Snimci iz ukrajinskog grada Buča prikazuju stvarne žrtve, a ne mrtve koji ustaju (ISPRAVKA)

P. Z. S. / russian.rt.com

03. 04. 2022. u 17:23

Pojedini portali, među kojima i naš, objavili su članke u kojima se tvrdi da su video zapisi na kojima se vide žrtve, nastali nakon ulaska ukrajinske vojske u grad Buča, montirani. Kako tvrde, na njima se navodno vidi kako „oživljavaju mrtvaci“ - što nije tačno.

Снимци из украјинског града Буча приказују стварне жртве, а не мртве који устају (ИСПРАВКА)

Foto Tanjug/AP

Nezavisnom proverom činjenica portala Raskrinkavanje.ba, utvrđeno je da je ovo prenošenje lažnih vesti, te smo naš tekst ispravili u skladu sa smernicama i uklonili netačne navode, te plasirali činjenice.

ŠTA SU ČINjENICE?

Buča, koja se nalazi u predgrađu Kijeva, postala je centralna tema u svetskim medijima kada je ukrajinska vojska ušla na njegovo područje, nakon povlačenja ruskih trupa, u prvim danima aprila 2022. godine. Područje dela glavnog grada, uključujući Buču, bilo je pod ruskom okupacijom gotovo od početka ratnih dejstava 24. februara 2022. Nakon što je ukrajinska vojska ušla u grad, 3. aprila, objavljeni su snimci i fotografije koje prikazuju štetu koju je ruska vojska napravila za više od mesec dana okupacije, kao i tela civilnih žrtava.

Rusija je negirala da je počinila ubistva civilnog stanovništva u Buči. Na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljen je 3.4.2022. demant ovih navoda u kom se objavljeni snimci i slike iz Buče nazivaju “provokacijom” te se tvrdi da “dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, nijedan/na lokalni/a stanovnik/ca nije stradao/la od bilo kakvog nasilnog dejstva.”

Navodni deo snimka sa Telegram kanala Raedovka, a na kom se vidi kako “"leš" sa desne strane pomera ruku” odnosi se na početak dvadesetsekundnog snimka objavljenog u sklopu članka portala Sputnik.

Kako BBC navodi, pažljiviji pregled snimka boljeg kvaliteta jasno ukazuje na to da ono za šta se tvrdi da je pomeranje ruke na lešu, zapravo trag u donjem desnom uglu vetrobranskog stakla vozila iz kog je snimak napravljen.

Izvinjavamo se čitaocima na nenamernom prenošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju