RAT U UKRAJINI: Mariupolj pred padom, predalo se 1.000 marinaca; Čečenski specnaz čisti Rubežnoje (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

12. 04. 2022. u 07:49 >> 22:48

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 48. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Мариупољ пред падом, предало се 1.000 маринаца; Чеченски спецназ чисти Рубежноје (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Predaja ostataka 36. brigade marinaca u Mariupolju

Oko 1.000 pripadnika pomorske pešadije Oružanih snaga Ukrajine predalo se Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu državne bezbednosti DNR.

Blinken: Nema potvrde o upotrebi hemijskog oružja u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD ne mogu da provere izveštaje o mogućnosti da Rusija koristi hemijsko oružje u Ukrajini.

Peskov: Prvo proveriti izveštaje o hapšenju Medvedčuka

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je večeras da je potrebno proveriti informacije o hapšenju ukrajinskog političara Viktora Medvečuka pre iznošenja bilo kakvih komentara.

-Video sam Medvedčuka. Ne mogu da kažem koliko je ovo tačno. Bilo bi pogrešno reći nešto bez ikakve potvrde, rekao je Peskov novinarima, komentarišućii informacije o pritvaranju Medvedčuka.

 

Vazdušna opasnost na zapadu Ukrajine

U zapadnim oblastima Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost. Pretpostavlja se da su lansirane ruske rakete na vojne ciljeve u tim oblastima.

 

Granatirano Golmovsko

Ukrajinski vojnici pucali su na Golmovsko u Donjeckoj Narodnoj Republici sa 15 granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu naselja Golmovski. Ispaljeno je 15 granata kalibra 122 mm, navodi se na Telegram kanalu misije.

Napominje se da je granatiranje zabeleženo u 21.10 izvedeno iz pravca sela Metalist (ukrajinski Travnevoe).

 

Veliki gubici Ukrajinaca kod Popasnje

U blizini Popasnje ruska artiljerija je pogodila 6 uporišta 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine, uništivši više od 120 vojnih neprijatelja, 11 oklopnih vozila i 14 vozila.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Operacija u Rubežnoj

Specijalne snage Čečenske Republike, zajedno sa borcima LNR, očiste grad od neprijatelja. Specijalne snage Ruske garde iz Čečenije grade utvrđene položaje u slučaju napada Oružanih snaga Ukrajine.

Haubicama granatirali selo u LNR

Ukrajinske trupe su u utorak granatama kalibra 152 milimetra granatirale selo Donjeck u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JCCC).

-Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabeleženo je granatiranje... iz pravca naselja Nižnje na naselje Donjeck artiljerijskim topom kalibra 152 mm (5 granata), preneo je Telegram kanal predstavništva. Napominje se da je granatiranje zabeleženo u 18.55 po moskovskom vremenu.

 

Vojska DNR nanela velike gubitke VSU

Tokom današnjih borbi trupe DNR izbacile su iz stroja više od 60 ukrajinskih nacionalista, saopštila je Narodna milicija republike u Telegram kanalu.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su izbacili iz stroja 67 ukrajinskih nacista, dve samohodne artiljerijske jedinice 2S1 Gvozdika kalibra 122 milimetra, dva oklopna vozila i jedno teretno vozilo, navodi se u izveštaju.

Pored toga, uspeli su da zarobe dva borbena vozila pešadije (BVP), četiri minobacača 120 mm i tri kamiona sa municijom.

Francuski forenzičari istražuju smrt civila u Buči

Tim francuskih forenzičara je stigao u Buču kod Kijeva sa zadatkom da pomognu ukrajinskim vlastima da utvrde šta se dogodilo u tom gradu u kojem su pronađene stotine tela civila nakon povlačenja ruskih snaga.

Ukrajinske vlasti tvrde da su te ljude ubile ruske snage tokom okupacije tog područja, ali Rojters nije mogao da potvrdi tačan broj tela pronađenih u Buči, niti okolnosti njihove smrti.

Foto AP

Otkriće tolikog broja ubijenih civila u Buči nakon ruskog povlačenja izazvalo je globalno negodovanje, međutim Moskva je negirala odgovornost za ubistvo civila kao lažne vesti i odbacila optužbe da su ruski vojnici počinili ratne zločine.

Dok je grupa iz odeljenja za forenziku francuske žandarmerije posmatrala lokaciju, radnici u zaštitnim odelima kopali su zemlju, vadeći iz plitkog groba tešku masu umotanu u narandžasti pokrivač.

Državna tužiteljka Irina Venediktova rekla je pozivajući se na svedoke da pronađeni delovi tela pripadaju jednoj ženi i njenoj deci i potvrdila da će u narednih nekoliko nedelja francuski eksperti forenzičari pomoći ukrajinskim vlastima da utvrde šta se zaista dogodilo ljudima u Buči.

 

Propao pokušaj proboja Azova iz Mariupolja

Prema dostupnim podacima projekta @wargonzo, u vreme proboja, u fabrici Iljič bilo je oko 1.500 neonacista (militanta Azov i boraca AFU). Od toga je oko 800 išlo na proboj u prvoj koloni, ostali su morali da izađu po za njih probijenom koridoru.

Foto printskrin youtube RT murad gazdijev

 

 

Od početka dana ukrajinci ispalili više od 100 projektila na DNR

Ukrajinske trupke od početka dana ispadile preko 100 granata i mina na DNR – saopštila je Narodna milicija republike.

- Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od 100 granata, raketa i mina iz višecevnih raketnih sistema BM-21 Grad kalibra 122 mm, topovske artiljerije 152 i 122 mm i minobacača 120 mm, rekao je zvanični predstavnik DNR.

 

Prebaivanje poljskih tenkova i BVP Ukrajincima

Prva partija poljskih tenkova T-72M i borbenih vozila BVP-1 poslata je u Ukrajinu.

Dugo su bili u bazi skladištenja oklopnih vozila kopnenih snaga Poljske u Lublinu. Ukupno je planirano da se Ukrajini isporuči 100 tenkova T-72M i nepoznat broj oklopnih vozila BVP-1. BVP-1 - u stvari, to je zastareli BMP-1, koji je Poljska proizvodila po licenci.

Pregovori se nastavljaju, na nivou radnih grupa

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da su mirovni pregovori zapali u ćorsokak, da su razgovori teški, ali da se nastavljaju.

Najmanje dva bivša visoka američka oficira su u Mariupolju?

Prema saznanjima projekta @vargonzo iz izvora na frontu u Donbasu, na osnovu analize radio presretanja neprijateljskih komunikacija, u skloništima za bombe na Azovstlju nalaze se najmanje dva visoka penzionisana američka oficira. Preti im likvidacija od strane nacista iz puka Azov.

Rusi „Kalibrima“ gađali infrastrukturu VSU

U okviru specijalne vojne operacije, Oružane snage Rusije izvele su još jedan udar visokopreciznim naoružanjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine.

Posada malog raketnog broda Crnomorske flote lansirala je salvu krstarećih raketa „Kalibr“ na naznačene kopnene ciljeve iz Crnog mora.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su u 17.50 (po moskovskom vremenu) časova na Petrovski okrug u Donjecku, 8 granata kalibra 122 mm - predstavništvo DNR u JCCC.

-Zabeležena je vatra iz VFU (Oružane snage Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 17.50 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Novomihajlovka – grad Donjeck (Petrovski okrug): osam granata kalibra 122 milimetra, saopšteno je na Telegram kanalu predstavništva.

 

Amerikanci šalju oružje većeg dometa?

SAD su spremne da razmotre mogućnost isporuka Ukrajini oružja većeg dometa u odnosu na ono koje im je do sada isporučivano, rečeno je u Pentagonu.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Izveštaj o sukobima u Mariupolju

Obruč u Mariupolju oko ekstremista pripadnika puka Azov se steže i sve je manja teritorija kou drže. Na ruskim društvenim mrežama, na telegram kanalu rybar, dat je presek stanja u Mariupolju.

 

Putin: Kada kažu Buča, ja ih pitam da li su bili u Raki

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su izveštaji o stradanju civila u Buči pođednako lažni kao i informacije da je Vlada sirijskog predsednika Bašara Asada u prošlosti upotrebila hemijsko oružje u Siriji.

-Što se tiče Buče - često sam razgovarao sa kolegama iz zapadnih zemalja. I kada mi kažu ''Buča'', ja ih pitam: ''A da li ste nekada bili u Raki? Jeste li videli kako je taj sirijski grad u potpunosti, do temelja uništila američka avijacija?''

SAD bez potvrde da je Rusija koristila hemijsko oružje u Ukrajini

SAD u ovom trenutku ne mogu da potvrde da je Rusije upotrebila hemijske agense u ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, izjavio je danas visoki zvaničnik američke odbrane.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar rekla je da vlada proverava za sada neproverene informacije da je Rusija možda koristila hemijsko oružje dok je držala Mariupolj pod opsadom, preneo je Rojters.

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da SAD nemaju informacije koje bi potvrdile bilo kakvu upotrebu hemijskih agenasa od strane Rusije u ili blizu Ukrajine.

Uništen ukrajinski S-300

Ruski specijalci uništili su PVO sistem S-300 kod Kijeva. Lanser je uništen tokom napada grupe specijalnih snaga.

 

Poljaci šalju 100 tenkova T-72M Ukrajini

Poljski mediji javljaju o početku slanja tenkova T-72M u Ukrajinu. Ukupno je planirano da se prebaci 100 tenkova, dok ih u skladištu u Lublinu više nema.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Štajnmajer želi u Ukrajinu, Zelenski neće da ga primi

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je nedavno da želi da poseti Kijev, ali predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ne želi da ga primi, tvrdi dnevnik "Bild".

List navodi da se poseta već priprema, ali da postoji problem sa domaćinima.

Foto: Printscreen

Vladimir Zelenski

Barak Obama: Pretnja od Putina uvek je postojala

Bivši američki predsednik Barak Obama ocenio je da je pretnja od ruskog predsednika Vladimira Putina uvek postojala, tvrdeći da se Putinov "nepromišljen" način napada na Ukrajinu ne bi očekivao pre deset godina.

Tajna NATO grupa u Odesi

Tajna NATO grupa za praćenje brodova Ratne mornarice Rusije počela je da radi u Odesi, u njoj je angažovan personal iz neimenovane rumunske privatne vojne kompanije, rekao je izvor Sputnjika.

Ukrajinci gađali Krutu Balku

Ukrajinske trupe su u 8.30 (7.30 po srednjoevropskom vremenu) gađale Krutu Balku, na koju su ispalile šest mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu prekida vatre.

Tokom noći granatirano sedam naselja u DNR

Tokom protekle noći ukrajinske snage ispalile su 189 granata i mina kalibra 122 milimetra iz raketnih sistema BM-21 „Grad“, i topova kalibra 152 i 122 milimetra, saopštio je portparol Narodne milicije DNR pukovnik Eduard Basurin.

 Basurin je naveo da je granatirano sedam naselja DNR. U granatiranju su poginula dva civila, a 20 ih je ranjeno. Oštećen je 21 stambeni objekat i tri civilna infrastrukturna objekta.

FSB: Priveden simpatizer "Desnog sektora", u Ukrajini prošao NATO obuku

Pristalica ekstremističke organizacije „Desni sektor“ (zabranjena u Rusiji), koji je u periodu od 2017-2019. godine bio u ukrajinskoj vojsci i koji je završio kurs NATO za diverzante, priveden je danas, navodi se u saopštenju FSB, prenosi Sputnjik.


Privedeni je poreklom iz Moskve. Kako se navodi, on je bio u službi u ukrajinskoj vojsci, a na poligonu u Lavovskoj oblasti po rukovodstvom instruktora iz SAD, Velike Britanije i Kanade je prošao diverzantsku obuku.

Putin o operaciji u Ukrajini - ciljevi će biti ispunjeni

- Naši oficiri danas učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu u Ukrajini. Pružaju pomoć narodnim republikama Donbasa. Deluju hrabro, kompetentno, efikasno i efektivno, koriste najsavremenije vrste naoružanja sa jedinstvenim karakteristikama koje nemaju analoge u svetu - istakao je Putin.

- Nema sumnje da će ciljevi i zadaci operacije u Ukrajini biti ispunjeni - rekao je Putin, prenele su RIA novosti. 

Donjecka republika proteruje OEBS

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su da posmatračka misija OEBS-a do 30. aprila treba da prekine svoju delatnost na ovoj teritoriji, jer se, kako je objašnjeno, politička realnost promenila.

Evropa šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini

Evropska komisija je odobrila još jedan paket vojne pomoći Oružanim snagama Ukrajine za pola milijarde evra. Zapad očekuje da će aktivno slanje oružja Ukrajini produžiti borbe, navodi RIA Novosti.

Ruska fregata uništila ukrajinski dron „Bajraktar“

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video-snimak fregate Crnomorske flote koja je uništila ukrajinsku udarnu bespilotnu letelicu „Bajraktar“ kod obale Krima.

Vereščuk - Devet koridora danas, iz Mariupolja automobilima

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk saopštila je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, među njima i iz opkoljenog grada Mariupolja, ali samo privatnim automobilima.

Vereščuk je u saopštenju navela da je pet od devet koridora za evakuaciju iz oblasti Lugansk na istoku zemlje, za koju ukrajinski zvaničnici tvrde da je pod teškim granatiranjem, prenosi Rojters.

Ukupno 4.354 ljudi evakuisano je juče iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, objavila je potpredsednica ukrajinske vlade u postu na Telegramu.

Mađu njima je i 556 osoba koje su juče evakuisane iz lučkog grada Mariupolja, koji je pod ruskom blokadom, prenela je britanska agencija.

Francuska proglasila 6 ruskih diplomata personama non grata

 Francuska je u ponedeljak proglasila šest ruskih agenata koji se predstavljaju kao diplomate personama non grata nakon što je istraga domaćih obaveštajnih službi zaključila da rade protiv francuskih nacionalnih interesa, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Irpinju blizu Kijeva na snazi trodnevni policijski čas

Na teritoriji Irpinja, grada u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti, na tri dana, od 12. do 15. aprila uvodi se policijski čas, saopštio je na Telegramu gradonačelnik Aleksandar Markušin, prenosi agencija Unian.

Ukrajinski zvaničnik je precizirao da će tokom trajanja policijskog časa biti zabranjen ulazak u grad, osim za policiju, vojsku, spasioce i komunalne službe.

Poslednjih dana situacija u Kijevskom regionu se stabilizovala, ali sirene za uzbunu se i dalje oglašavaju, a pored toga što Oružane snage Ukrajine drže pod kontrolom celu prestonicu i region, nisu isključeni ruski vazdušni udari, navodi ukrajinska agencija.

Putin i Lukašenko danas u poseti kosmodromu Vostočni

Predsednik Rusije Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, posetiće danas kosmodrom Vostočni u Amurskoj oblasti Rusije na Dan kosmonautike. Planiran je bilateralni sastanak lidera, nakon čega će se obratiti novinarima, a ovo je prvo regionalno putovanje ruskog predsednika ove godine.

 

U Rusiji se 12. april obeležava kao Dan kosmonautike, u znak sećanja na prvi let sa ljudskom posadom u svemir, koji je 1961. godine izveo sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin.

Japan uvodi nove sankcije Rusiji

Japanska vlada je danas odobrila dodatne sankcije za 398 pojedinaca i 28 organizacija iz Rusije, zbog vojne akcije u Ukrajini, objavljeno je na sajtu japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Sijarto ponovio - Protivimo se zabrani uvoza ruske nafte i gasa

Mađarska vlada se protivi zabrani isporuka ruskih energenata i nastaviće da brani svoj stav na sastancima Evropske unije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

SAD nisu potvrdile upotrebu hemijskog oružja u Mariupolju

Sjedinjene Američke Države nisu potvrdile upotrebu hemijskog oružja u Mariupolju, ali su prethodno upozorile Ukrajince da bi Rusija mogla da upotrebi hemijske agense u tom gradu na jugoistoku Ukrajine, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za CNN u ponedeljak.

- Do danas su nam bile dostupne verodostojne informacije da su se Rusi možda spremali da upotrebe agense, hemijske agense, potencijalno suzavac pomešan sa drugim agensima, kao deo napora da oslabe, da onesposobe ukrajinske vojne i civilne elemente koji su ukopani u Mariupolju, koristeći ove agente kao deo napora da oslabe tu odbranu - rekao je Prajs.

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe dva puta su za 15 minuta granatirale Donjeck, ispalivši na grad tri rakete iz sistema BM-21 „Grad“, i Jelenovku – ispalivši 8 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske trupe su za 15 minuta granatirale Pantelejmonovku, Ozerjanovku i dva puta Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

BONUS VIDEO:

Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju: Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024