UKRAJINSKA KRIZA RAZOTKRILA JE SLABOST SAD: Analitičar - Šta bi tek bilo da ratuju sa Kinom ili Rusijom?

P. Z. S. / ria.ru

15. 04. 2022. u 20:29

UKRAJINA prebrzo troši opremu poslatu iz Sjedinjenih Država, razotkrivajući slabost američkog vojno-industrijskog kompleksa, smatra analitičar Blumberga Hal Brends.

УКРАЈИНСКА КРИЗА РАЗОТКРИЛА ЈЕ СЛАБОСТ САД: Аналитичар - Шта би тек било да ратују са Кином или Русијом?

Foto Tanjug/AP


Prema rečima Marka Milija, šefa Združenog komiteta načelnika štabova SAD, Kijev je sa Zapada dobio 60.000 protivtenkovskih i 25.000 protivavionskih sistema, dok Pentagon namerava da Ukrajini isporuči još opreme, uključujući oklopne transportere i helikoptere. Međutim, ovo je odstupilo od prvobitnih planova Amerike - ispostavilo se da za dan Oružane snage Ukrajine troše nedeljne zalihe protivtenkovske municije, dok trupe nemaju dovoljno borbenih aviona.

-Zapadne zemlje su suočene sa oštrim izborom: povećati snabdevanje Ukrajini ili sačuvati svoje ionako ograničene mogućnosti za sopstvenu odbranu, objasnio je analitičar.

Nemačka i Kanada su već odbile da nastave sa isporukom, pošto je oružja jednostavno nestalo, a dalja pomoć bi lišila ove zemlje zaštite. Države su obezbedile trećinu raspoloživih protivtenkovskih raketa „Džavelin“ i ne mogu da pošalju više u Ukrajinu – za to je potrebno povećati proizvodnju, za šta će biti potrebne godine.

Foto Tanjug/AP

Autor je situaciju u Ukrajini nazvao uvodnom verzijom sukoba SAD sa Rusijom ili Kinom: američke zalihe raketa i druge precizno navođene municije trajaće samo nekoliko dana ili nedelja, pored toga, države će pretrpeti ogromne gubitke u tenkovima, brodovima i avionima.

Brend je američku proizvodnu bazu nazvao ključnom za pobede u dva svetska rata i naglasio da je Amerika sada lišena ove prednosti: industrija više nije tako jaka, pojavio se nedostatak mašina, alatki, proizvodnih kapaciteta i radne snage.

Jedan od razloga za to je, smatra analitičar, kolosalan vojni budžet SAD od 750 milijardi dolara, koji se uglavnom troši na plate, zdravstvenu zaštitu i druge potrebe, a ne na municiju i opremu.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE SNIMAK RUSKOG NAPADA NA STRANE "LEGIONARE": Iskander sravnio sa zemljom kasarnu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega