PUTIN TELEFONOM RAZGOVARAO SA JERMENSKIM PREMIJEROM: Ruski predsednik obavešten o pregovorima Jermenije i Azerbejdžana

Tanjug

09. 04. 2022. u 16:02

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan su u telefonskom razgovoru potvrdili važnost sprovođenja trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu, saopštila je danas pres služba Kremlja.

ПУТИН ТЕЛЕФОНОМ РАЗГОВАРАО СА ЈЕРМЕНСКИМ ПРЕМИЈЕРОМ: Руски председник обавештен о преговорима Јерменије и Азербејџана

Foto: Kremlin.ru

Pašinjan je obavestio Putina o svojim razgovorima sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Briselu 6. aprila, navedeno je u saopštenju, preneo je TAS S.

S tim u vezi, Putin i Pašinjan potvrdili su važnost dosledne primene trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu koje su lideri Jermenije, Azerbejdžana i Rusije postigli 9. decembra 2020, 11. januara i 26. novembra 2021. godine, uključujući formiranje komisije za razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice i pokretanje projekata koji imaju za cilj obnavljanje ekonomskih i transportnih veza, stoji dalje u saopštenju.

Putin i Pašinjan su razmotrili i pripreme za Pašinjanovu posetu Rusiji.

Strane su razgovarale o hitnim pitanjima na bilateralnoj agendi, uključujući pripreme za predstojeću posetu jermenskog premijera Rusiji, navedeno je u saopštenju pres službe Kremlja.

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u sredu dogovor o mirovnim pregovorima kako bi se rešile tenzije u Nagorno-Karabahu, teritoriji koja se graniči s obe nacije.

Dve bivše sovjetske republike u septembru 2020. ponovo su se sukobile zbog sporne oblasti Nagorno-Karabah, trideset godina posle rata koji je završen kada su Jermeni preuzeli kontrolu nad tom teritorijom. Tokom sukoba 2020, Azerbejdžan je povratio deo teritorije.

BONUS VIDEO:

Dirljiv susret oca sa decom u Mariupolju: Nisu se videli mesecima, a onda su pokuljale emocije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)