AMERIKANCI GUBE RIJAD: Kina postaje novi strateški saveznik Saudijske Arabije, koja odbija da uvede sankcije Ruskoj Federaciji

B. SUBAŠIĆ

17. 03. 2022. u 08:30

SUSRET kineskog predsednika Si Đinpinga i saudijskog krunskog princa Mohameda bin Salmana, na inicijativu Rijada, održaće se prvih dana maja, odmah posle svetog muslimanskog meseca ramazana.

АМЕРИКАНЦИ ГУБЕ РИЈАД: Кина постаје нови стратешки савезник Саудијске Арабије, која одбија да уведе санкције Руској Федерацији

Mohamed bin Salman, Foto EPA

Analitičari ovom događaju daju globalni značaj i smatraju ga ozvaničenjem novog strateškog saveza dalekoistočne ekonomske i vojne supersile sa vodećim svetskim prozvođačem nafte.

Saudijska Arabija je donedavno bila strateški partner SAD čiju je apsolutnu podršku uživala, a do zahlađenja je dovela Bajdenova administracija kada je počela da govori o ugrožavanju ljudskih prava, da otvara arhive tajnih službi o umešanosti Rijada u rat u Jemenu, da optužuje princa Mohameda za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Pretpostavlja se da je iskustvo Arapskog proleća koje je počelo sličnim kampanjama motivisalo Rijad da novog strateškog saveznika potraži u Kini, koja joj je već najveći spoljnotrgovinski partner.

Si Đinping, Foto AP

U svetlu ukrajinske krize i globalnog petrolejskog rata, ova strateška pomeranja na Bliskom istoku dobijaju na težini. Tim pre, što Rijad nije uveo sankcije Moskvi, koja preko kapitalnog gasovoda "Snaga Sibira" gradi nove energetske perspektive upravo sa zahuktalim kineskim džinom. A, da je "privlačnost" Saudijaca naprasno povećana dokazuje i to što se i britanski premijer Boris Džonson sprema da poseti pustinjsku monarhiju u želji da za Zapad osigura sigurne tokove "crnog zlata".

Majski susret kineskog predsednika i saudijskog krunskog princa, koji je faktički vladar te zemlje, predstavlja ozvaničenje pakta koji prevazilazi ekonomiju.

- Krunski princ i Si su bliski prijatelji i obojica razumeju da postoje ogromni potencijali za snažnije veze. To nije samo "oni kupuju naftu od nas, a mi kupujemo oružje od njih" - prokomentarisao je visoki saudijski zvaničnik poziv Rijada kineskom predsedniku, za uticajni "Vol strit džornal".

Istovremeno je najavio da princ Salman predsedniku Siju priprema veličanstven doček koji će prevazići onaj upriličen 2017. povodom posete Donalda Trampa, tadašnjeg predsednika SAD, sa kojim je Rijad imao odlične odnose.

Džo Bajden, Foto AP

Da je Bajdenova adnimistracija uspela da rasturi strateško partnerstvo pokazao je nezapamćen diplomatski šamar koji je Vašington dobio od Rijada početkom marta. Princ Mohamed tada nije želeo da se javi na telefonske pozive Bajdena, koji je zahtevao od Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte i pomogne SAD i EU posle sankcija koje su uvele Rusiji. Princ "nije bio kod kuće" za takve razgovore.

- Mi nemamo pravo da vama držimo predavanja u Americi, ali isto važi i za drugu stranu. Jednostavno, nije me briga da li je Bajden pogrešno razumeo stvari o meni. Cilj Rijada je da održi i ojača svoj dugi, istorijski odnos sa Amerikom, naše investicije u SAD iznose 800 milijardi dolara. Ali, kao što imamo mogućnost da povećamo svoje interese, imamo mogućnost da ih smanjimo - hladnokrvno je preko američkih medija poručio princ.

Foto Printskrin

"BACI PET" SA PUTINOM U ARGENTINI

RUSIJA se 2016. pridružila organizaciji OPEK plus, koja je proširila prvobitnu Organizaciju zemalja izvoznica nafte i Moskva tamo sarađuje upravo sa Saudijskom Arabijom kako bi u slučaju pada cene nafte ograničili proizvodnju. Analitičari u vezi Rusije i Saudijske Arabije ukazuju i na nešto što se može nazvati "lična veza" lidera dveju zemalja. Naime, u vreme kada je Rijad bio na meti Zapada zbog ubistva Kašogija, 2018, na skupu G20 u Argentini, Vladimir Putin je "zapanjio" svet kada se pozdravio sa napadanim saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, i to tako što mu je "bacio petaka" i izdvojio veliki osmeh za njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)