BISEL DELHIJU NUDI ORUŽJE: Glavni cilj EU da oslabi saradnju Indije sa Rusijom

Srna

25. 04. 2022. u 15:36

PREDSEDNIK Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponudiće premijeru Indije Narendri Modiju povećanu prodaju oružja proizvedenog u EU, javio je Rojters pozivajući se na neimenovanog višerangiranog zvaničnika.

БИСЕЛ ДЕЛХИЈУ НУДИ ОРУЖЈЕ: Главни циљ ЕУ да ослаби сарадњу Индије са Русијом

Foto: Tanjug/AP

Brisel navodno želi da ohrabri Indiju da smanji veze sa Rusijom usled trenutne ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Očekuje se da će Fon der Lajenova diskutovati o nastavku razgovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Indije.

Rojters piše da je glavni cilj Fon der Lajenove da se Indija odvuče dalje od Rusije, dugogodišnjeg vojnog i ekonomskog partnera vlasti u Nju Delhiju.

"Postoji veliki broj zapadnih lidera koji se obraćaju Indiji kako bi videli koje alternative možemo da pružimo. Ključno je da želimo da podstaknemo ovu vezu, radimo zajedno na tehnologiji i dovedemo Indiju u svoj kamp. To je glavna poruka naše posete", istakao je neimenovani zvaničnik iz Brisela.

Indija i EU godinama vode pregovore o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini. Pregovori su zamrznuti 2013. godine, kada su upali u zamku pitanja smanjenja tarifa i patentne zaštite, a ponovo su počeli prošle godine, podseća "Raša tudej". 

BONUS VIDEO: SNIMAK DRONOM: Smrtonosne poplave, stotine ljudi poginulo u katastrofi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri