IZBEGNUTA ULOGA NEMOG POSMATRAČA: Rusija zadržala status "posmatrača" u Savetu za ljudska prava UN

Novosti onlajn

16. 04. 2022. u 12:24

SAOPŠTENjEM o vanrednom obustavljanju mandata u Savetu za ljudska prava UN Rusija je zadržala status posmatrača i nije dozvolila da je liše njenih prava u daljem radu u toj organizaciji, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

ИЗБЕГНУТА УЛОГА НЕМОГ ПОСМАТРАЧА: Русија задржала статус посматрача у Савету за људска права УН

Foto AP

- Doneta je odluka da samostalno vanredno obustavimo mandat Rusije u Savetu za ljudska prava nakon usvajanja nezakonite i politički motivisane rezolucije Generalne skupštine UN o suspenziji članstva Rusije u Savetu za ljudska prava. Rezultat takvog poteza je to što smo sa statusa člana u Savetu prešli na status posmatrača - objasnio je Veršinjin.

On je podsetio da je 2011. godine Savet za ljudska prava suspendovao članstvo Libije – tada su zvaničnom Tripoliju oduzeta sva ovlašćenja. Libijska delegacija je samo mogla i dalje da prisustvuje u sali za sastanke, i to ne sa svojom tablicom sa nazivom. Rusiju takva opcija „nije mogla zadovoljiti“ - ističe Veršinjin.

- Da je Rusija 7. aprila pristala na 'libijski scenario' nas bi, u suštini, isto lišili prava u preostalih godinu i po našeg članstva u Savetu. Dodelili bi nam samo ulogu nemog posmatrača – ništa više od toga - ocenio je on.

Po njegovim rečima, to bi dalo odrešene ruke zapadnim zemljama za dalju manipulaciju temom ljudskih prava i njenog korišćenja za politički pritisak.

Sa druge strane, status posmatrača pruža Moskvi mogućnosti koje su uporedive sa ovlašćenjima država-članica Saveta za ljudska prava.

- Nastavićemo da iznosimo svoje inicijative, da učestvujemo u pregovaračkom procesu o nacrtima rezolucija, da se obraćamo i dajemo izjave. Drugim rečima, moći ćemo da prenesemo međunarodnoj zajednici ruski stav o aktuelnim međunarodnim pitanjima – doduše u otežanim uslovima - zaključuje Veršinjin.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 7. aprila suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da sumnja da će Savet UN za ljudska prava još dugo opstati posle odluke o suspenziji Rusije.

BONUS VIDEO:

RUSKA BESPILOTNA LETELICA U AKCIJI: Prikazano kako prate ukrajinsku vojsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a