MIR SVE BLIŽI? Detalji pregovora Rusije i Ukrajine - preduzeta dva važna koraka u prilog smirivanju sukoba

Novosti online

29. 03. 2022. u 14:25

MEDINSKI je nakon završetka pregovora najavio da će Rusija razmotriti ukrajinske predloge, kao i da će o njima biti obavešten ruski predsednik Vladimir Putin.

МИР СВЕ БЛИЖИ? Детаљи преговора Русије и Украјине - предузета два важна корака у прилог смиривању сукоба

Foto: Tanjug

- Rusija je sugerisala da je sastanak Putina i Zelenskog moguć istovremeno sa parafiranjem mirovnog sporazuma od strane ministara spoljnih poslova! - izjavio je Medinski nakon završetka pregovora.

- Pod uslovom brzog rada na sporazumu i pronalaženja kompromisa, prilika za sklapanje mira biće bliža - dodao je.

Rusija je dobila pismene predloge Ukrajine koji potvrđuju njenu želju za neutralnim statusom bez nuklearnog oružja.

Medinski je saopštio i da je ruska strana iznela nameru da preduzme dva koraka za deeskalaciju situacije u Ukrajini. Precizirao je da se jedan od koraka odnosi na vojni aspekt, a drugi na politički.

- Nastupili smo konstruktivno. Dobili smo predloge Ukrajine na razmatranje, njihov jasno formulisan stav o uključivanju u ugovor. Ovi predlozi će biti razmotreni u bliskoj budućnosti i o njima će se obavestiti predsednik. Takođe preduzimamo dva koraka za deeskalaciju sukoba prema Ukrajini.

Dodao je da će stav Moskve koji se odnosi na vojnu sferu objaviti zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Fomin, a on sam onaj koji se odnosi na politički deo.

Nakon pregovora oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije koje je objavilo da će Rusija drastično smanjiti vojnu aktivnost u okolini Kijeva i Černigova.

 

BONUS VIDEO:

NAKON OSLOBAĐANJA MARIUPOLJA: Policija iz Mariupolja bacila je oružje i pobegla

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KIŠA JE PADALA NA KRSTOVDAN: Šta to znači po narodnim verovanjima