UNIPOLARNI SVET JE PROŠLOST! Zaharova otkrila zašto je sukob Rusije i Zapada eskalirao

Novosti online

23. 04. 2022. u 13:40

AKTUELNA neslaganja Rusije sa SAD i Evropom su rezultat dugog ignorisanja bezbednosnih interesa Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

УНИПОЛАРНИ СВЕТ ЈЕ ПРОШЛОСТ! Захарова открила зашто је сукоб Русије и Запада ескалирао

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Sadašnji nesporazumi između Rusije i SAD i Evrope nastali su kao rezultat toga što su se dugo vremena jednostavno ignorisali bezbednosni interesi naše zemlje. Zapadnjaci su, korak po korak, uništavali mehanizme kontrole naoružanja koje su stvarale čitave generacije pregovarača. Ovo je živopisan primer zašto je međunarodna tenzija porasla do neprihvatljivog nivoa - rekla je Zaharova u intervjuu za RT.

Ona je dodala da je u interesu svih da se vrate dijalogu u okvirima nedeljive evropske bezbednosti i razvoju pravila mirne koegzistencije na principu poštovanja legitimnih interesa svih ključnih država.

Prema njenim rečima, sistem međunarodnih odnosa prolazi kroz period duboke transformacije.

- Unipolarni svet je prošlost mnogo pre događaja u Ukrajini. Novi centri moći u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku igraju sve značajniju ulogu u oblikovanju globalne agende, spremni su da brane svoje interesa, i zahtevaju poštovanje sopstvenog puta razvoja - objasnila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova RF.

Ovaj razvoj situacije ne odgovara SAD i drugim zapadnim zemljama, smatra Zaharova.

- Oni nisu spremni da odustanu od svog privilegovanog položaja na svetskoj sceni i pokušavaju da zaustave ili uspore proces demokratizacije međunarodnih odnosa - objasnila je ona.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: UKRAJINCI NAPUSTILI POLOŽAJE - Pogledajte šta je ostalo za njima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja