RUSI ISPROBALI SVOJ NAJJAČI "ARGUMENT": Sa kosmodroma Pleseck ispaljena je i uspešno testirana najmoćnija raketa na svetu "sarmat"

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

22. 04. 2022. u 09:11

Ruski konstruktori i vojna industrija dokazali su da mogu bez ijednog stranog dela da naprave najmoćniju interkontinentalnu raketu na svetu. U istoriji će biti zapisano da je prvi start nove ruske teške rakete RS-28 bio 20. aprila 2022. godine u 15.12 sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti i da je pogodila cilj na poligonu Kura na Kamčatki. Pleseck je inače jedini kosmodrom u Evropi.

РУСИ ИСПРОБАЛИ СВОЈ НАЈЈАЧИ АРГУМЕНТ: Са космодрома Плесецк испаљена је и успешно тестирана најмоћнија ракета на свету сармат

Foto AP

Strateška raketa "sarmat" teška je čak 200 tona, dugačka 36 metara, a prečnik joj je tri metra. "Buket" atomskih glava težak je deset tona i može da zaobiđe bilo koju protivraketnu odbranu. Motori i "mozak" nove rakete bitno se razlikuju po mogućnostima od stare "satane". U završnoj fazi leta uključuju se superbrzi motori, zato u Moskvi i tvrde da takvu raketu zasada nema niko na svetu.

Iako neki komentatori tvrde da nije slučajno da su "sarmat" ispitali baš sada, to ipak nije tačno. Još kad nije ni mirisalo na rat u Ukrajini, pre 15 godina, Rusi su se pripremali da zamene stare sovjetske rakete RS-20 "vojvoda", koje su zbog zastrašujuće moći na Zapadu nazvali "satana". Stare rakete "satane" su inače konstruisane u Ukrajini u Dnjepropetrovsku.

Na tenderu za razradu rakete koja će zameniti "satane" pobedio je konstrukcioni biro Makejeva iz grada Miasa u Čeljabinskoj oblasti. Interesantno je da je do tada taj konstrukcioni biro stekao ugled pravljenjem strateških raketa za podmornice.

Čestitajući ruskim raketnim jedinicama na uspešnom ispitivanju "sarmata", Putin je istakao da takvu raketu kao što je "sarmat" nema niko na svetu. A potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov, koji je zadužen za vojno-industrijski kompleks je više puta objašnjavao da je prednost najnovije teške rakete što može da stigne do neprijatelja sa sve četiri strane sveta.

Novosti

Na bojevo dežurstvo "sarmat" će stupiti krajem ove godine. Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin kazao je da će serijska proizvodnja tih raketa početi na jesen.

"Novosti" su već pisale da je u krasnojarskom kraju u Užurskoj raketnoj diviziji, sve spremno da prime na bojevo dežurstvo najmoćniju raketu na svetu.

"Sarmat" treba da "ohladi" one na Zapadu koji misle da bi mogli da izoluju i pobede ne samo ekonomski već i vojno Rusiju. Rusi ne skrivaju svoju koncepciju upotrebe atomskog naoružanja. Oni ga zovu "oružje sudnjega dana", dakle ako bi neko pokušao da napadne Rusiju i njenog najvernijeg saveznika Belorusiju, onda mora da bude svestan da će se svet pretvoriti u jednu ogromnu pepeljaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DA SE SMRZNEŠ: Neverovatna scena na Adi Ciganliji - muškarac usred decembra otišao na KUPANJE (FOTO)