Marin Le Pen nije najavila izlazak Francuske iz NATO ako pobedi na izborima (ISPRAVKA)

Tanjug

13. 04. 2022. u 16:38

LIDERKA francuske opozicije Marin le Pen obećala je da će ako pobedi na predsedničkim izborima povući oružane snage iz komande Severnoatlantske Alijanse, preneli su mnogi mediji, među kojima i naš. Ipak, to nije tačno interpretirano.

Марин Ле Пен није најавила излазак Француске из НАТО ако победи на изборима (ИСПРАВКА)

Foto Tanjug/AP

Na to nam je u svojoj analizi ukazao portal Raskrinkavanje.me, koji je ovu vest ocenio kao manipulisanje činjenicama.

ŠTA SU ČINjENICE?

Govoreći o planu da se Francuska povuče iz komandne strukture NATO, Le Pen je napravila paralelu sa identičnom odlukom nekadašnjeg predsednika te zemlje Šarla De Gola, koji je 1966. godine povukao francuske vojne strukture iz NATO komande.

Ipak, tadašnji potez Francuske nije se smatrao izlaskom iz Alijanse, o čemu svedoči objava upravo sa zvaničnog sajta NATO-a.

- Mnogi misle da je francuski predsednik Šarl de Gol izveo svoju zemlju iz NATO 1966. godine kada je zahtevao da svi vojni štabovi i objekti koji nisu pod francuskom komandom napuste francusku teritoriju do 1967. godine, ali to nije slučaj. Ono što je Francuska uradila je da se povukla iz integrisane vojne komandne strukture NATO – tako francusko osoblje više nije bilo raspoređeno u štabove u komandnoj strukturi NATO i francuske jedinice nisu stavljene pod komandu NATO, ali je Francuska ostala aktivna članica same Alijanse i francusko osoblje je nastavilo da služi u političkom štabu NATO-a u Briselu, kao i u kancelarijama za vezu u drugim vojnim štabovima“, navodi se na sajtu NATO.

Reči Le Pen prenio je i Rojters.

- Ona je ponovo potvrdila da će, ako bude izabrana za predsednicu, izvući Francusku iz integrisane komandne strukture NATO-a predvođene SAD-om, kako bi obnovila francuski suverenitet u pitanjima međunarodne bezbednosti, navodi se u članku.

Takođe, jasno je poručila da se zalaže za bliže odnose NATO i Rusije.

Prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održan je 10. aprila. Aktuelni predsednik Emanuel Makron osvojio je 27,84 odsto glasova, a Marin le Pen 23,15 odsto.

Drugi krug izbora je 24. aprila.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!