ZVANIČNI PARIZ JE VEOMA ZABRINUT: Francuzi osuđuju incident u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

04. 03. 2022. u 23:50

FRANCUSKA će predložiti svojim partnerima konkretne mere da bi se obezbedila sigurnost pet glavnih nukelarnih elektrana u Ukrajini.

ЗВАНИЧНИ ПАРИЗ ЈЕ ВЕОМА ЗАБРИНУТ: Французи осуђују инцидент у  нуклеарној електрани у Запорожју

Foto: Printscreen/Tvitter

Zvanični Pariz je veoma zabrinut zbog indicenta koji se dogodio u najvećoj evropskoj centrali u Zaporožju.

- Predsednik Republike najoštrije osuđuje svaki napad na integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih instalacija izazvan od strane ruskih snaga tokom njene vojne agresije na Ukrajinu. Neophodno je garantovati njihovu sigurnost i bezbednost – stoji u saopštenju Jelisejske palate.

Iz francuske predsedničke palate su poručili da je Emanuel Makron izuzetno zabrinut zbog rizika po sigurnost, nuklearnu bezbednost i sprovođenje međunarodnih zaštitnih mera, koji proističu iz ruske invazije na Ukrajinu.

Francuska je, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN.

- Rusija mora odmah da prekine svoje nezakonite i opasne vojne akcije kako bi ukrajinskim vlastima omogućila punu kontrolu nad svim nuklearnim instalacijama, unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine. Rusija takođe mora da dozvoli slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju objektima kako bi osigurala nastavak njihovog rada u potpunoj bezbedanosti – ističe se u kominikeu Jeliseja.

Foto: Arhiva Novosti

Saopšteno je da je predsednik Francuske razgovarao u petak sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da je pozdravio i podržao njegove napore za kontinuirano nadgledanje bezbednosti nuklearnih instalacija u Ukrajini u bliskom kontaktu sa ukrajinskim vlastima.

- Francuska će u narednim satima sa svojim glavnim partnerima, na osnovu tehničkih kriterijuma IAEA, predložiti konkretne mere za obezbeđenje sigurnosti pet glavnih nuklearnih lokacija Ukrajine. Rusija i Ukrajina moraju da postignu sporazum na ovoj osnovi i zajedno obezbede primenu osnovnih principa za očuvanje sigurnosti i bezbednosti nuklearnih instalacija u sadašnjem kontekstu – stoji u saopštenju Jelisejske palate.

U Parizu, za sada, ne kažu šta bi taj francuski predlog mogao da sadrži.

Istovremeno, tokom dana francuski šef generalštaba general Tjeri Birkar razgovarao je s šefom ruskog generalštaba Valerijem Gerasimovom.

- Imao sam telefonski razgovor sa mojim ruskim kolegom Valerijem Gerasimovom. Imali smo razmenu o situaciji u Sahelu i istočnoj Evropi, naročito oko rata u Ukrajini – objavio je francuski general na društvenim mrežama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!