FRANCUZI HOĆE DA BUDU SVOJI NA SVOME: 100.000 ljudi na mitingu Erika Zemura na pariskom Trgu Trokadero

Goran Čvorović

28. 03. 2022. u 13:01

FRANCUSKI predsednički kandidat krajnje desnice Erik Zemur održao je u nedelju veliki miting na pariskom Trgu Trokadero gde se okupilio više desetina hiljada ljudi, na kome je između ostalog poručio da poštuje sve religije i sve vernike.

ФРАНЦУЗИ ХОЋЕ ДА БУДУ СВОЈИ НА СВОМЕ: 100.000 људи на митингу Ерика Земура на париском Тргу Трокадеро

Foto: AP

Francuskim muslimanima je između ostalog poručio:

- Ništa vas ne sprečava da budete pravi Francuzi i da upražnjavate vašu religiju u poštovanju zakona i diskreciji. Predlažem vam da prigrlite francusku kulturu, da prigrlite naš jezik, istoriju, način života. Mnogi naši muslimanski sunarodnici su već odabrali put asimiliacije i oni su naša braća – poručio je Zemur.

Obratio se i onim drugima koji to ne žele.

- Nasuprot, ako ne volite Francusku, ako ne volite naš narod, našu kulturu, našu umetnost življenja, i ne želite da bude Francuzi, to je vaše pravo, ali preuzmite onda odgovornost za to. Budite pošteni prema Francuskoj. Nije na Francuskoj da se adaptira na vašu kulturu, već na vama da francusku kulturu prihvatite kao svoju – istakao je predsednički kandidat u govoru koji je trajao oko sat vremena.

Zemur je poručio da ne razlikuje Francuze po boji kože, poreklu i religiji, ali i dodao da postoji problem s ekspanzijom islama u Francuskoj.

- Poznajem islam bolje nego bilo koji drugi predsednički kandidat, jer su moji roditelji i preci rođeni u Alžiru – naglasio je.

Trg Trokadero je, po izuzetno toplom vremenu, bio ispunjen ljudima. Zemur je za govornicom procenio da ih ima sto hiljada. Među njima je bio primetan veliki broj mladih ljudi.

- Ova zemlja je omogućila malom berberskom Jevrejinu da se danas pred vama nađe na jednom od najlepših trgova na svetu – osvrnuo se na svoje poreklo.

Foto: AP

Okupljeni su pevali Marseljezu i nosili ogroman broj francuskih zastava. Na istaknutim parolama je između ostalog pisalo “Da Francuska ostane Francuska” i “Francuska Francuzima”.

- Francuzi ne želi nasilje na svom tlu, oni su darežljivi, samo žele da budu poštovani – rekao je Zemur, koji je binu postavio tako da se iza njegovih leđa vidi Ajfelova kula.

On je poručio da Francuzi više ne žele da se osećaju strancima u sopstvenoj zemlji i da doživljavaju svakodnevne drame u sve većoj atmosferi nebezbednosti.

U jednom trenutku, masa je uzvikivala "Makron ubica!", na šta Zemur nije reagovao, što mu je, kao predsedničkom kandidatu, zamereno u javnosti.

Zemuru se u mejnstrim medijima prebacuje i to što ne kritikuje previše ruskog predsednika Vladimra Putina, kao i da nije bio baš potupno otvoren za prijem ukrajinskih izbeglica.

Prema poslednjim podacima ispitivanja javnog mnjenja, Zemuru je delimično opala popularnost. Kotira se na četvrtom mestu s oko 10 odsto podrške. Iznad njega su krajnji levičar Žan Lik Melanšon s oko 15 odsto, krajnja desničarka Marin le Pen s 20 i aktuleni predsednik centrista Emanuel Makron s 27 odsto. Ipak, Zemur ističe da ne veruje u ispitivanja, poručuje da je broj okupljenih na mitingu “najbolja anketa” i da se na trgu okupilo “sto hiljada Francuza ponosnih na svoju zemlju”. Naveo je i da je “scenario za izbore priprman poslednjih pet godina”, ali da niko nije računao na njega i “slobodu Francuza”, prekidan iz mase rečima "pobedićemo". Broj okupljenih je ocenio kao "najavu iznenađenja koje dolazi".

- Nisam profesionalni političar. Novinari misle da je to moja slabost. Narod misli da je to moja snaga, jer nisam proveo život izdajući svoje ideje – nije štedeo reči prema svojim protivnicima.

Poručio je da želi da okupi čitavu desnicu, ističući da je “jedini kandidat desnice”, ocenjujući Marin le Pen kao “socijalistu”. Kao svoj slogan istakao je parolu "narod, rad, red, identitet".

- Želimo školu u kojoj decu uče da pišu i računaju, a ne da dečaka u deset godina pitaju da li se možda više oseća devojčicom – poručio je.

Na ekonomskom planu, obratio se Francuzima koji rade i koji ustaju rano, obećavajući smanjenje poreskih nameta. Pre njega su se okupljenima obratili bivši državni sekretar, poslanik i predsednički kandidat Filip de Vilije i nećaka Marin le Pen, Marion Marešal le Pen, koja je dočekana ovacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024