RAT U UKRAJINI: Amerikanci šalju 100 tenkova Kijevu; Predao se bataljon ukrajinskih marinaca, legionari pobegli (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 04. 2022. u 09:29 >> 00:45

U TOKU je 40. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, krecće se u pravcu oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske. U međuvremenu, nastavlja se uništavanje skladišta nafte i strateški objekti širom zemlje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Американци шаљу 100 тенкова Кијеву; Предао се батаљон украјинских маринаца, легионари побегли (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

Amerikanci nabavili više od 100 tenkova T-72

Tenkovi za Ukrajinu, nova je inicijativa administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, čije su diplomate poslednjih dana tražile sovjetske tenkove T-72 po skladištima u Poljskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Češkoj. Tenkovi, tvrdi Vašington, stižu u Ukrajinu narednih dana, ali poreklo i broj ovih vozila, za sada nije poznat.

Foto printsckrin telegram/RVvoenkor

Eksplozije u Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Harkovu i Sinelnikovu!

Sirene za uzbunu nastavljaju da se oglašavaju u mnogim regionima Ukrajine. U Volinskoj oblasti, Rivneu i Kramatorsku odjeknule eksplozije! Eksplozije nastavljaju da grme u različitim delovima Harkova.

Ramzan Kadirov: Ovo je veoma ispravan izbor!

Uvek sam se obraćao ukrajinskoj vojsci sa predlogom da se preda i da zajedno sa ruskom vojskom uspostavi red u zemlji zarad mirnog života mnogostradalnog ukrajinskog naroda. Ovaj poziv je čulo 267 ljudi. Njihove porodice više ne moraju da brinu o njima. Potpuno su bezbedni.

Apelujem na one koji još razmišljaju. Ne borimo se protiv civila. Borimo se sa banditima, nacistima, azovcima i šejtanima, koji neće doneti ništa dobro ni Rusima ni Ukrajincima. Idi na pravu stranu!

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ukrajina odredila delegaciju za bezbednosne pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o imenovanju delegacije za pregovore o bezbednosnim garancijama sa Rusijom.

Obruč oko puka Azov se sužava

Ukrajinskim sangama u Azovstalju, neonacistima iz puka Azov, su preostali tenk i oklopni transporter, minobacači 82 mm i minobacači 60 mm. Obruč se sužava. Ukrajinske snage su likvidirane u džepovima otpora u tri zone grada.

Napredovanje snaga LNR i DNR

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u ponedeljak saopštilo nastavak ofanzive grupa LNR i DNR – naselje Novobahmutovka je oslobođeno, jedinice LNR napredovale su 2 kilometra i blokirale tri naselja: Novotoškovskoe, Borovskoje i Metelkino.

Ovo su ukrajinski marinci koji su se predali

U Mariupolju se 267 marinaca iz 503. bataljona (pripada 36. brigadi morske pešadije) predalo Rusima.

 

Artiljerijski duel kod Marinke

Artiljerijski duel kod Marinke u DNR. Mina ekspkodirala 30 metara od mesta sa koga je izveštavao vojni reporter ruskih novina Izvestija Valentin Trušnin.

Nemačka za nastavak plaćanja ruskog gasa u evrima

Nemačka smatra da bi plaćanja za ruski gas trebalo da budu u evrima i nastavlja da analizira uredbu Moskve o njihovom prebacivanju u rublje sa svojim partnerima u EU, saopštilo je nemačko Ministarstvo za ekonomska pitanja.

Foto AP

 

Duma predložila kazne za primenu sankcija u Rusiji

Ruski poslanici podneli su u Dumi, donjem domu parlamenta, predlog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do 10 godina i novčane kazne za primenu sankcija na teritoriji Rusije.

 

Rusi oborili još dva ukrajinska drona

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dve ukrajinske bespilotne letelice u blizini Severodonjecka, rekao je na brifingu general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

-Ruski PVO sistemi oborili su dve bespilotne letelice u vazduhu u blizini naselja Severodonjeck, rekao je on.

Foto: printskrin

Ofanziva vojske LNR

Jedinice LNR nastavle su ofanzivu i tokom dana napredle 2 km. Blokirale st tri naselja - Novotoškovskoje, Borovskoje i Metelkino saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Zaharova poručila: Odgovorićemo na zloban čin Berlina

Rusija će odgovoriti na proterivanje diplomata iz Nemačke, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

-Odgovorićemo i na ovaj zlobni čin nemačke političke mašinerije, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

 

Berlin proteruje ruske diplomate

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da proglasi 40 zaposlneih u ruskoj ambasadi personama non grata, javio je nemački nedeljnik “Špigel”.

Mariupolj na ivici humanitarne katastrofe

Opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj je na ivici humanitarne katastrofe i u njemu je više od 100.000 ljudi kojima je i dalje potrebna evakuacija, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Vadim Bojčenko u obraćanju lokalnim medijima, prenosi Si-En-En.

Zvaničnik SAD: Većina ruskih trupa napustila područje oko Kijeva

Oko dve trećine ruskih trupa koje su se nalazile oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva napustilo je to područje, rekao je danas novinarima visoki zvaničnik američke odbrane.

 

Predali se marinci

Predao se bataljon mornaričke pešadije Oružanih snaga Ukrajine u Mariupolju trupama DNR i Ruske Federacije.

 

Francuski legionari u Mariupolju

Nakon što su neonacisti sa „Azova“ izbačeni sa mariupoljskog aerodroma, u čijoj su blizini militanti napustili sve svoje baze i opremu, najverovatnije su se sa njima u luku grada povukli plaćenici iz „Francuske legije stranaca“ , čije su lične stvari pronašli borci DNR.

 

Ruskim lovcima nema ko da se suprotstavi

Posade višenamenskih lovaca Su-30SM i Su-35 izvode vazdušne udare na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine i potiskuju sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Foto Tanjug/AP

Ovako izgleda kada se udruže dronovi i artiljerija

Ruska artiljerija, zajedno sa operaterima UAV „Orlan-10“, dejstvoval aje po koloni VBR„Grad“ Oružanih snaga Ukrajine između Baražkovke i Suligovke. na izjumskom frontu.

 

Ukrajinci ispalili više od 100 granata po naseljima u DNR

Narodna milicija DNR saopštila je da su ukrajinske trupe od početka dana ispalile više od 100 granata i mina, a pod vatrom su se našli područja šest naselja republike.

-Neprijatelj je od početka današnjeg dana ispalio više od stotinu granata i mina iz topova kalibra 152 i 122 milimetara i minobacača od 120 milimetara. Vatra je našla područja šest naseljenih mesta u republici, navodi Narodna milicija DNR.

Bajden: Putinu da se sudi za ratne zločine

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba da se sudi za ratne zločine i dodao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih svirepih ubistava u Ukrajini.

 

Haubicama 152mm po naseljima u DNR

Ukrajinske trupe su u 15.30 (14.30 po srednjoevropskom vremenu) granatirali su Pantelejmonovku u DNR, ispalivši tri granate kalibra 152 milimetra.

Foto: EPA

Lajen:EU spremna da pošalje istražiteljske timove u Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Evropska unija spremna da pošalje zajedničke istražiteljske timove u Ukrajinu da dokumentuju prijavljene ratne zločine.

 

Rusija uvodi vizne restrikcije "neprijateljskim zemljama"

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o uzvratnim viznim merama kojim se uvode vizne restrikcije "neprijateljskim zemljama" kao odgovor na njihovo uvođenje sankcija Rusiji.

Vizne restrikcije su uvedene pojedinim zemljama Evropske unije, kao i Norveškoj, Švajcarskoj, Danskoj i Islandu, preneo je Rojters.

Dokument je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija, prenela je agencija RIA Novosti.

 

Žestoke borbe u zapadnom delu Mariupolja

Na zapadu Mariupolja, trupe Rusije i DNR ratuju protiv Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnog bataljona „Azov“.

Snimak akcije na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti objavila je snimak hapšenja pristalice ukrajinskih ekstremista na Krimu. Tom prilikom, pronađena je eksploziva naprava.

Humanitarni koridor iz Marijupolja u funkciji od danas

Uprkos kašnjenju i poteškoćama, humanitarni koridor iz Marijupolja, na jugoistoku Ukrajine, biće u funkciji od danas, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

- Ruta će biti otvorena za privatne automobile. Petnaest autobusa za evakuaciju je već otišlo iz Zaporožja u Marijupolj- rekla je Vereščuk, prenosi Si-En-En.

Peskov: Moskva kategorički negira sve optužbe za ubistvo civila u Buči

Moskva kategorički negira sve optužbe na račun ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča i predlaže da se ova tema razmotri na maksimalno visokom nivou, uključujući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Znamo da je ova inicijativa blokirana. Naše diplomate nastavljaju aktivne napore da se ovo pitanje ipak nađe na dnevnom redu SB. Tema je prilično ozbiljna- konstatovao je Peskov.

- Portparol Kremlja pozvao je međunarodne lidere da ne žure sa neosnovanim optužbama povodom situacije u Buči.

LAVROV: Ovakve provokacije su pretnje međunarodnoj bezbednosti

 U provokacijama, kao što je ova u Buči, Rusija vidi direktnu pretnju međunarodnoj bezbednosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa zamenikom državnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom. On je nazvao ovaj događaj još jednim lažnim napadom.

Kako je naveo ruski ministar, ne prestaju pokušaji da se politizuje i čak se spekuliše humanitarnim pitanjima u Ukrajini.

U Buči je izrežiran napad, kada su ruski vojnici izašli iz grada, objasnio je ministar.

Makron: Potrebne dodatne sankcije Rusiji zbog Buče

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča. Makron je za Radio "Frans Inter" rekao da postoje "veoma jasni tragovi" koji ukazuju na to da su ruske snage odgovorne za ratne zločine u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

U napadu na aerodrom u Nikolajevu uništena tri ukrajinska helikoptera

Ruska vojska uništila je tri ukrajinska helikoptera i šest borbenih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U raketnom napadu na aerodrom Bolovno u predgrađu Nikolajeva uništena su tri helikoptera ukrajinskih snaga, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

I ruska PVO je bila aktivna.

- Ruska protivvazdušna odbrana oborila je šest bespilotnih letelica u području Nikolajeva, Hersona, Kurahovka, Industrijaljne, Velikog Novoselka- dodao je Konašenkov.

OHCHR: U Ukrajini do sada poginulo 1.417 civila

 Od 24. februara i početka ruske vojne operacije u Ukrajini ubijeno je 1.417 civila, a ranjeno je još 2.038, saopšteno je iz kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

- Od 4 sata ujutro 24. februara 2022. do 2. aprila 2022. godine u ponoć, kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) je evidentirala 3.455 civilnih žrtava u Ukrajini: 1.417 ubijenih i 2.038 povređenih- navodi se u saopštenju OHCHR, prenosi Rojterts.

Basurin: Centar preostalog azovskog otpora u industrijskoj zoni i mariupoljskij luci

Pres-sekretar vojne komande DNR Eduard Basurin izjavio je da proruske snage imaju skoro potpunu kontrolu nad centralnim oblastima Mariupolja i da su centri otpora industrijska zona i mariupoljska luka.

Moskva traži sednicu SB UN zbog Buče!

Rusija je za večeras zatražila održavanje sednice Saveta bezbednosti UN zbog provokacija ukrajinskih snaga i ekstremista u gradu Buča, kod Kijeva. Cilj još jednog zločina "kijevskog režima" - prekid pregovora i eskalacija nasilja.

Ukrajina tvrdi da se Rusi povlače iz Sumske oblasti

Načelnik Sumske oblasti u Ukrajini Dmitro Živicki tvrdi da se ruske snage povlače iz te oblasti. Živicki je na Telegramu napisao da dosta ruske tehnike odlazi ka Rusiji.

- Oružane snage Ukrajine i teritorijalna odbrana proterali su ih kroz celu Černigovsku oblast- naveo je Živicki, prenosi agencija Ukrinform. On je dodao da su izdvojeni ruski odredi i dalje u Sumskoj oblasti i da ukrajinske snage sada čiste teren.

Ukrajina: Rusija mobiliše još 60.000 vojnika

Generalštab oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija u tajnosti pokrenula mobilizaciju oko 60.000 vojnika. Kako se navodi, mobilizacija je pokrenuta kako bi bile popunjene jedinice koje su u Ukrajini pretrpele gubitke, prenosi Gardijan.

Antonov:Ukrajinci granatirali Buču nakon ruskog povlačenja

Dok je ukrajinski grad Buča bio pod kontrolom ruskih snaga nije bilo civilnih žrtava, a američki mediji su ignorisali granatiranja tog grada od strane ukrajinskih vojnih jedinica nakon povlačenja ruskih trupa, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu, Anatolij Antonov odgovarajući na pitanja novinara Njuzvika.


- Rusko ministarstvo odbrane je u potpunosti odbacilo lažne optužbe. Ističem da su ruske trupe napustile Buču 30. marta. Međutim ukrajinske vlasti se nisu oglašavale svih ovih dana, a sada su ođednom objavljeni senzacionalni snimci s cijem da se okalja naš imidž i da se Rusija primora da se brani- poručio je Antonov, prenosi TAS S.

Ruski ambasador je ponovio da ni jedan civil nije bio žrtva nasilja dok je grad Buča bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga istakavši da su ruske snage, naprotiv, isporučile 452 tone humanitarne pomoći za civile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)