RUSIJI NE PRETI BANKROT: "Imamo sva neophodna sredstva za funkcionisanje pod sankcijama"

Tanjug

21. 04. 2022. u 16:26

RUSIJA ima sva neophodna finansijska sredstva da omogući funkcionisanje ekonomije pod pritiskom sankcija, izjavila je danas guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina na sednici Državne dume.

РУСИЈИ НЕ ПРЕТИ БАНКРОТ: Имамо сва неопходна средства за функционисање под санкцијама

Foto Shutterstock

Ona je istakla da za zemlju ne postoji opasnost od neizvršenja dužničkih obaveza, prenosi Raša tudej (RT).

- Rusija ima resurse, sva potrebna finansijska sredstva. Nikakvo neizvršenje obaveza nam ne preti - navela je Nabiulina.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su od kraja februara nekoliko paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne intervencije u Ukrajini, koji su, između ostalog, usmereni na finansijski sektor zemlje. Tim merama je obuhvaćeno i zamrzavanje skoro polovine ruskih deviznih rezervi koje su čuvane u bankama u inostranstvu.

Spoljni dug isplaćen u rubljama

Ministarstvo finansija SAD-a je početkom ovog meseca sprečilo Rusiju da kupcima njenih obveznica isplati dospele rate obaveza u iznosu od preko 600 miliona dolara iz rezervi koje se drže na računima američkih banaka, poručivši da Moskva mora da bira između crpljenja svojih dolarskih rezervi u zemlji i neplaćanja. Ministarstvo finansija Rusije je zbog toga prvi put izvršilo isplatu spoljnog duga u rubljama.

Rejting agencija Mudis je ocenila da taj postupak Rusije predstavlja „promenu uslova plaćanja“ i da se može smatrati neizvršenjem obaveza ukoliko se situacija ne promeni do 4. maja, kada ističe grejs period za izmirivanje dospelog duga.

Moskva je, s druge strane, blokiranje njenih plaćanja prema poveriocima okarakterisala kao neizvršenje obaveza Zapada prema Rusiji.

Državna duma je, inače, danas produžila mandat Elviri Nabiulini na mestu guvernera ruske centralne banke na još pet godina. Ona je na čelu Banke Rusije od juna 2013.

BONUS VIDEO:

MATEMATIČKI PRECIZNO: Udar Iskandera na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni