KAKVO ĆE ORUŽJE UKRAJINA DOBITI OD ZAPADA: U Kijev stižu tenkovi, teške haubice i raketni sistemi dugog dometa

Novosti online

12. 04. 2022. u 09:37

EVROPSKA komisija je odobrila još jedan paket vojne pomoći Oružanim snagama Ukrajine za pola milijarde evra. Zapad očekuje da će aktivno slanje oružja Ukrajini produžiti borbe, navodi RIA Novosti.

КАКВО ЋЕ ОРУЖЈЕ УКРАЈИНА ДОБИТИ ОД ЗАПАДА: У Кијев стижу тенкови, тешке хаубице и ракетни системи дугог домета

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kijev će, kao i do sada, dobiti protivtenkovske i prenosne protivvazdušne raketne sisteme, streljačko oružje, municiju, pancire, komplete prve pomoći na terenu, uređaje za noćno osmatranje i protivbaterijske radare. Ali sada će se tome dodati i oklopna vozila.

Krajem prošle nedelje Australija je ušla u proksi rat sa Rusijom. Melburn je odobrio isporuku 20 oklopnih vozila Bušmaster u vrednosti od 37 miliona dolara. Ova vozila klase MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) su relativno moderna: u upotrebi su od 1998. godine.

„Bušmasteri“ prevoze devet ljudi u trupnom odeljenju, štite posadu od lakog naoružanja kalibra do 7,62 mm i protivpešadijskih mina. Postoji nekoliko varijanti ovih vozila: transportna, medicinska, komandna, inžinjerska, minobacačka i vatrena podrška.

Češka je predala Ukrajini pet tenkova T-72M (izvozni sovjetski T-72A proizvedeni 1980-ih) i borbena vozila pešadije BVP-2 (modifikacija BMP-1). Češka vojska ima novija vozila, poput tenkova T-72M4 CZ sa savremenim motorima, menjačima, dinamičkom zaštitom i sistemom za upravljanje vatrom. 

Slovačka je poslala u Ukrajinu protivvazdušne raketne sisteme S-300PMU iz sopstvenog arsenala. Međutim, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u ponedeljak rakete morskog Kalibar na južnoj periferiji Dnjepropetrovska uništile  S-300.

Foto printskrin jutjub US military channel

Estonija je potvrdila isporuku devet vučenih haubica D-30 122 mm, kao i stotine granata.

A britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras je obećala da će ojačati Oružane snage Ukrajine „novom, težom vojnom opremom“ i raketnim sistemima dugog dometa, ne precizirajući o čemu je tačno reč. 

Ranije je list Tajms objavio, pozivajući se na sopstvene izvore, da će London obezbediti Oružanim snagama samohodne artiljerijske sisteme AS-90 od 155 milimetara, koji su u službi britanske vojske od 1992. godine. Oni imaju domet do 30 kilometara. Uz to, Ukrajini su obezbeđeni MANPADS Starstrajk i Martlet, koji su po borbenim sposobnostima znatno superiorniji od američkih Stingera.

Berlin takođe želi da pomogne Kijevu oklopnim vozilima. Ministar ekonomije Robert Habek i ministarka inostranih poslova Analena Berbok obećali su 100 tenkova Leopard-1 iz baza Bundesvera. Međutim, kancelar Olaf Šolc insistira na postizanju „zajedničke pozicije“ sa zapadnim saveznicima pre isporuke teškog naoružanja.

Nemački „leopardi” su u funkciji od 1966. godine i beznadežno su zastareli. Osim toga, nije jasno ko će i gde obučavati ukrajinsku vojsku.

SAD planiraju da povećaju vojnu pomoć Kijevu. Američki Senat je odobrio nacrt zakona Land Lease koji će znatno pojednostaviti snabdevanje.

Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata Amerikanci su tako snabdevali oružjem i strateškim materijalom saveznike u antihitlerovskoj koaliciji. 

"Američka vojna pomoć možda neće stići do primaoca, jer će Rusija ovo oružje shvatiti kao legitimnu metu i uništiti konvoje koji ga prenose", objasnio je vojni ekspert Dmitrij Litovkin. "I Ukrajina će se zadužiti. Vašington je pojasnio da će Kijev prvenstveno dobiti sovjetsku opremu iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta.Tako Bela kuća oslobađa prostor za snabdevanje ovih državama sopstvenim oružjem.To je dodatni račun za Istočnu Evropu. Shodno tome, američki vojnoindustrijski kompleks računa na dodatne porudžbine.“ .

Arhiva

Volstrit džornal je, pozivajući se na izvore u Pentagonu, pisao da će SAD obezbediti Ukrajini tešku opremu iz sopstvenih zaliha. Za sada je reč o sovjetskim sistemima PVO dobro poznatim ukrajinskim specijalistima. Tokom decenija, Amerikanci su širom sveta kupili desetine sistema protivvazdušne odbrane Osa, Tor-M2, Buk, S-300V.

Osim toga, Vašington je pokušao da izvrši pritisak na Tursku kako bi Ankara prebacila u Kijev sisteme PVO ruske proizvodnje S-400.  U zamenu su obećali sisteme Patriot, kao i povratak u program lovca pete generacije F-35.

Međutim, Turci su to odbili uz obrazloženje da ne žele da kvare odnose ni sa Moskvom ni sa Kijevom. Međutim, ovi sistemi ionako ne bi pomogli Ukrajini. Ruska avijacija je već uništila većinu sistema PVO Oružanih snaga Ukrajine, ne ulazeći u njihovu zonu dejstva.

BONUS VIDEO: POSLE RUSKOG UDARA NIŠTA NE OSTAJE: Pogledajte snimak udara krstareće rakete u Nikolajevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)