STOLTENBERG PONOVO PRETI: NATO najavljuje raspoređivanje 40.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje

Novosti onlajn

25. 02. 2022. u 22:52

ZEMLjE NATO-a spremne su da u narednim danima rasporede svoje snage za brzo reagovanje od 40.000 ljudi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

СТОЛТЕНБЕРГ ПОНОВО ПРЕТИ: НАТО најављује распоређивање 40.000 припадника снага за брзо реаговање

Jens Stoltenberg, Foto AP

- Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika - rekao je Jens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, komponenta vazdušnih snaga je već u funkciji, dok kopnene trupe mogu biti raspoređene „u roku od nekoliko dana“.

Stoltenberg je napomenuo da alijansa ima u pripravnosti više od 100 letelica raspoređenih na različitim mestima, kao i oko 30 ratnih brodova, koji dežuraju od severa do Mediterana.

Generalni sekretar NATO-a je nakon samita lidera alijanse rekao da jačanje vojnog prisustva NATO-a ima za cilj da spreči prelivanje sukoba u Ukrajini na teritoriju članica tog vojnog saveza.

- Dogovorili smo se da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, kao i prisustvo na istočnom boku, kako bismo sprečili bilo kakav napad na zemlju saveznicu. Imamo defanzivno prisustvo na istoku, povećavamo naše prisustvo ne da bismo izazvali sukob, nego da ga sprečimo - rekao je Stoltenberg.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi