KO ĆE BITI NAJVEĆI GUBITNIK SUKOBA U UKRAJINI: Kineski ekspert upozorava - "Istorija će pokazati, postaće sopstveni grobari"

Novosti online

23. 04. 2022. u 18:20

UPRKOS kratkoročnoj dobiti od prodaje oružja, Amerika će na kraju platiti visoku cenu rata u Ukrajini, napisao je Liju Džun , potpredsednik Kineskog društva za međunarodne odnose, u tekstu za "Global Tajms".

КО ЋЕ БИТИ НАЈВЕЋИ ГУБИТНИК СУКОБА У УКРАЈИНИ: Кинески експерт упозорава - Историја ће показати, постаће сопствени гробари

Foto: Profimedia/Ilustracija

Džun tvrdi da je porast tenzija između Rusije i Ukrajine posle Majdana dao priliku SAD da zastraše evropske zemlje, i da su posledično Moskvi uvedene sankcije, dok je Kijev postao oruđe Bele kuće u borbi protiv Kremlja.

- Ako objektivno sagledate trenutnu situaciju, scenario rusko-ukrajinske krize kreće se putem koji je osmislio "režiser" – SAD - smatra autor.

Kineski stručnjak piše da je time Vašington dobio priliku da "vaskrsne" NATO i obezbedi mušterije svom vojno-industrijskom kompleksu. Džun ističe da su se od početka sukoba u Ukrajini Amerikanci obavezali da će kijevskim vlastima pružiti više od 2.5 milijardi dolara vojne pomoći.

- Pored toga, evropski saveznici Amerike požurili su da sklapaju ugovore o prodaji oružja. Sve ovo preti novom trkom u naoružanju - upozorio je ekspert.

Džun piše da nastavak krize najviše koristi SAD, i da od toga, pored vojno-industrijskog kompleksa, koristi imaju i finansijski i energetski sektor.

- Kratkoročno, priliv novca svakako može doneti očigledne koristi Sjedinjenim Državama, ali dugoročno oni će postati sopstveni grobari, a istorija će to vremenom dokazati - zaključio je on.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Kao odgovor, zapadne zemlje uvele su seriju sankcija Moskvi, pre svega u bankarskom sektoru i snabdevanju visokotehnološkim proizvodima.

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom bez presedana. Nadležni u Rusiji su istakli da su spremni za ovakav razvoj događaja i uveravaju građane da će nastaviti da ispunjavaju društvene obaveze.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: UKRAJINCI NAPUSTILI POLOŽAJE - Pogledajte šta je ostalo za njima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)