NATO PREKO POLJSKE KREĆE U RAT SA RUSIJOM? Varšava planira da u Ukrajinu pošalje 10.000 vojnika, Lavrov poručio-to znači direktan sukob

M.Đorđević

23. 03. 2022. u 19:36

Od početka rata u Ukrajini Poljska je vrlo aktivna u različitim evroatlantskim strukturama i regionalnim inicijativama koje su usmerene protiv Rusije i njenog predsednika Putina, a na specijalnom samitu NATO-a u Briselu, koji je zakazan za 24. mart, Varšava će formalno podneti predlog mirovne misije u Ukrajini

НАТО ПРЕКО ПОЉСКЕ КРЕЋЕ У РАТ СА РУСИЈОМ? Варшава планира да у Украјину пошаље 10.000 војника, Лавров поручио-то значи директан сукоб

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

Predlog u Briselu će predstaviti predsednik Andžej Duda. Ovaj plan predviđa stvaranje međunarodnog mirovnog kontingenta do 10.000 vojnika, koji bi trebalo da čine vojnici iz nekoliko zemalja, uključujući i zemlje NATO. 

Uz odobrenje vlasti Ukrajine, ova "misija" bi imala zadatak da, kako navodi poljski list, obezbeđuje humanitarne zalihe i humanitarne koridore, uključujući stvaranje zona zabrane letova iznad njih. Jedna od varijanti ovog plana bi uključivala i stvaranje „zone zabranjenog leta“ iznad najvećih ukrajinskih gradova.

Logo

Ovaj plan je navodno posledica prošlonedeljne posete Kijevu premijera Poljske, Češke i Slovenije i zamenika premijera Poljske Jaroslava Kačinjskog. 

Predsednik Duda želi zeleno svetlo od SAD

Kako navodi poljski mediji, za sada u Varšavi postoji ozbiljno neslaganje između vlade i predsednika, jer je predsednik Duda voljan da prihvati ovaj projekat samo ako Amerikanci daju „zeleno svetlo“. Stoga, i pre vanrednog samita alijanse u četvrtak u Briselu, poljski predlog treba da bude upućen Beloj kući predsedniku Sjedinjenih Država Džou Bajdenu, čija će odluka de fakto odrediti dalja dešavanja. Američki lider će u glavni grad Poljske doći pravo iz Brisela, dan posle samita NATO.

Za sada se ne zna stav Vašintona, koji bi bio ključan za uspeh čitavog rizičnog poduhvata. Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, zamoljen da prokomentariše predlog Poljske, izjavio je pre nekoliko dana da bi slanje američkih trupa u Ukrajinu samo podgrejalo emocije, što znači da su SAD protiv slanja svojih trupa u Ukrajinu.

Ovakav stav američke administracije sinoć je ponovila i portparolka Bele kuće Džen Psaki, koja je uverila da su SAD spremne da razgovaraju o poljskom predlogu mirovne misije u Ukrajini, ali – kako je jasno naznačila – Amerikanci ne bi slali svoje trupe.

Foto: Free Images Pixabay

Ranije je poljski predlog za mirovnu misiju odbio i NATO. Generalni sekretar Jens Stoltenberg je, doduše, uveravao da su savezničke zemlje spremne da pruže svu neophodnu podršku Ukrajini, ali i naveo da su se saveznici takođe složili da NATO ne sme da premešta svoje snage ni na kopnenu teritoriju Ukrajine ni u njen vazdušni prostor. 

Moguća podrška iz Litvanije i Danske

Uprkos ovim zvaničnim stavovima, poljske vlasti ne gube nadu u uspostavljanje mirovne misije u Ukrajini. Poljski predlog za sada može da računa na podršku danske i litvanske vlade, koje su zvanično izrazile spremnost da razmotre slanje trupa u okviru mirovne misije. Poljska intenzivno ubeđuje i druge zapadne prestonice, a ideja o uspostavljanju takve misije postala je glavna tema svih diplomatskih razgovora i aktivnosti poljskih vlasti.

Poljski lider Andžej Duda rekao je na konferenciji za novinare u Bukureštu da Severnoatlantska alijansa treba da smatra da je oslobođena obaveza koje proizilaze iz Osnivačkog akta Rusija-NATO, potpisanog 1997. godine.

Prema rečima  predsednika Poljske, prisustvo NATO trupa u istočnoj Evropi trebalo bi da prestane da bude privremeno i rotaciono, da se transformiše u trajno.

Komentarišući ovaj plan, ruski portal Vzgljad navodi da je poljska ideja stvaranje kontingenta sa učešćem nekoliko zemalja NATO-a, ali sama alijansa ne bi donosila odluke. Osim toga, ako Varšava, samoinicijativno, pošalje trupe u Ukrajinu, onda na nju neće važiti pakt o kolektivnoj odbrani NATO-a. 

Ozbiljnosti situacije doprinosi i činjenica da je Poljska odlučila da protera 45 ruskih diplomata.  Istovremeno, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je Zapad da pojavljivanje mirovnih snaga Severnoatlantske alijanse na ukrajinskoj teritoriji preti direktnim sukobom Oružanih snaga Rusije i NATO-a. 

Dok se razmišlja o ovom predlogu, ruski portal Vzljad navodi da se američke vojne jedinice koje se nalaze u Poljskoj povlače na granicu sa Belorusijom i u oblast ukrajinsko-poljske granice.

Aleksej Džermant, istraživač Instituta za filozofiju Nacionalne akademije nauka Belorusije smatra da je moguće ovakvim akcijama Poljska i SAD pokušavaju da povuku deo snaga Belorusije sa ukrajinskog pravca. 

Foto AP

- Poljska bi mogla da pokuša da preuzme deo zapadnih regiona Ukrajine ako dobije dozvolu od Sjedinjenih Država, pa čak i „preko” odluke NATO-a. Varšava će takođe doneti takvu odluku ako vidi da Rusija ide duboko u Ukrajinu, a Kijev gubi kontrolu nad celom teritorijom zemlje“, dodao je on. 

- Međutim, Zapad treba da shvati da je beloruska vojska sa raketnim naoružanjem, snagama za specijalne operacije i drugim jedinicama ozbiljan faktor odvraćanja, istakao je Džerman.

Američki politikolog Malek Dudakov smatra da povodom poljskog plana tek treba da vidimo zvaničan stav Džoa Bajdena, koji i dalje pokušava da održi formalnu neutralnost NATO-a u ukrajinskoj krizi. 

- Ali on bi mogao da promeni svoj stav ako ga ubede zemlje istočne Evrope članice NATO, naglasio je analitičar.

BONUS VIDEO:  RUSI UNIŠTILI UKRAJINSKI S-300! Dron je locirao moćan sistem protivvazdušne odbrane, praćen nasilnim raketnim napadom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (31)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri