ZA POMOĆ: Zamrznutim novcem Avganistana Bajden plaća žrtve 11. septembra

D. D. S.

11. 02. 2022. u 15:26

OČEKUJE se da će predsednik Džo Bajden sutra izdati izvršnu naredbu o podeli sedam milijardi dolara avganistanske imovine zamrznute u SAD za finansiranje humanitarne pomoći u Avganistanu, ali i kompenzaciju žrtvama napada 11. septembra 2001. godine, rekao je američki zvaničnik američkim medijima.

ЗА ПОМОЋ: Замрзнутим новцем Авганистана Бајден плаћа жртве 11. септембра

Foto: Tanjug/AP Photo

Naredba će zahtevati od američkih finansijskih institucija da olakšaju pristup 3,5 milijardi dolara za pomoć Avganistanu. Ostalih 3,5 milijardi dolara ostaće u SAD koristiće se za finansiranje parnica američkih žrtava terorizma.

Međunarodno finansiranje Avganistana je suspendovano, a milijarde dolara imovine te zemlje u inostranstvu, uglavnom u SAD, zamrznuto pošto su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom u avgustu, kada se američka vojska povukla. Državni službenici, od lekara do nastavnika i administrativnih državnih službenika, mesecima nisu primali plate, a banke su ograničile koliko vlasnici računa mogu da podignu.

Talibani su pozvali međunarodnu zajednicu da oslobodi sredstva i pomogne u sprečavanju humanitarne katastrofe. Avganistan ima više od devet milijardi dolara rezervi, uključujući nešto više od sedam milijardi dolara u rezervama koje se drže u Sjedinjenim Državama. Ostatak je uglavnom u Nemačkoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švajcarskoj. Talibani će se, očekuje se sigurno protiviti odluci Bajdena.

Ujedinjene nacije su prošlog meseca uputile apel za skoro pet milijardi dolara, najviše ikada za jednu zemlju, predviđajući da skoro 90 odsto od 38 miliona ljudi u zemlji preživljava ispod nivoa siromaštva od 1,90 dolara dnevno. UN su takođe upozorile da više od milion dece rizikuje da umre od gladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!