BERLIN BLIZU VANREDNE SITUACIJE: Uzbuna zbog najave prekida dotoka gasa iz Rusije

I. STANOJEVIĆ

31. 03. 2022. u 14:08

NAJAVA mogućeg prekida dotoka prirodnog gasa iz Rusije podigla je Nemce na noge. Robert Habek, ministar ekonomije u vladi kancelara Olafa Šolca, saopštio je da je Berlin aktivirao takozvani sistem za rano upozoravanje na vanrednu situaciju u slučaju obustave isporuka ruskog gasa.

БЕРЛИН БЛИЗУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Узбуна због најаве прекида дотока гаса из Русије

Foto AP

On je pozvao stanovništvo i firme da smanje potrošnju, navodeći da je "svaki kilovat-sat bitan" i dodao da će biti formiran krizni štab.

- Da bismo bili spremni za svaku moguću situaciju aktivirao sam sistem ranog upozoravanja, odnosno, prvi od njegova tri moguća nivoa - kazao je Habek, precizirajući da ova faza ne podrazumeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje gasa, odnosno, ograničavanje kupovine ovog energenta dekretom.

Zvanični Berlin upozorava da bi ruski partneri morali da poštuju klauzule sklopljenih ugovora, a energetičari apeluju na vladu da "ne prihvati kršenje privatnih ugovora za isporuku gasa".

Ova vest iz Nemačke, do sada je najjasniji znak da se EU priprema za prekid snabdevanja energentima iz Rusije po uvođenju sankcija bez presedana zbog njene intervencije na Ukrajinu. Ona, kako navode zapadni mediji, dolazi u trenutku kad Moskva planira da uvede novi mehanizam plaćanja svog gasa u rubljama. Taj zahtev Rusije, koji su odbacile zemlje G7, uključujući Nemačku, pojačao je strah od poremećaja u snabdevanju. Juče je Kremlj saopštio da neće odmah zahtevati da joj države kupci gas plaćaju u rubljama, nego da će zaokret biti postepen.

Robert Habek, Foto AP

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin upozorio je Brisel da će, ako želi ruski prirodni gas, morati da plaća u rubljama, ističući da bi i izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta, trebalo da se naplaćuje na isti način.

- Evropski političari treba da završe diskusije i prestanu da traže izgovre zašto njihove zemlje ne mogu da plaćaju u rubljama - poručio je Volodin, ocenjujući da su "oni sami učinili sve da potkopaju poverenje u dolar i evro, pa Rusija odbija izmirivanje računa u ovim valutama".

Upitan o Volodinovim komentarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kratko je prokomentarisao da "je ovo ideja na kojoj svakako treba raditi".

Italija će, pre odluke o uvođenju stanja pripravnosti, sačekati da vidi da li će "Gasprom" dostaviti izmene ugovora domaćim gasnim operaterima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave