NOVO IMENOVANJE: Bridžit Brink ambasadorka SAD u Ukrajini

Tanjug

25. 04. 2022. u 17:32

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden imenovao je iskusnog diplomatu Bridžit Brink za novu ambasadorku SAD u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća.

НОВО ИМЕНОВАЊЕ: Бриџит Бринк амбасадорка САД у Украјини

Foto: Profimedia

Brinkova je imenovana na ovu ključnu poziciju koja je bila upražnjena skoro tri godine u vreme kada Vašington pojačava svoju podršku Ukrajini kako bi se izborila protiv ruske invazije.

Brinkova, koja je trenutno ambasadorka SAD u Slovačkoj, je karijerni diplomata već 25 godina i službovala je u Uzbekistanu i Gruziji, a imala je i nekoliko visokih pozicija u Stejt departmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Rodom iz Mičigena, Brinkova koja govori ruski i ima decenijsko iskustvo, pogodna je za ovaj trenutak u istoriji Ukrajine, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Tu poziciju, koja je bila upražnjena otkako je bivši predsednik SAD Donald Tramp iznenada opozvao tadašnju američku ambasadorku u Ukrajini Meri Jovanović u maju 2019, mora da potvrdi Senat SAD.

Saopštenje o nominaciji Brinkove izdato je u vreme posete državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina ukrajinskoj prestonici Kijevu tokom vikenda, tokom koje su se sastali sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna