RAT U UKRAJINI Jedinica puka Azov sabijena u fabriku Iljič; Kindžal opet u akciji; Čišćenje luke u Mariupolju (VIDEO)

Novosti onlajn

11. 04. 2022. u 07:17 >> 22:41

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 47. dan. Kijev sprema provokaciju kako bi optužio Rusiju za navodna masovna ubistva civila u Irpenu u Kijevskoj oblasti, mada su jedinice ruskih Oružanih snaga napustile ovaj grad pre više od nedelju dana. Ruske snage nastavljaju da evakuišu civile iz opasnih delova Ukrajine. Moskva i Kijev su u nedelju razmenili zarobljenike, u Rusiju su se, osim vojnika, vratila i četiri radnika „Rosatoma“. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donbas.

РАТ У УКРАЈИНИ Јединица пука Азов сабијена у фабрику Иљич; Кинџал опет у акцији; Чишћење луке у Мариупољу (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Pogođeno selo Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe u 22.35 (po moskovskom vremenu) granatirale su selo Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši sedam granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

-Evidentirana je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: 22.35 – naselje Novoselivka – naselje Pantelejmonovka: ispaljeno je sedam granata kalibra 122 mm, saopštio je Telegram kanal misije.

Iz ukrajinskih gradova evakuisano ukupno 4.354 ljudi

Ukupno 4.354 ljudi evakuisano je danas iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u postu na Telegramu.

Mađu njima je i 556 osoba koje su danas evakuisane iz lučkog grada Mariupolja, koji je pod ruskom blokadom, preneo je Rojters.

Granatirana Jelenovka

Ukrajinske trupe granatirale su Jelenovku, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC).

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Zabeležena je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 20:20 – naselje Novomihajlovka – naselje Jelenovka: ispaljeno je 5 granata kalibra 122 mm, objavljeno je u poruci na kanalu Telegram-predstavništva.

 

Banka Sosiete Ženeral obustavlja poslovanje u Rusiji

Francuska banka Sosiete Ženeral je saopštila da obustavlja svoje poslovanje u Rusiji, čime je postala prva velika zapadna banka koja je objavila da napušta Rusiju.

Ova banka, takođe, prodaje ceo svoj udeo u Rosbanki, koja je povezana sa jednim ruskim oligarhom, što je francusku banku koštalo oko tri milijarde evra, preneo je AP.

Rosbanka je jedna od najznačajnijih banaka u ruskom bankarskom sektoru, a Sosiete Ženeral je bila većinski vlasnik.

Posle nekoliko nedelja intenzivnog rada, navodi se u saopštenju banke, ona je potpisala ugovor sa ruskim investicionim fondom Interros Kapital o prodaji celog svog udela u Rosbanci, kao i njenih osiguravajućih filijala u Rusiji.

 

Vojska LNR čisti oslobođena naselja

Narodna milicija Luganske Narodne Republike nastavlja čišćenje od ukrajinskih militanata u oslobođenim naseljima Donbasa, na čijim periferijama se nastavljaju borbe, rekli su RIA Novostima pripadnici resora odbrane republike.

 

Napad na DNR

Oružane snage Ukrajine grantiraju DNR. Povređeni su civili u Staromihajlovki, žena rođena 1975. godine i muškarci rođeni 1970. Šteta je zabeležena u Jelenovki u ul. Krupskoj, 90. Informacije o posledicama granatiranja i dalje stižu.

Foto Tanjug/AP

Ranjena žena u ukrajinskom raketiranju sela

Žena je ranjena u granatiranju sela Frunze u Luganskoj Narodnoj Republici od strane ukrajinskih snaga bezbednosti, saopštili su novinari u kancelariji LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju (JCCC) režima prekida vatre.

Ranije je predstavništvo LNR-a u JCCC saopštilo da su ukrajinske snage bezbednosti ispalile 20 raketa iz MLRS BM-21 Grad na selo Frunze.

-Usled artiljerijskog granatiranja sela Frunze, ranjena je žena rođena 1948. godine, rekao je oficir predstavništva LNR.

Posle tri dana borbi za fabriku Iljič

Napad je trajao tri dana. Puk Azov je pretrpeo velike gubitke, kažu borci DNR. Iako očajni, borili su se profesionalno. Pretpostavlja se da ih je preostalo svega 200 vojnosposnobnih i nepoznat broj ranjenih.

 

Snimak raketiranja logora Desnog sektora

Trenutak udara na bazni logor "Desnog sektora" u ataru naselja Novogrodovka (DNR). Video materijal je snimilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

 

 

Srpom reže grkljan vojniku - Ukrajinska reklama

Video snimljen u Ukrajini u stilu terorista ID svedoči o potrebi i nepostojanju alternative za specijalnu vojnu operaciju, izjavio je prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, na sednici Saveta bezbednosti UN.

Kako je postalo poznato, u Ukrajini je snimljeno saopštenje za javni servis, slično video snimcima koje su napravili militanti ID (ISIS). U reklami ukrajinska glumica Andrijana Kurilets iznosi ekstremističke izjave i osmehuje se dok srpom prereže grkljan čoveka u vojnoj uniformi.

Makron spreman da ode u Kijev ako bi to bilo od pomoći

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da otputuje u Kijev ili bilo koji drugi grad u Ukrajini samo ukoliko bude verovao da će njegova poseta pomoći u trenutnoj krizi.

-Spreman sam da idem bilo gde, pa čak i u Kijev ako bi to moglo da bude korisno, ako bi pomoglo da se započne dijalog, rekao je Makron za televiziju BFM, preneo je Rojters.

 

Oslobođeno 47 mornara, još ima brodova u luci sa posadom

Zvanični predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je novinarima da je sa teritorije mariupoljske luke evakuisano ukupno 47 mornara sa tri broda.

-Evakuacija je izvršena sa tri broda, 47 ljudi. Članovi timova. Ostali još nisu, rekao je Basurin.

Kapetan „Azovskog konkorda” Nikolaj Galaktionov napomenuo je da su brodovi sa posadama na brodu i dalje u luci.

Foto: EPA

Slovačka će razmotriti slanje „migova” Ukrajini

Slovačka će razmotriti slanje sovjetskih borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu, izjavio je danas slovački premijer Eduard Heger.

Ukrajina je zatražila teško naoružanje i avione, kao deo odbrambene strategije protiv Rusije, preneo je Rojters.

 

Ruski napadi na tri oblasti

Usled udara u oblasti Popasne, Novozvanovke i Zolota uništeno je do 300 ukrajinskih militanata i preko 50 borbenih vozila.

 

Rusi oborili ukrajinski Su-27

Ruski PVO sistemi oborili su lovac Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu Sinelnikovo Dnjepropetrovske oblasti

Foto: EPA/Printscreen

Kindžalom po komandnom mestu

Ruski raketni sistem Kinžal uništio je dobro branjeno komandno mesto ukrajinskih snaga u blizini grada Časov Jar, severno od Donjecka, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

-Popodne 11. aprila, u oblasti sela Časov Jar... raketni sistem Kinžal uništio je zatrpano, dobro branjeno komandno mesto grupe ukrajinskih trupa u Donbasu, rekao je on.

Granatiran Harkov, ima žrtava, poginulo i jedno dete

Grad Harkov na istoku Ukrajine danas je žestoko granatiran i tom prilikom je poginulo više ljudi, među kojima i jedno dete, izjavio je danas gradonačelnik Ihor Terehov.

Na pitanje da li postoji rizik od novog ruskog napada na grad, na šta je nedavno upozorilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, Terehov je rekao da su ukrajinske snage fokusirane i spremne da brane grad, preneo je Rojters.

U gradu nema panike, rekao je on.

Ukrajinski ekstremisti drže 6.000 stranaca kao taoce

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, izjavio je danas da ukrajinski nacionalisti drže više od 6.000 stranaca-talaca kao živi štit, a 76 stranih brodova i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama.

Moskva: Kijev sprema lažne optužbe uz pomoć obaveštajaca Velike Britanije

Moskva je danas saopštila da Ukrajina uz pomoć britanske obaveštajne službe priprema nove lažne optužbe o navodnom ruskom nasilju nad civilima, preneo je Rojters.

- Kijev na teritoriji regiona Sumi sprema nove lažne, inscenirane provokacije, u kojima bi se optuživale oružane snage Ruske Federacije za navodni okrutni tretman prema ukrajinskom narodu i sve to uz pomoć britanskih obaveštajnih službi", navelo je rusko ministarstvo.

Foto: MO SAD

 

EU šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini 

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU su na sastanku Saveta za spoljne poslove u Luksemburgu razgovarali o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini, u dodatnoj vrednosti od 500 miliona evra, što ukupnu sumu u ovom domenu podiže na milijardu i po. Ova poslednja tranša, međutim, još nije odobrena, jer je potrebno da se izjasne parlamenti još nekoliko zemalja.

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj je na konferenciji za medije naglasio da je to samo novac odobren za oružje iz evropskih fondova, dok neke zemlje članice dodatno odvajaju same, neke i do trećinu svog vojnog budžeta, ističući da je taj novac mnogo veći od pomenutih milijardu i po.

Teme na sastanku su bile i moguće nove sankcije prema Rusiji, naročito pokušaj da se napravi eventualni dalji napredak u embargu na naftu ili gas, što je crvena linija koju neke države članice ne nameravaju da pređu. Borelj je naglasio da "ništa nije van stola, pa ni nafta ni gas", ali da nikakvih odluka nije bilo, "jer nisu bile ni predviđene". 

- Ali, svi smanjuju ono što koriste od energenata iz pravca Rusije, s planom da što pre prekinu zavisnost – rekao je, istakavši da situacija nije laka za one zemlje koje mnogo zavise od ruskih energentata i da zahteva solidarnost i jedinstvo.

(G.Č.)

Veliki gubici ukrajinskih snaga u sukobu sa vojskom DNR

Narodna milicija DNR saopštila je da su od početka današnjeg dana izbacila iz stroja 52 ukrajinska nacista, 2 tenka, 3 borbena vozila pešadije, 4 oklopna vozila i 2 kamiona.

-Od početka današnjeg dana naši vojnici su izbacili iz stroja pedeset dva ukrajinska nacista, dva tenka, tri borbena vozila pešadije, četiri oklopna vozila i dva kamiona, dva vatrena položaja minobacačkih posada 120 mm, saopštila je Narodna milicija. DPR izveštava u Telegramu.

Pored toga, Narodna milicija DNR saopštila je da su tokom proteklog dana poginula tri vojnika Republike, a 16 je povređeno.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da su u protekla 24 sata u borbi za nezavisnost troje branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo u vršenju vojne dužnosti, a 16 je povređeno“, saopštio je Telegram kanal Narodne milicije.

Ukrajinske trupe su od početka dana u Donjeckoj Narodnoj Republici ispalile 126 granata i mina, uključujući i Grads, pod vatrom su područja šest naselja, jedan civil je poginuo, saopštila je Narodna milicija DNR.

 

Pripreme za opkoljavanje 100.000 ukrajinskih vojnika

U toku su pripreme za opkoljavanje najmoćnije grupacije ukrajinskih trupa... Prema preliminarnim podacima, grupa se procenjuje na 90.000 do 100.000 vojnika.

-To su borbeno najspremnije jedinice koje se trenutno nalaze u Ukrajini... Nakon što blokiraju ovu grupaciju i, ako se ne predaju, potpuno je unište, Ukrajina će faktički izgubiti svoju vojsku... a pitanje demilitarizacije može se recimo, rešeno je za 90%.

Prema Basurinovim rečima, grupa se nalazi na teritoriji od „juga Donjecka“ do Slavjanska, na frontu od oko 200 km i duboko do centralne Ukrajine.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Amerikanci šalju pomoć Kijevu avionima

Oružje se u Ukrajinu isporučuje putem 8-10 letova dnevno i protok kopnenih konvoja je „skoro konstantan“, saopštio je Pentagon.

Sprema se nova provokacija u Odesi?

U Odesi ukrajinska strana možda sprema provokaciju za koju bi da optuži Rusiju, rekao je zamenik ruskog predstavnika na sastanku Saveta bezbednosti UN

Pušilin: Za oslobođena sela nema povratka u Ukrajinu

Stanovnici oslobođenih sela Zaporoške oblasti treba da shvate da se neće vraćati pod kontrolu Ukrajine, izjavio je lider samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Uz to se pojavio snimak na kojem on i sekretar Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija Andrej Turčak umesto ukrajinske zastave podižu zastavu Ruske Federacije i kopiju zastave Pobede nad selom Rozovka u Zaporoškoj oblasti, prenela je agencija RIA Novosti.

Rozovka se nalazi oko 50 kilometara severozapadno od Mariupolja.

-I pored činjenice da ovo nije teritorija DNR u ovom trenutku postoji zahtev ljudi koji su tamo i kojima je potrebna humanitarna pomoć. Bilo je potrebno formulisati da nema i ne može biti povratka u Ukrajinu, rekao je Pušilin.

 

Koncentrisanom paljbom oboren ukrajinski Mi-24

Ukrajinski helikopter Mi-24 oboren je u blizini mesta Posad-Pokrovskoe, u Hersonskoj oblasti, koncentrisanom vatrom iz malokalibarskog oružja.

Foto: Printskrin

Uništeno 2.079 tenkova i BVP, 441 dron i 243 PVO sistema

Ukupno 129 aviona i 99 helikoptera, 243 protivvazdušna raketna sistema S-300, Buk-M1, Osa AKM, 441 bespilotna letelica, 2.079 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 239 višecevnih raketnih sistema, 909 komada poljske artiljerije i minobacača , kao i 2.003 jedinice specijalnih vojnih vozila Oružanih snaga Ukrajine su tokom operacije uništene.

Ukrajinci granatirali dva naselja u DNR

Ukrajinske trupe su više od 2 sata granatirale Donjeck i Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 11 granata kalibra 122 mm, proizilazi iz poruke predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) .

-Granate su ispaljene sa strane VFU u sledećim pravcima: 15:20 – selo Vodjane – grad Donjeck (Kujbiševski okrug): ispaljeno je osam granata kalibra 122 mm; 17:45 – s. Avdijevka – selo Jasinovataja: ispaljene su tri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo.

Foto: Jutjub/The Sun

Raketirano selo u LNR

Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa na selo Frunze u LNR iz MLRS BM-21 Grad - predstavništvo LNR u ZCCC

 

Luka u Mariupolju zauzeta

Pušilin: Luka Mariupolj u potpunosti je prešla pod kontrolu snaga DNR. Ranije je šef Republike rekao da je trenutno u gradu blokirano od 1,5 do 3 hiljade militanata Oružanih snaga Ukrajine.

Foto telegram rybar

Završeni razgovori Putina i Nehamera

Ruski predsednik Vladimir Putin i austrijski kancelar Karl Nehamer završili su razgovore u Moskvi.

 

Ukrajinci grantiraju Jasinovatu

Oružane snage Ukrajine granatirale su Jasinovatu. Prema preliminarnim podacima, oštećeno je 7 kuća, a najmanje jedna osoba je poginula.

Foto AP

Čišećenje i borbe u luci Mariupolja i fabrici Azovstalj

Na ruskim društvenim mrežama pojavio se kratak izveštaj o trenutnoj situaciji u Mariupolju. Sukob Rusije i Ukrajine ušao je u 47. dan.

 

Nemački Rajnmetal priprema isporuku 50 tenkova Ukrajini

Rajnmetal bi prve tenkove mogao da isporučiti za šest sedmica, a ostatak u naredna tri meseca preko svoje podružnice Rajnmetal Italija ako dobije "zeleno svetlo" od nemačke vlade, rekao je glavni izvršni direktor kompanije Armin Paperger, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Rajnmetalov borbeni tenk Leopard 1 je prethodnik modela Leopard 2 koji je trenutno u upotrebi u nemačkim oružanim snagama. Armije koje koriste model Leopard 1 vratile su ga Ranjmetalu radi zamene za nova vozila za savremenijom opremom, piše Handelsblat.

Novi Zeland šalje pomoć Ukrajini

Novi Zeland šalje tim od 58 članova u Evropu da pomogne Ukrajini.

Planirano je da taj tim transportuje opremu i zalihe širom kontinenta, ali neće ući u samu Ukrajinu, navodi se u saopštenju vlade ove zemlje, prenosi BBC.

Osvrćući se na rusku invaziju, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je izjavila da "takav očigledan napad na suverenitet jedne zemlje predstavlja pretnju za sve nas", prenosi britanski servis.

Hrvatska proterala 18 ruskih diplomata i 6 službenika

- U Ministarstvo je pozvan ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj kako bi se ruskoj strani i ovim putem izrazila najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina. Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih snaga sa cele teritorija Ukrajine, te hitno obezbeđenje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći. Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi - piše u saopštenju hrvatskog MVPEI-a.

Lavrov: "Provokacija u Kramatorsku veoma brzo ućutkana"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da posle podataka koje je iznela Rusija, kako je rekao, "provokacija u Kramatorsku veoma brzo ućutkana", prenela je RIA Novosti.

U Kramatorsku je 8. aprila došlo do raketnog napada na železničku stanicu u kojem je ubijeno najmanje 57 civila, a više od 100 je ranjeno.

- Obratite pažnju – ako se o Buči priča dugo, onda je Kramatorsk nekako vrlo brzo ućutkan. Očigledno, dokazi su evidentni, brzo su predstavljeni javnosti, uključujući balistiku, kao i niz drugih dokaza. Rusija ne koristi raketni sistem Točka-U - rekao je Lavrov za televizijski kanal "Rosija 24".

Sergej Lavrov, Foto AP

"Najmanje 1.500 militanata u zoni mariupoljske fabrike"

Najmanje 1.500 ukrajinskih militanata moglo bi se nalaziti u zoni marijupoljske fabrike „Azovstalj“, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

- Prema našim procenama, oko nekoliko hiljada nacionalista je ostalo na području fabrike ‘Azovstalj’. Brojka koja se nalazi u izveštajima kreće se od 1,5 do 3 hiljade ljudi - rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Ruski mediji: Zauzeta jedna od najutvrđenijih linija u Izjumskom okru

Ruske oružane snage zauzele su selo Kamenka, jednu od najutvrđenijih odbrambenih linija u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Tenkovske posade T-72B3-M uništile su tenkovske i protivtenkovske linije odbrane neprijatelja, vodeći teške borbe - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenosi Sputnjik.

Zelenski: "Nismo spremni da se odreknemo dela teritorije"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da nije spreman da ustupi deo svoje zemlje Rusiji, a da zauzvrat dobije mir.

- Nakon svega, nismo spremni da se odreknemo teritorije. Smatram da smo dovoljno dali mnogo života. Treba da ostanemo čvrsti dokle god možemo. Ali, ovo je život, razne stvari mogu da se dese - rekao je Zelenski za "Si-Bi-Es njuz".

Operacija u Ukrajini osmišljena da bi se okončala težnja Zapada da dominira

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas da je specijalna operacija Rusije u Ukrajini osmišljena da bi se okončala težnja SAD da dominiraju svetom, prenosi RIA Novosti.

„Naša specijalna vojna operacija je osmišljena da stavi tačku na nepromišljeno širenje i nepromišljen kurs ka potpunoj dominaciji Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja u međunarodnoj areni. Dominacija, koja se gradi uz grubo kršenje međunarodnog prava, prema određenim pravilima koja se primenjuju od slučaja do slučaja“, rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal „Rusija 24“.

Lavrov je rekao da je Politika Zapada prema Rusiji "ogorčena i pomahnitala", ali da Rusija nikada neće podleći pritiscima.

Foto AP

Ukrajinski zvaničnik tvrdi da je ruska ofanziva već počela

Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je počela, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik i upozorio da Rusija nastavlja da grupiše svoje snage na tom području.

Vadim Denišenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je "velika ofanziva (na istoku Ukrajine) već počela".

- Moramo da shvatimo da se neće ponoviti 24. februar, kada su počeli prvi vazdušni udari i eksplozije i kada smo samo konstatovali da je rat počeo. U Donbasu je pokrenuta velika ofanziva - rekao je Denišenko, prenosi CNN.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici tvrde da su poslednjih dana imali uvid u pokrete ruskih trupa u Donbasu nakon velikih neuspeha Moskve u nastojanju da zauzme Kijev.

Prijem Finske i Švedske u NATO neće doprineti stabilnosti

Eventualni prijem Švedske i Finske u NATO neće doneti stabilnost Evropi, saopštio je danas Kremlj.

- U više navrata smo govorili da (Severnoatlantska) alijansa ostaje oruđe usmereno ka konfrontaciji i da njeno dalje širenje neće doneti stabilnost evropskom kontinentu - odgovorio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO, prenosi agencija Rojters.

Ranije danas londonski dnevnik Tajms objavio je, pozivajući se na svoje izvore, da bi najpre Finska mogla da podnese zahtev za članstvo u junu, a za njom i Švedska, preneo je TAS S.

Putin danas sa Nehamerom

Nehamer je najavio da, iako su šanse male, želi da se u razgovoru sa Putinom založi za okončanje rata u Ukrajini.

On je, ranije, kazao da je inicijativa za sastanak sa Putinom, potekla od njega lično, i da je susret ugovorio još pred posetu Ukrajini.

Putin neće primiti Nehamera u Kremlju, već će razgovor, koji je zakazan za posle podne, biti održan u njegovoj rezidenciji u Moskvi.

Vladimir Putin, Foto AP

Zelenski: "Rusija koncentriše desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija koncentriše desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu.

Zelenski je u obraćanju južnokorejskom parlamentu rekao da Rusija neće stati dok ne bude primorana, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je u Donbasu već pokrenuta nova ofanziva.

Foto: Printscreen/Jutjub

Kijev tvrdi: "Ruska ofanziva u Donbasu već počela"

Najnovija ruska ofanziva u regionu Donbas na istoku Ukrajine već je počela, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik i upozorio da Rusija nastavlja da grupiše svoje snage na tom području.

Vadim Denišenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je "velika ofanziva (na istoku Ukrajine) već počela".

- Moramo da shvatimo da se neće ponoviti 24. februar, kada su počeli prvi vazdušni udari i eksplozije i kada smo samo konstatovali da je rat počeo. U Donbasu je pokrenuta velika ofanziva - rekao je Denišenko, prenosi CNN.

Južna Koreja odbila da isporuči oružje

Ministar odbrane Južne Koreje ponovio je, u telefonskom razgovoru od 8. aprila sa svojim ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovim, da bi isporučivanje oružja Ukrajini bilo problematično, saopštio je danas portparol korejskog ministarstva odbrane Bo Sung Čan.

"Partneri da budu kreativni"

- Ukrajini je potrebno teško naoružanje, partneri nemaju vremena za izgovore, treba da budu kreativni - izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora

Kijev i Moskva dogovorili su za danas devet humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz istočnih regiona u istočnoj Ukrajini uključujući pet u Luganskom regionu, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Između ostalih, planiran je i jedan humanitarni koridor za ljude koji će biti evakuisani privatnim transportom iz Marijupolja, prenosi Rojters.

U nedelju je evakuisano koridorima skoro tri hiljade ljudi, rekla je ona.

U Poljsku prebeglo 2,65 miliona ljudi

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, 2,65 miliona ljudi je izbeglo iz te zemlje u Poljsku, saopštila je danas poljska granična straža.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, broj ljudi koji prelaze granicu sa Poljskom značajno je opao poslednjih nedelja, a broj ljudi koji prelaze u Ukrajinu je porastao.

Ruski „Kalibar“ uništio ukrajinski S-300

Oružane snage Rusije su visokopreciznim raketama morskog baziranja „Kalibar“ uništile skriven u hangaru protivvazdušni raketni divizion S-300 koji je dovezen iz Evrope, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Iz Mariupolja evakuisano 415 ljudi

Najmanje 415 ljudi, među kojima 76 dece, evakuisano je tokom proteklog dana iz Marijupolja u Bezimeno u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

"Oslobođeno 80% luke Mariupolja"

- Oko 80 odsto luke u Marijupolju je oslobođeno - izjavio je zamenik načelnika uprave Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Slucki: "Sjajan poklon Kijevu od Brisela i Vašingtona"

Izjavom o potrebi vojnog rešenja sukoba u Ukrajini visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponavlja retoriku Vašingtona, što je „sjajan poklon kijevskom režimu“ koji organizuje krvave provokacije i raketira stambene objekte, izjavio je predsednik komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Leonid Slucki.

- Borelj je nakon posete Kijevu dao izjavu, nakon čega je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin predložio da on odmah bude razrešen dužnosti. Rat 'treba dobiti na bojnom polju', rekao je Borelj. Sjajan poklon kijevskom režimu koji ne zazire od krvavih provokacija, raketnih napada na stambena područja, mučenja i pogubljenja ratnih zarobljenika. Da li šef evropske diplomatije shvata na čiju je stranu stao? - rekao je ruski poslanik, prenosi Sputnjik.

Foto: Arhiva

Ukrajinske snage predale tenkove u Harkovskoj oblasti

Ukrajinske trupe u rejonu Topoljskog u Harkovskoj oblasti predale su Oružanim snagama Rusije potpuno nove tenkove sa kompletnom municijom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusko Ministarstvo je objavilo snimak rada tenkovskih posada Zapadnog vojnog okruga tokom oslobađanja sela Topoljsko i Izjumskom okrugu Harkovske oblasti.

- Kada su nas videli, podigli su topove na tenkovima i nije bilo nikakve pucnjave. Imali su nove tenkove, očigledno uzete iz skladišta. Sa kompletnom municijom. Svima je bilo drago što nisu morali da pucaju. Oni se samo predaju, jer vide nas, naše tenkove, našu tehniku. I više ne žele da se bore sa nama - ispričao je komandir tenkovske čete.

Na severu Krima oboren ukrajinski dron

Na severu Krima oboren je ukrajinski dron – u ataru sela Tavričeski u Krasnoperekopskom okrugu, saopštile su hitne službe regiona.

Delovi drona oštetili su jednu kuću, povređenih nije bilo, na licu mesta nalazi se policija, prenosi Sputnjik.

Kadirov: "Da sam Putin..."

- Pre svega, oslobodićemo Lugansk i Donjeck, takav zadatak je postavio vrhovni komandant - kaže šef Čečenije.

Foto: Youtube printscreen/Events

Gorlovka ponovo granatirana

Od nedelje uveče, ukrajinske trupe su tri puta otvarale vatru na Gorlovku u DNR, koristile bacače granata, malokalibarsko oružje, javilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) na svom Telegram kanalu.

Kako navodi agencija, granatiranje iz bacača granata i malokalibarskog oružja zabeleženo je u 19.25 i 20.45 časova. Oružane snage Ukrajine ispalile su četiri RPG granate i sedam AGS granata na selo mina 6/7 u Gorlovki. Tokom granatiranja u 03:00 časa, ukrajinske trupe su upotrebile pet mina kalibra 120 milimetara, dodaje kancelarija.

Naselje Gorlovka je od 2014. godine pod kontrolom Donjecke Narodne Republike, nalazi se 50 kilometara severno od Donjecka. Na teritoriji grada nalaze se rudarska preduzeća i hemijski koncern Stirol. Sada su najčešće granatirana područja Gorlovke selo Zajcevo i sela rudnika po Gagarinu i „6/7“ koja se nalaze na periferiji grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024