LE PENOVA O KRIMU: Ujedinili su se sa Rusijom na osnovu rezultata referenduma

Srna

18. 04. 2022. u 15:56

KRIM se ponovo ujedinio sa Rusijom na osnovu rezultata referenduma koji je održan na Krimskom poluostrvu 2014. godine, izjavila je kandidat Nacionalnog saveza na predsedničkim izborima u Francuskoj Marin le Pen za radio-stanicu "Frans blu".

ЛЕ ПЕНОВА О КРИМУ: Ујединили су се са Русијом на основу резултата референдума

Foto EPA

- Krim je postao deo Rusije na osnovu ishoda referenduma - naglasila je ona na pitanje o statusu Krima.

Le Penova je, zajedno sa trenutnim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, prošla u drugi krug izbora koji se održava 24. aprila, podseća TASS.

Nakon svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča u državnom udaru u februaru 2014. godine, masovni protesti održani su na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Foto: Arhiva VN

Vrhovni savet Krima i Gradski savet Sevastopolja usvojili su 11. marta 2014. godine deklaraciju o nezavisnosti, a krimske vlasti su četiri dana kasnije održale referendum o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom.

Na referendumu je većina glasača podržala ideju o ujedinjenju sa Rusijom. Izlaznost je bila 80 odsto, a ideju je podržalo 96,77 odsto glasača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. marta 2014. godine sporazum o ujedinjenju Krima sa Rusijom. Ukrajina, SAD i EU odbile su da priznaju nezavisnost Krima i odluku o ujedinjenju sa Rusijom.

BONUS VIDEO:

SNIMAK SA AUTO-PUTA U ŽITOMIRU: Pogledajte posledice borbi nedaleko od Kijeva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SUSRET SA UKRAJINSKIM KOLEGOM: Britanski ministar odbrane posetio je Kijev kako bi razgovarao o vojnoj pomoći