JAPAN OTVORIO "PLAVU KNJIGU": Vraćaju se tvrdoj poziciji u sporu sa Rusijom - Kurilska ostrva "nelegalno okupirana teritorija"

Tanjug

22. 04. 2022. u 09:16

JAPAN se posle ruske operacije u Ukrajini vratio tvrdokornoj poziciji u višedecenijskom teritorijalnom sporu sa Moskvom, proističe iz danas objavljenog diplomatskog godišnjeg izveštaja, u kojem se ističe da je Rusije "nelegalno okupirala" četiri ostrva na severu.

ЈАПАН ОТВОРИО ПЛАВУ КЊИГУ: Враћају се тврдој позицији у спору са Русијом - Курилска острва нелегално окупирана територија

Foto: Printscreen/Google maps

Ovakva retorika o statusu spornih ostrva našla se prvi put u Diplomatskoj plavoj knjizi još od izveštaja 2003. godine, što ukazuje na distanciranje Japana od ranije pomirljivog pristupa prema Rusiji, navodi agencija Kjodo.

Spor oko grupe ostrva koje Rusi nazivaju Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama, potiče od trenutka kada ih je Sovjetski Savez zauzeo nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu i zbog čega dve zemlje još nisu poptisale mirovni sporazum.

- Severne teritorije su ostrva nad kojima Japan ima suverenitet, one su sastavni deo teritorije Japana, ali su pod ilegalnom okupacijom Rusije - navodi se u izveštaju.

U diplomatskom izveštaju kaže se i da ruska invazija na Ukrajinu podriva temelje međunarodnog poretka ne samo u Evropi već i u Aziji.

BONUS VIDEO: 

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu