RAT U UKRAJINI: Počela druga faza ruske operacije? Kijev pokušava kontraofanzivu; VSU izgubila više od 41.000 vojnika (VIDEO)

Novosti online

18. 04. 2022. u 08:35 >> 02:16

NASTAVLjA se ruska specijalna operacija u Ukrajini. Nakon što pripadnici „Azova“ i strani plaćenici nisu iskoristili ponudu da polože oružje, ruska avijacija i artiljerija nastavljaju sa intenzivnim napadima na njihove položaje, tj, na fabriku „Azovstalj“.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Почела друга фаза руске операције? Кијев покушава контраофанзиву; ВСУ изгубила више од 41.000 војника (ВИДЕО)

Foto AP

 

Rade TOS-ovi, žestoke borbe kod Dolgonkoje

Međusobni udari artiljerije ne prestaju od 5 ujutru. Ruska vojska je u ofanzivi, teške borbe kod sela Dolgonkoje južno od Izjuma.

Neprijatelj je na ovom mestu dobro ukopan, sada je eksponencijalno uništen. Kao odgovor na to, Oružane snage Ukrajine teraju mešavinu iz različitih brigada da popune praznine. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine za ponedeljak 18. april u ovom sektoru mogli bi da dostignu cifru od 500 ljudi.

Foto printskirn telegram vysokygovorit

Teška artiljerija i avijacija udaraju duž celog fronta, rade tenkovi i TOS-ovi.

 

Kornetom po ukrajinskim tenkovima? (VIDEO)

Posada ruskog BMP (BVP) uništila je ukrajinski tenk (gađali su ga kornetom?). Jedinica Oružanih snaga Ukrajine se povukla i ostavila mnogo korisnih stvari.

Kubarkov: U napadu ostećeno ili uništeno 30% infrastrukture

U ruskom napadu ostećeno je ili uništeno do 30 odsto ukrajinske infrastrukture vredne 100 milijardi dolara, izjavio je danas ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov, dodajući da bi rekonstrukcija mogla da se postigne za dve godine korišćenjem zamrznutih ruskih sredstava.

Ukrajina ranije nije navodila konkretan uticaj na infrastrukturu, kao što su putevi i mostovi, iako zvaničnici kažu da ukupna šteta od transporta do kuća i drugih zgrada, do sada iznosi oko 500 milijardi dolara, preneo je Rojters.

Tajna puka Azov koja Zelenskom ne da mira

Zabrinutost Vladimira Zelenskog za sudbinu pripadnika bataljona Azov uzrokovana je činjenicom da među njima možda ima predstavnika zapadnih obaveštajnih službi koji su učestvovali u pripremi napad na Donbas, rekao je član Komiteta Državne dume za bezbednost i borbu protiv korupcije za RIA Novosti Adalbi Šhagošev.

Bajden pobegao od uskršnjeg zeca

Predsednik SAD je sa predstavnicima američkih medija razgovarao o sukobu između Avganistana i Pakistana, kada mu je prišao uskršnji zec da ga pozdravi.

Bajden je prekinuo svoje izlaganje usred rečenice i otišao.

 

Nastavljaju se udari po ukrajinskim položajima

Vazdušno-kosmičke snage Rusije i artiljerija savezničkih snaga Oružanih snaga RF i NM DNR nanose masovne udare na neprijateljska uporišta i odbrambene centre u Slavjansko-Kramatorskoj aglomeraciji, uklj. u oblasti brda Karačun.

Bajden neće u Kijev

Nema planova da predsednik SAD Džozef Bajden poseti ukrajinsku prestonicu Kijev, ponovila je danas sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki na brifingu, javio je Rojters.

Zelenski: Ruske snage počele bitku za Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage počele bitku za Donbas, nakon što su visoki ukrajinski zvaničnici ranije danas rekli da je Moskva započela novu ofanzivu duž većeg dela istočnog krila Ukrajine.

-Sada možemo da kažemo da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale, rekao je on u video obraćanju, preneo je Rojters.

Ranjena 21 osoba, četvoro dece

Predstavništvo DPR-a u JCCC saopštilo je da je 21 osoba, uključujući četvoro dece, povređena u Mariupolju i Donskom tokom granatiranja ukrajinskih trupa.

- Na operativnoj liniji JCCC DNR primljene su informacije o ranjavanju 21 civila u posledicama granatiranja ranije oslobođenih teritorija republike od strane AFU, navodi se u saopštenju predstavništva.

 

OEBS špijunirao za račun Kijeva?

Snage Donjecke Narodne Republike pronašle su hardver i laptopove za opremu OEBS-a i kamere koje su koristile jedinice ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Napominje se da su opremu za video snimanje opreme OEBS-a ukrajinske trupe koristile za prilagođavanje artiljerijske i avijacione vatre na položaje narodne milicije DNR i za kontrolu kretanja ljudstva i vojne opreme oružanih snaga republike.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinski vojnici u 21.35 pucali su na selo Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši tri granate kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Evidentirana je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 21.35 – naselje Suha Balka – naselje Gorlovka: ispaljene su tri granate kalibra 152 mm, navodi se na Telegram kanalu misije.

Foto AP

Počela druga faza ruske operacije

Oružane snage Ukrajine saopštavaju da su Oružane snage RF počele drugu fazu operacije u Donbasu. Oružane snage Ruske Federacije to još nisu zvanično saopštile. Međutim, danas je došlo do određenog pomeranja, plus su napadi na Oružane snage Ukrajine i vojnu infrastrukturu Ukrajine u porastu.

Jermak: Počela druga faza rata u Ukrajini

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak izjavio je danas da je počela druga faza rata, misleći na novi napad Rusije na istok Ukrajine.

On je to izjavio nakon što je ranije danas sekretar ukrajinskog Saveta bezbednosti Aleksij Danilov rekao da se čini da je Rusija jutros započela očekivanu novu ofanzivu na istoku Ukrajine, preneo je Rojters.

-Verujte u našu vojsku, ona je veoma jaka, napisao je Jermak na Telegramu, uveravajući Ukrajince da ukrajinske snage mogu da zaustave ofanzivu.

Iz Ukrajine, DNR i LNR evakuisano više od 12.000 ljudi u Rusiju

Više od 12.000 ljudi, uključujući više od 1.700 dece, evakuisano je iz opasnih regiona u Ukrajini i iz samoproglašene Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike u Rusiju tokom dana, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna uzbuna na snazi je u gotovo svim regionima Ukrajine. Očekuju se napadi raketnim sistemima Kalibar i Iskander.

Raketama kalibra 300 mm po naselju

Ukrajinske trupe ispalile su u ponedeljak 12 granata iz MLRS BM-30 Smerč na naselje Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje: 17.45 po moskovskom vremenu iz pravca naselja Novodružesk ka naselju Novoajdar korišćenjem MLRS BM-30 Smerč (12 raketa), saopštilo je predstavništvo.

Foto: EPA/Tviter

 

Ukrajisnke vlasti: Oko 1.000 civila krije se ispod čeličane

Ne manje od 1.000 civila krije se u podzemnim skloništima ispod ogromne čeličane Azovstal u lučkom gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je danas gradsko veće, dodajući da Rusija baca teške bombe na fabriku koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu.

Granatirana Jasinovataja u DNR

Ukrajinske snage u 21.25 granatirale su selo Jasinovataja u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši tri rakete iz višecevnog raketnog sistema „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

-Evidentirana je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 21.25 – naselje Avdijevka – naselje Jasinovataja: sa BM-21 Grad su ispaljene tri rakete, navodi se na Telegram kanalu misije.

Marijupolj, Foto AP

Živi ukrajinski štit 6.200 stranaca

Ukrajinski nacisti kao živi štit drže 6.200 stranih državljana iz devet zemalja kao taoce, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

-Ukrajinski nacionalisti i dalje drže 6.208 stranih državljana iz devet država kao taoce kao živi štit, rekao je Mizincev na brifingu u ponedeljak.

Oštećeno 50 kuća, jedan civil ranjen

Oko 50 kuća je oštećeno nakon granatiranja sela Žuravlevka u Belgorodskoj oblasti, koje se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je u ponedeljak guverner Vjačeslav Gladkov.

Prošlog četvrtka Gladkov je izvestio o granatiranju sela Žuravlevka: oštećeni su stambeni i društveni objekti. Prema njegovim rečima, jedan lokalni 37-godišnji stanovnik zadobio je lakšu ranu od gelera u podlakticu.

Raketama 220 mm iz Uragana po naselju

Ukrajinska vojska je u ponedeljak iz višecevnog raketnog sistema „Uragan“ gađala selo Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici, ranivši dete, saopštilo je novinarima Generalno tužilaštvo LNR.

-Ukrajinski militanti ponovo su udarili iz MLRS-a Uragan na naselje gradskog tipa Novoajdar. Kao rezultat granatiranja, nekoliko raketa je pogodilo igralište u Oktjabrskoj ulici, gde je dete rođeno 2012. godine zadobilo ranu od gelera donjih ekstremiteta. žrtvi se pruža medicinska pomoć, rekao je portparol Glavnog tužilaštva LNR.

Foto printskrin FB

 

Oboreno i uništeno više od 240 letelica

Od početka sukoba, ukupno, uništeno je, 139  aviona i 107 helikoptera, 483 bespilotne letelice, 250 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.337 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 254 višecevna bacača raketa, 1.009 topova i minobacača poljske artiljerije, kao i kao 2.196 jedinica specijalnih vojnih vozila.

 

Ispaljeno više od 200 granatan na naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od početka dana ispalile skoro 200 granata i mina na teritoriju DNR, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio 201 projektila iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad kalibra 122 mm, topova kalibra 122 mm i minobacača 120 mm i 82 mm, saopšteno je iz Narodne milicije, na Telegram kanalu kaže.

Trojica vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula od početka današnjeg dana, još 14 je povređeno, saopštila je u ponedeljak Narodna milicija DNR.

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe su za pet minuta granatirale Petrovski okrug Donjecka i selo Kremenjec, ispalivši dve granate kalibra 122 mm i pet raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC). ) prijavio.

- Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u sledećim pravcima: 18.30 (poklapa se sa moskovskim vremenom) ... grad Donjeck (Petrovski okrug): ispaljene su 2 granate kalibra 122 mm. ; 18.35 (poklapa se sa moskovskim vremenom) ... naseljena tačka Kremenec: sa BM-21 Grad je ispaljeno 5 projektila, saopštilo je predstavništvo u poruci na Telegram kanalu.

Predstavništvo DPR-a u ZSOK je ranije u ponedeljak saopštilo da su dva civila ranjena tokom granatiranja Petrovskog okruga u Donjecku od strane ukrajinskih trupa.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Komanda VSU: Rusija počinje novu ofanzivu na istoku

Komanda ukrajinskih oružanih snaga saopštila je danas da je uočila znake koji ukazuju na to da Rusija počinje očekivanu novu ofanzivu na istoku zemlje, povećavajući intenzitet napada u delovima regiona Donjecka i Harkova

Zvaničnik SAD: Marijupolj i dalje pruža otpor

Lučki grad Marijupolj u istočnoj Ukrajini i dalje pruža otpor, dok su Rusi istovremeno poslednjih dana poslali pojačanje u Ukrajinu, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane.

-Naša procena je da Marijupolj još pruža otpor.... prete mu iz vazduha, na udaru je raketnih napada i bombi iz vazduha, pa čak i artiljerije, rekao je novinarima zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, preneo je Rojters.

On je istakao da se trenutno u južnoj i istočnoj Ukrajini nalazi otprilike 76 taktičkih grupa ruskih bataljona, što je za 11 više poslednjih dana.

Heraščenko: Ukrajinske snage i dalje pružaju otpor u Marijupolju

Ukrajinske snage u opkoljenom gradu Marijupolju nastavljaju da pružaju otpor ruskoj vojsci, izjavio je danas za nacionalnu televiziju Anton Heraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, javio je Rojters.

Marijupolj se nalazi pod opsadom ruskih snaga od 1. marta.

 

Snage DNR izbacile iz stroja 56 ukrajinskih vojnika

Snage DNR su od početka dana uništile 56 ukrajinskih nacionalista, jedan oklopni transporter i dva vatrena položaja, navodi se u saopštenju Narodne milicije DNR.

- Od početka današnjeg dana naši vojnici su izbacili su iz stroja 56 ukrajinskih nacista, uništili jedan oklopni transporter i dva vatrena položaja minobacača 120 mm. Jedno borbeno vozilo pešadije (BVP) i samohodn artiljerijsk jedinic 2S1 kalibra 122 mm su zarobljeni, saopštilo je ministarstvo.

Trojica vojnika Donjecke Narodne Republike su poginula od početka današnjeg dana, još 14 je povređeno, saopštila je u ponedeljak Narodna milicija DNR.

POGLEDAJTE - Borbe za Mariupolj: Ukrajinski RPG pogodi BTR (VIDEO)

Neprijateljski RPG pogodio je bok oklopnog transportera komandanta bataljona marinaca.

Posada automobila komandanta bataljona sa pozivnim znakom Struna nije povređena, a vatreno mesto nacista „Azov”, odakle je ispaljena vatra, uništili su borci ruskog marinskog korpusa i snaga DNR.

Ruski BTR je pretrpeo manja oštećenja.

Bitka kod Izjuma

Na rukim društvenim mrežama telegram objavljen je sažetak operacija kod Harkova i južno od Izjuma.

Dok Ukrajinci pričaju o virtuelnom opkoljavanju grupacije Oružanih snaga Rusije, ruske društvene mreže govore o stvarnoj ofanzivi – ne samo snaga Oružanih snaga Ukrajine, već Oružanih snaga Ruske Federacije.

Fedorov pozvao papu da pomogne da se zaustavi rat

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, opisao je sate teškog ispitivanja koje je preživeo dok su ga prošlog meseca gotovo nedelju dana držale ruske snage i apelovao je na papu da pomogne da se zaustavi rat koji je uništio delove njegovog grada na jugu Ukrajine.

-Bilo je to opasnih šest dana jer sam shvatio da su za Ruse moj život i životi civila vredni nuli, rekao je juče u Rimu gradonačelnik Melitopolja mesec dana nakon što je pušten na slobodu, preneo je Rojters.

Veliki gubici ukrajinske vojske


Oružane snage Ukrajine su tokom dana izgubile 215 ubijenih, ranjenih i zarobljenih. Ukupni gubici poginulih, ranjenih i zarobljenih u Oružanim snagama Ukrajine, NGU i Državnoj graničnoj službi su preko 41.000 ljudi.

Tokom dana prema internom izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, uništena su 3 tenka, 12 oklopnih vozila, 7 poljskih artiljerijskih topova i minobacača, 1 sistem PVO kratkog dometa, 13 vozila i specijalne opreme, 3 aviona i 4 bespilotne letelice.

U Azovstalju plaćenici iz SAD, Velike Britanije, Rumunije i Kanade

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin rekao je danas da na području metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju ima možda i plaćenika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rumunije i Kanade.

Te informacije, prema njegovim rečima, zahtevaju dalju potvrdu, ali se ipak mogu izneti, prenose Izvestija.

Foto printskrin youtube RT murad gazdijev

MO Ukrajine: Situacija u Marijupolju izuzetno teška

Situacija u gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine je "izuzetno teška", ali ruske snage nisu preuzele grad pod potpunu kontrolu, tvrdi portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

 

Evakuacija iz Mariupolja

Iz Marijupolja su u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici u ponedeljak evakuisane 203 osobe, među kojima 40 dece, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

 

Granatiran Pervomajsk pogođena infranstrukura

Sedam objekata gradske infrastrukture oštećeno je zbog granatiranja grada Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Predstavništvo LNR-a u ZCCC-u je u ponedeljak izvestilo o granatiranju Pervomajska od strane ukrajinskih trupa artiljerijom kalibra 122 i 152 mm.

 

Zarobljeni Britanci se obratili Džonsonu

Dvojica britanskih državljana koji su se predali u Ukrajini obratili su se premijeru te zemlje Borisu Džonsonu sa zahtevom da im pomogne u razmeni za opozicionog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka.

Putin: Rusija je izdržala pritisak bez presedana

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na današnjem sastanku sa članovima vlade da je Rusija izdržala pritisak bez presedana zbog sankcija sa Zapada.

On je rekao da je propao pokušaj Zapada da sprovede kolaps bankarskog sistema uz pomoć sankcija i nestašica robe.

- Što se tiče stanja na tržištu, posle kratke jurnjave za robom, što to se dešava u takvim situacijama stalno, maloprodajna potražnja se vratila u normalu, rekao je Putin.

Medvedčuk zatražio od Putina i Zelenskog da ga razmene

Opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koga su zarobile ukrajinske snage bezbednosti, javno se obratio predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Volodimiru Zelenskom sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Marijupolja.

Video poruku Medvedčuka, koji se smatra bliskim saradnikom ruskog predsednika na svom Telegram kanalu objavila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

- Ja, Viktor Vladimirovič Medvedčuk, želim da se obratim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom sa zahtevom da me ukrajinska strana razmeni za branioce Marijupolja i stanovnike - rekao je Medvedčuk, prenose Izvestija.

Foto: Profimedia, Tanjug AP

Kozicki: Sedam poginulih, 11 povređenih u raketiranju Lavova

Sedam ljudi je poginulo, a 11 povređeno u jutrošnjim raketnim napadima ruskih snaga na grad Lavov na zapadu Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner Maksim Kozicki.

Dodao je da bi broj žrtava mogao da nastavi da raste, kako se nastavljaju napori spasilačkih timova, prenosi Si-En-En.

"Tri osobe su teško povređene, a jedno dete ima lakše povrede," rekao je Kozicki.

Naveo je da su tri projektila pogodila skladišta, a da je četvrti pogodio radionicu za popravku guma.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da su u napadu razbijeni prozori na osam stambenih zgrada, kao i u školi.

Mizincev:Kijev planira da izvede provokacije za Uskrs

Rusija ima operativne podatke o provokacijama koje Kijev sprema za Uskrs, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.


"Kijevski režim, uz podršku niza zapadnih zemalja, završava pripremu monstruoznih provokacija sa brojnim žrtvama u Zaporoškoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti. U ovim regionima, u uskršnjoj noći (24. aprila), planirano je da se puca iz minobacača na pravoslavne crkve zbog naknadnih optužbi ruskog vojnog osoblja za masakr civilnog stanovništva", tvrdi Mizincev, prenosi agencija RIA Novosti.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Peskov: Još ima vremena da "neprijateljske" zemlje prihvate plaćanje gasa u rubljama

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da još ima vremena da takozvane „neprijateljske“ zemlje pređu na plaćanje gasa u rubljama, ali je odbio da otkrije koliko je zemalja do sada pristalo na to.

Peskov je, kako navodi Rojters, rekao da plaćanja u rubljama za isporuke gasa koje su obavljene nakon stupanja na snagu ukaza predsednika Vladimira Putina dospevaju u maju.

Krajem marta, ruski predsednik Putin je potpisao dekret kojim se zahteva od stranih kupaca da plaćaju gas u ruskoj valuti ili će im u suprotnom biti obustavljene isporuke, što je zahtev koji su evropske prestonice odbacile i za koji je Nemačka ocenila da predstavlja „ucenu“.

Ruske snage osvojile grad Kremina

Kontrola nad gradom Kremina je izgubljena, tvrdi načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

"Trenutno je izgubljena kontrola nad gradom Kreminom i teške borbe se nastavljaju", objavio je Gajdaj na Telegramu, prenosi Si-en-en.

Gajdaj je prethodno objavio da su ruske snage ušle u Kreminu, grad u istočnoj oblasti Luganska koji je nedeljama bombardovan. "Rusi su ušli u Kreminu. Počele su ulične borbe", objavio je Gajdaj u kratkoj video objavi na Fejsbuku.

Više od 860 hiljada ljudi evakuisano iz Donbasa

Broj ljudi koji su u Rusiju stigli iz Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) porastao je za 15 hiljada u proteklom danu, čime je premašio 860 hiljada, rekao je neimenovani izvor za TASS.

"Više od 860 hiljada ljudi, uključujući preko 161 hiljadu dece, stigli su u Rusiju preko graničnih prelaza u Rostovu, Belgorodu, Brjanskoj i Krimskoj oblasti", rekao je on.

Dodao je da se dnevni priliv ljudi iz Donbasa i Ukrajine smanjio sa 20 na 15 hiljada ljudi.

Takođe, kako je naveo, među evakuisanima je više od 237 hiljada ruskih državljana, više od 480 hiljada su državljani DNR i LNR i 142 hiljade njih su državljani Ukrajine i drugih okruga.

U 45 ruskih regiona, više od 32 hiljade izbeglica boravi u centrima za privremeni smeštaj.

Kadirov je prokomentarisao reči Zelenskog o desetogodišnjem otporu

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o njegovoj spremnosti da se deset godina odupire Rusiji, rekao da će se za ukrajinskog lidera sve završiti za nekoliko dana.

Šef republike je sinoć na svom Telegram kanalu objavio audio-snimak sa takvim komentarom.

"Ovde sam pročitao da je Zelenski najavio spremnost da se bori deset godina. Hej, budalo, šta si? Nemamo toliko vremena, završićemo te za jedan dan. Mislim da imaš šizofreniju! Hajde da se rukujemo“, rekao je Kadirov kroz smeh.

Zelenski je tokom vikenda rekao za CNN da bi Ukrajina mogla da se „bori protiv Rusije deset godina da bi dobila ono što je ispravno“. On je pozvao Zapad da ubrza snabdevanje oružjem koje je „potrebno danas ili sutra, a ne u roku od dva ili tri meseca“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Iskanderi“ uništili četiri skladišta naoružanja i ukrajinske opreme

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da raketama Iskander uništena 4 skladišta naoružanja i ukrajinske opreme i 3 područja koncentracije ljudstva.

U Letoniji počinju vojne vežbe uz učešće jedinica NATO

U Letoniji će od danas do 27. maja biti održan proleći deo velikih vojnih vežbi "Namejs 2022", uz učešće NATO jedinica. Cilj vežbi je unapređenje integracije nacionalnih i savezničkih snaga za rešavanje odbrambenih problema, prenosi Interfaks Ukrajina pozivajući se na agenciju BNS.

Pripadnici vojnih snaga SAD, Češke, Poljske, Velike Britanije, Litvanije i Estonije stići će u letoniju kako bi učestvovali u prvom delu vežbi. Pored letonskih jedinica, obuku će izvoditi i jedinice raspoređene u okviru proširene borbene grupe NATO-a u Letoniji koje predstavljaju 10 zemalja - Albaniju, Češku, Italiju, Island, Crnu Goru, Kanadu, Poljsku, Slovačku, Sloveniju i Španiju, navodi Interfaks Ukrajina.

Ukupan broj vojnika iz drugih zemalja koji će učestvovati na vežbama biće oko 3.000 ljudi. Pored toga, ruske rakete i avioni nastavljaju da lete po celoj Ukrajini. Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj saopštio je da je pet raketa ispaljeno na grad.

Nemačka će pružiti pomoć emigrantima iz Rusije koji su otišli ​​zbog neslaganja sa politikom vlasti

TO je rekao ministar pravde Marko Bušman u intervjuu listu Velt am Sonntag .

Naime, prema Bušmanu, Rusi će moći da dobiju radnu dozvolu po pojednostavljenoj proceduri. On je napomenuo da će pomoć moći da dobiju ruski aktivisti za ljudska prava, novinari i kulturne ličnosti koji kritikuju vlasti, kao i drugi Rusi koji su radili u međunarodnim kompanijama.

Do sada samo 400 zahteva za azil izbeglica iz Ukrajine

Velika većina izbeglica iz Ukrajine, koji su od početka sukoba u toj zemlji došli u Austriju, ne nameravaju da trajno ostanu.

To pokazuju brojevi zahteva za dobijanje azila.

U Austriji je, od početka godine, samo 400 ukrajinskih izbeglica podnelo zahtev za dobijanje azila, a oko 59.000 izbeglica iz Ukrajine je do sada registrovano u Austriji.

Inače na osnovu odluke austrijske vlade izbeglice iz Ukrajine imaju na godinu dana pravo boravka u Austriji uz pun pristup tržištu rada.

Broj podnetih molbi pokazuje da Ukrajinci žele da se samo privremeno zadrže u Austriji, verovatno u nadi da će skoro moći da se vrate u svoju domovinu.

Eksplozije u Kijevu, a društvene mreže pišu da su odjeknule i u Lavovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024