorđević

27. 04. 2022. u 20:40

SLEDEĆA kompanija koja će biti isključena iz snabdevanja biće danski Orsted, koji kupuje do 2 milijarde kubnih metara gasa godišnje kroz Severni tok , predviđa Aleksej Grivač, zamenik generalnog direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, prenosi Izvestija.

БУГАРСКА И ПОЉСКА НИСУ ЈЕДИНЕ: Хрватска, Данска, Холандија и Француска ускоро остају без руског гаса?

Foto: B. Marčeta

Šef Centra za razvoj energetike Kiril Melnikov smatra da će posle Danske, još nekoliko država odbitti plaćanje rubljama, a samim tim i ostati bez snabdevanja.

— U našem poslednjem mesečnom izveštaju pretpostavili smo da će Litvanija, Holandija, Hrvatska, a takođe, sa velikom verovatnoćom, i Francuska odbiti da plaćaju u rubljama, rekao je Melnikov.

On smatra da će Mađarska i Austrija nastaviti da plaćaju.

- Sa političke tačke gledišta, ključna pozicija je Nemačka, koja još nije određena, prema našoj proceni, za to ima nekoliko dana. Po obimu kupovine je značajna i Italija, koja se pripremala za odbijanje ruskog gasa, ali je istovremeno zauzela neutralan stav o prelasku na plaćanje u rubljama. Ako nemačke kompanije nastave da plaćaju, Gasprom može da izgubi do 20 odsto obima, ali cena će rasti na isti način, smatra Kiril Melnikov.

BONUS VIDEO: RUSI IZVRŠILI RAKETNI UDAR: „Kalibar“ ispaljen sa fregate Crnomorske flote

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri