(ISPRAVKA) Amerika potvrdila postojanje laboratorija u Ukrajini, ali nema dokaza o razvijanju biološkog oružja u njima

R. DRAGOVIĆ

09. 03. 2022. u 22:07

AMERIKA u Ukrajini nije razvijala biološko oružje, kako je ranije naveo naš portal. Na to nam je ukazao i Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, u kojoj su iznete činjenice da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

(ИСПРАВКА) Америка потврдила постојање лабораторија у Украјини, али нема доказа о развијању биолошког оружја у њима

Viktorija Nuland / Foto Profimedia

I dok Rusija i Kina najavljuju ofanzivu za utvrđivanje odgovornosti pred međunarodnim telima koja nadziru istraživanje i primenu opasnih patogena, SAD i ukrajinske vlasti svim silama se trude da uklone tragove. Brzopotezno zatvaranje laboratorija i akciju uništavanja dokaza pravdaju tobožnjom opasnošću da bi Rusi mogli da dođu u posed ovih istraživačkih materijala. Za ove navode takođe nema validnih dokaza.

Ukrajinske vlasti danima odbacuju tvrdnje da su učestvovale u bilo kakvim vojno-biološkim projektima. Zato je u utorak uveče kao bomba odjeknulo "priznanje" visokopozicioniranog službenika Stejt departmenta Viktorije Nuland, koja je pred američkim senatorima potvrdila postojanje bioloških istraživačkih objekata u Ukrajini. Njoj je u Senatu bilo postavljeno direktno pitanje - da li u ovoj zemlji ima hemijskog ili biološkog oružja?

- Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo da bi ruske trupe mogle pokušati da preuzmu kontrolu nad njima, tako da radimo sa Ukrajincima na tome kako da sprečimo da bilo koji od ovih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih snaga - odgovorila je Nulandova na mestu gde izgovorena laž može skupo da košta.

Moskva tvrdi da se u laboratorijama, koje su širom Ukrajine otvorene na direktnu inicijativu Ministarstva odbrane SAD, eksperimentisalo na mikroorganizmima - uzročnicima smrtonosnih bolesti. U biološkoj laboratoriji u Lavovu radilo se s patogenima kuge, antraksa i bruceloze. U operaciji čišćenja tragova uništena su 232 kontejnera s uzročnikom leptospiroze, 30 tularemije, 10 bruceloze i pet crne smrti - kuge. U Harkovu i Poltavi radilo se s uzročnicima difterije, salmonele i dizenterije. Tokom 25. i 26. februara ukupno je uništeno oko 320 kontejnera. Kako navodi portal Raskrinkavanje.ba u pomenutoj analizi, ni za sve ove navode nema nikakvih činjeničnih dokaza.

ŠTA SU ČINjENICE?

Neutemeljene tvrdnje o biolaboratorijama koje u Ukrajini kontrolišu Sjedinjene Američke Države ponovo su aktuelizirane. Kao “dokaz” za njihovo postojanje iskorištena je gore navedena izjava koju je državna podsekretarka SAD-a Viktorija Nuland dala u američkom senatu 8. marta 2022. godine. Nuland je na saslušanju rekla da “Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja, za koje, zapravo, sada brinemo da ruske trupe, ruske snage, možda nastoje da preuzmu kontrolu nad njima”.

U pojedinim medijima, pa i na našem portalu Novosti.rs, tvrdi se da je ona time “priznala” da američke biolaboratorije u Ukrajini postoje. Ipak, kako je u analizi Raskrinkavanja.ba detaljno objašnjeno, postojanje laboratorija u Ukrajini čije su osnivanje delom finansirale SAD nije skrivano, a same laboratorije nisu pod kontrolom SAD-a, već Ukrajine. Za ove laboratorije se sada učestalo tvrdi da su služile za stvaranje biološkog oružja, usmerenog protiv Rusa. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su u ovim ili drugim laboratorijama u Ukrajini kreirana bilo kakva biološka oružja.

Shodno činjenicama iznesenim u analizi, članke i objave na društvenim mrežama u kojima se tvrdi da u Ukrajini postoje biolaboratorije pod kontrolom SAD-a ovo je od strane Raskrinkavanja.ba ocenjeno kao prenošenje lažnih vesti.

Tvrdnja da se u ovim laboratorijama radilo na kreiranju biološkog oružja, preuzetu od zvaničnih ruskih izvora, ocenjena je kao manipulisanje činjenicama, budući da za nju ne postoje nikakvi dokazi.

Zaključak - Viktorija Nuland je navela da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, kakvi postoje širom sveta, ali to ne znači da se u njima razvija biološko oružje.

Zahvaljujemo portalu Raskrinkavanje.ba na ukazanom, a čitaocima se izvinjavamo zbog plasiranja neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024